Ascultă Radio România Cluj Live

Caiac SMile – Vâslește, zâmbește și ajută-i pe alții!

Caiac SMile – Vâslește, zâmbește și ajută-i pe alții!

Articol editat de , 3 mai 2018, 06:00 / actualizat: 3 mai 2018, 9:17

Caiac SMile este denumirea asociației, iar SMile se scrie cu S și M de tipar pentru că reprezintă abrevierea pentru Satu Mare – în felul acesta își prezintă sătmăreanul Ionuț Stancovici proiectul prin intermediul căruia a reușit să convingă un număr foarte mare de sătmăreni să prindă curaj și să i se alăture în plimbările cu caiacul pe Someș.

Pe lângă adulții atrași de aventură, Ionuț a reușit să mobilizeze în activitățile asociației și numeroși copii, pe care vara îi învață să navigheze cu caiacul, iar iarna să schieze.

Această prezentare necesită JavaScript.

Proiectele lui Ionuț Stancovici nu se opresc aici și demonstrează că atunci când o pasiune prinde contur, ea poate fi folosită pentru a-i ajuta și pe ceilalți.

Ionuț Stancovici are 34 de ani, este consultant financiar, are o soție și doi copii minunați și este pasionat de caiac. Și-a dorit să vâslească într-un caiac încă din copilărie, când doar își imagina cum ar putea fi. Visul lui a devenit realitate cu aproximativ opt ani în urmă, când a intrat pentru prima dată într-un caiac.

Apoi a început festivalul, spune Ionuț:

După ce în copilărie mi-am dorit să ajung cândva să am un caiac, cu aproximativ opt ani în urmă, când am văzut pe cineva cu o astfel de ambarcațiune, am știut că ăsta trebuie să fie drumul meu.. Iar după ce am intrat prima dată într-un caiac, a început festivalul 🙂 Am început cu caiacul extrem, pe ape repezi și cascade, apoi au urmat competițiile. În prezent fac slalom și mi-am propus ca până la sfârșitul anului, acest sport să fie inclus și la nivelul Federației Române de Caiac-Canoe. (Ionuț Stancovici)

Ionuț Stancovici a cumpărat pentru asociația sa 30 de caiace – din care zece sunt simple, zece sunt duble, iar zece pentru competiții – pe care le folosește pentru a-și pune în aplicare proiectele. Iar de când a început vremea frumoasă, zeci de sătmăreni – mari și mici – participă la sfârșit de săptămână la activitățile organizate de Caiac SMile.

Următorul proiect, a cărui derulare va începe în scurt timp, va avea ca beneficiari persoanele cu handicap locomotor:

Acum aproximativ trei ani am văzut pe un post de televiziune un astfel de proiect, care se desfășura în Statele Unite ale Americii pentru persoanele cu handicap locomotor. Spuneau acele persoane că în caiac reușesc să se simtă la fel ca toți ceilalți.

Un astfel de proiect am inițiat și eu, și îmi doresc ca persoanele cu handicap locomotor din Satu Mare să ni se alăture fără rezerve, pentru că vor fi în siguranță.

Pentru început ne vom întâlni o dată pe săptămână, vom merge cu caiacele pe Someș sau pe alte ape, vom merge la piscină. Dacă numărul doritorilor va fi mare, putem organiza chiar și două întâlniri pe săptămână, cu precizarea că vor putea să ni se alăture gratuit, și însoțitorii acestor persoane. (Ionuț Stancovici)

Copiii din casele de tip familial și copiii străzii – monitorizați de asociațiile de profil, vor fi beneficiarii altui proiect inițiat de Ionuț Stancovici.

Pe lângă distracție și oportunitatea de-a descoperi plăcerea de-a naviga cu caiacul, datorită sprijinului oferit de numeroși sătmăreni care vor să ajute, aceștia vor primi alimente, haine și jucării.

Proiectul lui Ionuț Stancovici va începe în Satu Mare, apoi se va extinde și în alte orașe:

Țin foarte mult la acest proiect pentru copiii din casele de tip familial! Iar dorința mea este motivată și de faptul că imediat după ce am postat pe facebook care sunt intențiile mele, foarte mulți sătmăreni m-au contactat pentru a mă întreba cum pot să mă ajute, financiar sau cu alimente, îmbrăcăminte sau orice altceva.

Înaintea fiecărei activități cu copiii voi posta pe facebook unde ne vom afla, iar acolo pot să vină cei care vor să ajute cu alimente, dulciuri, îmbrăcăminte sau alte produse. Sunt convins că acest proiect va avea succes, pentru că numărul celor care doresc să ajute este foarte mare.

Voi începe derularea proiectului în Satu Mare, iar la sfârșitul anului voi face un bilanț al activităților organizate. Cu acest bilanț, care va fi un argument mobilizator, anul viitor mă voi prezenta și în alte orașe, pentru a-i îndemna și pe alții să participe la acest proiect. Peste tot unde mi-am prezentat până acum intențiile, am fost întâmpinat cu brațele deschise și mi s-a promis sprijin(Ionuț Stancovici)

Pentru toate proiectele sale, Ionuț Stancovici se bazează exclusiv pe sprijinul sătmărenilor care au reacționat pozitiv și sunt gata oricând să-l ajute.

De curând, el a depus la Consiliul Local un proiect pentru finanțare.

Dacă proiectul va fi aprobat, banii vor fi bineveniți! Dacă nu, nu-i nicio problemă, pentru că Ionuț va continua așa cum a început: cu multă dăruire, cu mult suflet și cu sprijin necondiționat din partea celor care apreciază ceea ce face.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania