Ascultă Radio România Cluj Live

“Ion Agârbiceanu – manuscrise inedite“

“Ion Agârbiceanu – manuscrise inedite“

Articol de cristina.rusu, 29 martie 2018, 16:39

Numit „sfânt părinte al literaturii române” de către Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu este autorul unei opere vaste, cuprinzând romane, poveşti şi povestiri, evocări literare.

Cinci manuscrise ale scriitorului care se află în posesia colecționarului clujean Alina Samochiș au fost prezentate joi, 29 martie, la Galeriile Făclia în cadrul unei expoziții.

Istoricul literar prof. univ.dr. Ilie Rad suține că manuscrisele expuse sunt inedite.

Ilie Rad: Din cercetările pe care le-am făcut, cele două schiţe ( “Nu încep” și “Drumul spre pace”) care sunt expuse nu au mai fost publicate până acum; deci ele sunt inedite la modul absolut.

Alături de cele două schiţe sunt alte două texte, primul fiind un fel de ciornă a unei cuvântări pe care Ion Agârbiceanu a rostit-o sau urma să o rostească la Cluj, într-un context aniversar.

O altă prezentare e a unuia din cele mai importante romane ale sale (el a considerat chiar că este romanul său cel mai important),” Strigoiul”. Încă nu e publicat acest text, dar probabil că prin el Agârbiceanu a vrut să aducă un argument în plus pentru a i se publica această carte la care el ţinea foarte mult.

Agârbiceanu considera romanul “Strigoiul”, prin complexitatea problematicii, ca fiind cea mai importantă carte a sa. În critica literară se vehiculează ideea că romanul “Arhanghelii”, scris când era preot la Bucium-Şasa, lângă Abrud, ar fi romanul său cel mai important.

De fapt Agârbiceanu – şi probabil şi critica – va reconsidera această obţiune. Cred că “Strigoiul” este romanul său cel mai important.

Salutăm iniţiativa ziarului Făclia de a celebra şi în felul acesta memoria lui Ion Agârbiceanu în anul Centenarului. Vreau să vă spun că el a fost un partizan extraordinar al României Mari, al înfăptuirii statului naţional unitar, a făcut sacrificii foarte multe; deci este un moment foarte plăcut pentru a-i evoca memoria.

Bineînţeles, pe lângă aceasta este farmecul manuscriselor, a căror valoare este tot mai mare în această lume tehnicizată în care am intrat. Când toată lumea scrie la calculator, ce rămâne astăzi după un scriitor? Calculatorul! Dar el şi-a scris toată opera cu peniţa.

Rodica Tulbure: Credeţi că aceste manuscrise vor fi accesibile publicului?

Ilie Rad: Categoric. Am şi discutat cu domnul Alin Samochiș, deţinătorul manuscriselor, ca în lunile următoare să le pregătim pentru tipar, să le transcriem şi să le publicăm.

În mod cert, atunci când eu voi relua într-un alt volum toată opera literară a lui Agârbiceanu risipită prin reviste (pentru că el nu şi-a publicat în volume toate schiţele, povestirile şi nuvelele şi se zice că ar fi peste 500 de reviste la care a colaborat), bineînţeles că vom tipări şi cele patru texte şi vor fi accesibile cititorilor.

Colecționarul clujean Alin Samochiș este deținătorul manuscriselor expuse la Galeriile Făclia:

De tânăr colecţionez: lucruri artistice, mai puţin artistice, documente. În căutarea acestor documente am apelat la unchiul meu, profesorul Ioan Hentea, care pe vremuri a fost directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare.

El avea o relaţie de prietenie, chiar de stimă cu fiica marelui scriitor, Uca Agârbiceanu. Prin intermediul dânsului am fost programat la domnişoara Uca. Deşi avea o vârstă înaintată era perfect lucidă. M-a servit cu apă, cu dulceţuri, ca pe vremuri. Şi discutând despre ce aş dori, s-a dus în camera alăturată şi a venit cu aceste manuscrise.

Dânsa mi-a spus prima dată că nu au mai fost publicate, nu au văzut lumina tiparului, erau ieşite proaspăt din sertar. Iar la întrebarea mea capitalistă: „Cât mă costă?”, dânsa – reţin şi acum – s-a încruntat şi mi-a spus pe un ton foarte tăios: „Eu nu-mi vând tatăl, tatăl meu nu este de vânzare. Vi le dăruiesc”. Şi aşa am intrat în posesia manuscriselor.

Rodica Tulbure: Ce va determinat să aduceţi în atenţia publicului aceste manuscrise?

— M-a incitat ideea aceasta de 100 de ani, când se spun foarte multe cuvinte frumoase, dar se face foarte puţin (la nivel de ţară, nu numai la nivel de Cluj). Şi atunci am zis să ajut, să pun şi eu o unghie – dacă nu un deget – la aceste evenimente.

Manuscrisele scriitorului Ion Agârbiceanu sunt expuse, timp de o lună, la Galeriile Făclia din Cluj. Galeriile sunt deschise de redacția ziarului clujean Făclia și pot fi vizitate gratuit la sediul de pe strada Clinicilor nr 33.

 

Rodica Tulbure/ Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție
Cultural luni, 18 martie 2024, 17:26

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”

Teatrul de Nord se alătură și anul acesta Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, care este un stimulator al solidarităţii de...

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”
Cultural luni, 18 martie 2024, 17:17

Primăvară Româno-Spaniolă la Oradea

Festivalul va avea loc în perioada 20-24 martie 2024, este organizat în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Teatrul...

Primăvară Româno-Spaniolă la Oradea