Ascultă Radio România Cluj Live

Statuia Fecioarei Maria din Cluj, mutată pe vechiul amplasament

Statuia Fecioarei Maria din Cluj, mutată pe vechiul amplasament

Articol de miclaus, 16 mai 2018, 15:04 / actualizat: 16 mai 2018, 16:27

S-a propus mutarea statuii Fecioarei Maria din spatele bisericii Sf. Petru și Pavel, pe vechea locație, de pe str. Universității, din apropierea Bisericii piariștilor, urmând ca acolo să fie amenajată o piațetă, care va fi preponderent pietonală. (șeful Direcției de dezvoltare locală, Ovidiu Cîmpean)

Statuia Fecioarei Maria este cel mai vechi monument public al Clujului, datând din anul 1744, și a fost amplasată inițial în față Bisericii piariștilor, pe atunci Biserica iezuită.

Mai bine de 200 de ani a străjuit, din acest loc, vechea zonă catolică a orașului, până când, în 1959, a fost demontată la inițiativa autorităților comuniste care nu agreau monumente religioase în centrul Clujului.

Istoricul Tudor Sălăgean povestește că timp de doi ani, statuia Fecioarei Maria a fost depozitată în condiții improprii, fiind salvată de preoții Parohiei Sfinții Petru și Pavel din cartierul Mărăști, care au solicitat amplasarea ei în spatele bisericii, pe locul unde se află și astăzi.

Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în anul 1744, după încheierea unei epidemii de ciumă care a durat patru ani, între 1738 și 1742, în semn de mulțumire pentru protecția pe care Fecioara Maria s-a considerat că a exercitat-o asupra orașului Cluj.

Inițiatorul realizării acestei statui a fost guvernatorul Anton Kornis, care era membrul unei foarte importante familii catolice. Această statuie este primul monument public al orașului Cluj, sau, cel puțin, cel mai vechi păstrat până astăzi. (Tudor Sălăgean)

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, a fost unul dintre cei care au militat pentru relocarea statuii Fecioarei Maria pe locul în care a fost inițial ridicată.

Ea consideră că amplasamentul actual, pe zona verde care demarchează două benzi de circulație rutieră nu este unul potrivit.

Statuia Fecioarei Maria

Când a apărut prima dată ideea reabilitării și regândirii străzii Mihail Kogălniceanu, acum foarte mult timp, a venit și ideea să readucem statuia Fecioarei Maria din spatele Bisericii Sf. Petru, care nu este o zonă foarte prielnică pentru a fi pusă în valoare, la locul inițial, din lateralul Universității Babeș-Bolyai, pe strada Universității. (Anna Horvath)

Readucerea statuii pe amplasamentul ei inițial, din fața Bisericii piariștilor, se va face odată cu reamenajarea străzii Kogălniceanu și a zonelor adiacente.

Șeful Direcției de dezvoltare locală din cadrul primăriei, Ovidiu Cîmpean, arată că a fost finalizată tema de proiectare pentru această zonă din centrul Clujului și urmează să fie lansat concursul de soluții.

Tema de proiectare prevede printre altele că în locul parcării de pe strada Universității va fi creată o piațetă, în care va fi amplasată și statuia Fecioarei Maria, iar pe strada Mihail Kogălniceanu vor fi extinse zonele pietonale.

Tema de proiectare pentru amenajarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente vizează, pe lângă culoarul pietonal cuprins între strada Universității și strada Baba Novac, și un culoar pietonal perpendicular pe strada Kogălniceanu, care va face legătură între strada 21 Decembrie și strada Avram Iancu, prin străzile Bolyai Janos, Hermann Oberth și strada Kogălniceanu. (Ovidiu Cîmpean)

Ovidiu Cîmpean a adăugat că o decizie finală privind interzicerea totală a circulației rutiere pe această stradă va fi luată după finalizarea parkingului subteran din Piața Cipariu și a celui supraetajat din zona Cimitirului Central.

Până atunci, arhitecții care vor câștiga concursul pentru proiectarea acestei zone vor trebui să gândească și o soluție pentru amplasarea mai multor statui ale rectorilor care au condus în timp Universitatea Babeș-Bolyai.

În jurul Rectoratului Universității Babeș-Bolyai s-a propus să fie amenajată o zonă de omagiere a rectorilor Universității Babeș-Bolyai, dar forma concretă va fi hotărâtă de arhitecți și de juriul care va alege propunerea câștigătoare. (Ovidiu Cimpean)

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase
De prin Cluj joi, 28 martie 2024, 13:39

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase

Unitatea sanitară a beneficiat de investiții semnificative din bani europeni nerambursabili și fonduri de la buget, destinate modernizării și...

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase
Se caută voluntari pentru Zilele Clujului
De prin Cluj miercuri, 27 martie 2024, 11:55

Se caută voluntari pentru Zilele Clujului

Sărbătoarea orașului va avea loc în acest an în perioada 30 mai – 2 iunie.   Înscrierile se fac online, până în data de 22 aprilie....

Se caută voluntari pentru Zilele Clujului
Sufrageria Urbană vă așteaptă!
De prin Cluj miercuri, 27 martie 2024, 11:27

Sufrageria Urbană vă așteaptă!

Aceasta va fi amplasată pe întreaga zonă pietonală din fața Centrului de Tineret și va fi un spațiu dedicat socializării la un pahar de ceai....

Sufrageria Urbană vă așteaptă!
Care este sursa mirosurilor care se simt în Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 14:47

Care este sursa mirosurilor care se simt în Cluj-Napoca

Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de...

Care este sursa mirosurilor care se simt în Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE