Ascultă Radio România Cluj Live

Bibliotecarul Avram Iancu plănuiește o nouă premieră mondială la înot

Avram Iancu

Bibliotecarul Avram Iancu plănuiește o nouă premieră mondială la înot
Foto: Avram Iancu

Articol de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2018, 06:00

Înotătorul Avram Iancu a anunțat că și în acest an intenționează o nouă premieră mondială. Bibliotecarul din Petroșani vrea să parcurgă înot, toată lungimea fluviului Mississippi, care măsoară 3700 de kilometri și străbate 10 state americane. În aventura care va începe la 1 iunie și va dura circa 4 luni, Avram Iancu va avea de înfruntat multe pericole: aligatori, rechini care urcă pe fluviu dar și o poluare foarte accentuată a apelor fluviului. Dan Izvoreanu a aflat mai multe chiar de la temerarul român:

Dan Izvoreanu: — Sunt foarte curios să ne spui despre ce este vorba.

Avram Iancu: — E vorba de o cursă de înot a întregului fluviu Mississippi.

Dan Izvoreanu: — Cel care străbate mai multe state din Statele Unite ale Americii şi, din câte bănuiesc, este cu totul altceva decât traversarea înot a Dunării. Putem spune că ţi-ai făcut încălzirea pe Dunăre pentru a traversa Mississippi, nu?

Avram Iancu: — Dacă anul trecut am străbătut 10 ţări europene, de data aceasta voi străbate 10 ţări din Statele Unite ale Americii. Bineînţeles că ultimii 1000 de km vor fi cu mult mai dificili faţă de ceea ce am întâlnit pe Dunăre, deoarece volumul de apă este cu mult mai mare decât pe Dunăre, curenţii rezultaţi sunt mult mai puternici şi mai periculoşi decât ceea ce am întâlnit anul trecut. Iar la aceste dificultăţi, întâlnim şi alte pericole mult mai mari. Mă refer aici la vietăţile care populează acest fluviu, sunt aligatori foarte mulţi, şerpi veninoşi, rechini taur care urcă pe fluviu sute de km; şi o poluare foarte accentuată. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care vreau să înot acest fluviu, atragerea atenţiei asupra nivelului de poluare alarmant de pe fluviu.

Dan Izvoreanu: — De ce ai ales tocmai acest fluviu şi nu oricare altul de pe glob?

Avram Iancu: — Pur şi simplu i-a venit rândul acestui fluviu din mai multe motive. În calitatea de bibliotecar, vă aduceţi aminte că anul trecut îndemnam generaţia tânără să citească Pilotul de pe Dunăre. Iar de această dată îndemn aceeaşi generaţie tânără să mă urmeze într-o aventură deosebită, Aventurile lui Huckleberry Finn. Sunt tot 10 ţări şi sunt 100 de ani de la unirea tuturor principatelor române şi m-am gândit că ar fi bine, de ce nu, să facem o punte de legătură peste ocean cu partenerii noştri strategici. Eu zic că ar fi bine să arătăm lumii întregi şi acestor parteneri forţa ADN-ului românesc în care eu cred, forţa acestui popor milenar care, iată, acum 100 de ani s-a unit într-o mare şi frumoasă Românie.

Dan Izvoreanu: — Ştiu că doar doi oameni de pe glob au reuşit să mai traverseze înot râul Mississippi de la izvoare până la vărsare. Dar tu vei face ceva mai mult decât au făcut ei, e adevărat?

Avram Iancu: — Aşa este. Şi pe Dunăre au fost doi oameni care înaintea mea au străbătut fluviul, dar cu costum de neopren şi cu labe de înot. Tot aşa şi aici, sunt doi oameni care au reuşit: în 2002 un sloven care s-a folosit de costumul de neopren şi de labele de înot, iar în 2015 un american care şi el a reuşit tot aşa, cu costum de neopren şi cu labe de înot. Ceea ce încerc eu este o premieră mondială, încerc să străbat acelaşi curs dar doar în slip, aşa cum am înotat şi pe Dunăre.

Dan Izvoreanu: — Referindu-ne la călătoria ta – aventura ta de fapt -, când va începe şi unde anume va debuta?

Avram Iancu: — Pe 1 iunie voi începe; şi sper eu să termin în 120 de zile. Asta se va întâmpla dacă voi reuşi să menţin media pe care am avut-o pe Dunăre, adică 31 km înotat zilnic, acesta este reperul pe care mi l-am luat de această dată. Râul Mississippi porneşte practic dintr-un lac, Itasca, urmând un curs de 3730 km, deci cu aproape 1000 km mai lung ca Dunărea. Sosirea va fi bineînţeles în Golful Mexic.

Avram Iancu si Dan Izvoreanu

Dan Izvoreanu: — Care e temperatura apei în perioada în care tu vei înota?

Avram Iancu: — În prima parte a înotului, vreo 3-4 săptămâni voi avea parte cam de aceleaşi temperaturi din Dunăre. Fluviul începe din nordul Statelor Unite ale Americii şi nu-mi va fi deloc uşor în această primă lună. Apoi temperatura apei va creşte. Din punctul acesta va fi mai bine ca pe Dunăre, dar voi plăti un tribut foarte mare şi anume acela că, datorită temperaturii apei mai ridicate, apar aligatorii.

Dan Izvoreanu: — Tu vei înfrunta nişte pericole reale. Fără să folosesc cuvinte mari, cred că la un moment dat îţi vei pune şi viaţa în pericol înotând în asemenea ape. Cum te vei feri de pericolele pe care le vei întâlni pe parcursul înotului?

Avram Iancu: — Este un pericol real, totuşi eu tind să cred că este un pericol potenţial. Nu este unul foarte grav, pe care să îl întâlnesc la fiecare pas. Totuşi ceilalţi doi care au înotat fluviul Mississippi au scăpat nevătămaţi. Bineînţeles că ei au avut acest avantaj al vitezei ceva mai mari şi a protecţiei costumului de neopren, totuşi în faţa aligatorilor nu constituie o protecţie vitală. Şi iată că totuşi au reuşit. Eu sper să reuşesc de asemenea. Bineînţeles că ne-am gândit la câteva metode, cea mai importantă metodă va fi aceea că vom tranşa nişte carcase de animale domestice şi dacă voi fi atacat, se vor arunca înaintea prădătorilor aceste bucăţi de carne în speranţa de a-mi da un răgaz pentru a putea ieşi din râu.

Dan Izvoreanu: — În altă ordine de idei, ştiu că în scurt timp vei lansa un film despre expediţia ta de anul trecut de pe Dunăre; o peliculă care se numeşte SW!M, pe care o vei prezenta publicului în mai multe oraşe din ţară.

Avram Iancu: — Da, inclusiv la Cluj îmi doresc să facem această lansare în 17 mai. Din câte am simţit, foarte mulţi fani aşteaptă acest film care a imortalizat această călătorie unică de pe Dunăre. Până când să plec la Mississippi îmi doresc să fac un turneu de lansare a filmului în câteva oraşe, iar acest turneu cu siguranţă va cuprinde şi acest minunat oraş din Ardeal, Cluj-Napoca.

Dan Izvoreanu: — Pregătim prezentarea filmului tău la noi la Radio Cluj, în sala de concerte transformată pentru această ocazie într-o sală de cinematograf, undeva în jurul datei de 24 mai. Până atunci îţi doresc mult succes cu pregătirea!

 

Dan Izvoreanu/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla