Ascultă Radio România Cluj Live

Manifestări tradiționale de Rusalii, în mai multe localități clujene

Manifestări tradiționale de Rusalii, în mai multe localități clujene

Articol editat de cristina.rusu, 26 mai 2018, 06:00 / actualizat: 29 mai 2018, 10:25

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, organizează cu ocazia sărbătorii de Rusalii, duminică, 27 mai, o serie de obiceiuri care se desfășoară în mai multe zone din județul Cluj.

„Împănatul boului”, la Batin:

La Batin și la Mintiu Gherlii va avea loc tradiționalul obicei „Împănatul boului”. Întâlnit doar în Transilvania, acesta ţine de tradiţia agrară şi de fertilitate şi constă în desfăşurarea unei adevărate procesiuni pe uliţele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate.

Manifestarea de la Batin, va debuta după slujba de la biserică. Preotul, împreună cu credincioșii, vor merge într-un capăt al satului, unde va fi oficiată o slujbă de sfințire a holdelor. Apoi, de la ora 14.00, se va desfășura obiceiul propriu-zis, când un bou va fi împodobit cu flori și spice de grâu.

După acest moment, alaiul format din fete și feciori va purta „boul înstruţat” pe ulițele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.

Manifestarea va continua de la ora 16.00 cu un spectacol folcloric, susținut de interpreții Valeria și Traian Ilea, Mariana Pop, Elena Rusu, Iulia Bucur, Vali Guia, Frații Ioan și Grigore Trif, Raluca Pașcalău și Alex Groza, alături de Ansamblul studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai, instructori coregrafi Paul și Alina Remeș și Ansamblul folcloric al Inspectoraului de Poliție Cluj.

Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional, în acompaniamentul tarafului lui Nucu de la Fizeş.

Obiceiul „Împănatul boului”, la Mintiu Gherlii:

Aici, obiceiul propriu-zis va debuta la ora 12.30 și va continua de la ora 14.00 cu un spectacol folcloric.

Vor evolua Vasile Coca, Ciprian Picovici, Cristina Beldean Moșuțan, Silvia Timiș, Mădălina Mîrza, Ioana Maria Cîmpan, Raul Oltean, Zina Doboș, Diana Roman, Anuța Mînecan Nemeș, Claudiu Moldovan, Dan Fodor și Loredana Oltean.

Pe scenă vor urca și Ansamblurile folclorice „Comori Ardelene” din Turda, „Mugurii Mintiului” și Grupul „Vestitorii” din Mintiu Gherlii.

Sărbătoarea costumului popular românesc, în cartierul clujean Bună Ziua

Tot duminică, 27 mai, va avea loc, în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, Sărbătoarea costumului popular românesc. Manifestarea se va desfășura la biserica „Sfântul Mina” din cartier.

După slujba religioasă, președintele Asociației Meșterilor Populari Clujeni, le va vorbi celor prezenți despre costumul tradițional românesc și despre importanța păstrării și promovării tradițiilor populare.

Totodată, copiii prezenți la eveniment vor primi din partea organizatorilor trăistuțe realizate în război iar la final, în curtea bisericii, vor degusta bucate tradiționale.

Serbare câmpenească, la Agriș

De Rusalii, și-n localitatea clujeană Agriș, se va desfășura o serbare câmpenească. Aceasta va include și o slujbă de Parastas, în memoria Eroului Național Ion Arion, martir al Marii Uniri din 1918 și va fi săvârșită în biserica Parohiei Ortodoxe Agriș, începând cu ora 12.00. În urmă cu 100 de ani, tânărul Ion Arion, în vârstă de 24 de ani, a fost desemnat de consăteni să fie stegarul delegaţiei din Agriş, judeţul Cluj, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, însă a fost împușcat în Gara Teiuş.

Locul în care şi-a pierdut viaţa eroul martir Ion Arion, purtând în suflet idealul şi entuziasmul făuririi României Mari, este marcat de o plăcuţă comemorativă.

După-masă, de la ora 15.00, în curtea Școlii din Agriș va avea loc un spectacol de muzică populară și patriotică. Acesta va fi susținut de interpreții Florin Bota, Sergiu Dan Pop, Alin Perșa, Raluca Codori, Daniela Crișan, Iulian Maxim, Amalia și Andrada Codorean și Mariana Morcan.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:19

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov

Restricţiile se aplică sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 9:00 la ora 19:00, pe un sector de 4 kilometri, iar duminică, 14 aprilie, de la ora 9:00...

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 14:05

Asociația Caiac SMile a fost premiată

Implicarea asociației din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost premiată în data de 10...

Asociația Caiac SMile a fost premiată
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 09:00

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra

Contractul a fost parafat joi, 11 aprilie 2024, la sediul companiei aeriene din Chișinău, fiind semnat de city-managerul Mihai Jurca,...

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra
Transilvania joi, 11 aprilie 2024, 13:56

Dotări noi pentru pompierii bihoreni

Echipamentele au fost distribuite unității în urma implementării „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a...

Dotări noi pentru pompierii bihoreni
Transilvania joi, 11 aprilie 2024, 09:18

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd

Contractul a fost semnat în 10 aprilie 2024, la sediul Primăriei Aleșd, în prezența primarului Ioan Todoca.   Valoarea ofertei...

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd