Ascultă Radio România Cluj Live

Fondatorul grupului Corupția Ucide, nominalizat la titlul de Personalitatea Europeană a Anului

Florin Bădiță

Fondatorul grupului Corupția Ucide, nominalizat la titlul de Personalitatea Europeană a Anului
Foto: Florin Bădiță

Articol de Bianca Câmpeanu, 25 martie 2018, 06:00 / actualizat: 27 martie 2018, 12:30

Florin Bădiţă, fondatorul Corupţia ucide, este nominalizat de către Euronews alături de actriţa britanică Emma Watson, antreprenorul francez Xavier Niel, omul de afaceri miliardar Mohed Altrad, francez de origine siriană, modelul britanic Edie Campbell, astronomul belgian Michaël Gillon, avocata Marcia Willis Stewart, activistul maghiar András Fekete-Gyor şi politiciana poloneză Barbara Nowacka.

Anca Mureşan Bota: — Florin Bădiță, faci parte din generaţia celor sub 30 de ani. Se tot spune că tinerii nu se implică în societate, că nu le pasă. Tu eşti contraexemplul.

Florin Bădiţă: — Cred că sunt mai mulţi care sunt contraexemplu, dar poate nu atât de vizibili. E drept că majoritatea este, din păcate, inactivă, dar sunt şi persoane care se implică şi sunt foarte dedicate, totuşi rezultatele lor poate se vor vedea peste 10 ani.

Anca Mureşan: — După Colectiv, în spaţiul public se discutau diferite probleme minore, de genul folosirii artificiilor, când de fapt tema generală era faptul că din cauza corupţiei sistemice s-a putut ajunge la această tragedie. De aceea a şi venit denumirea de Corupţia ucide: pentru că în cazul acela şi în multe alte cazuri, şi înainte şi după, am văzut cum corupţia chiar ucide fizic, nu metaforic.

Florin Bădiţă:  – Eu sunt genul de persoană care tot timpul vrea să facă ceva. Cât timp sunt pe lumea aceasta vreau să mă implic.

Anca Mureşan Bota: — Cum ai aflat că eşti nominalizat la titlul de Personalitatea europeană a anului?

Florin Bădiţă: — Am fost plăcut surprins. M-a motivat să-mi iau agenda telefonică şi prietenii pe care-i am pe Facebook, să le povestesc că EuroNews m-a nominalizat. Acum, deşi sunt nominalizat, există o procedură care trebuie respectată. Există un vot online, pentru European Leadership Award EuroNews va selecta 3 persoane din cele 9 nominalizate. Trebuie să votaţi în toate cele 5 categorii ca votul să fie valid. Ar trebui să adun cât mai multe voturi, mai ales că una dintre contracandidate este Emma Watson. Ea e foarte drăguţă. Se descurcă ea, votaţi-mă pe mine! Se votează până pe 31 martie.

Anca Mureşan Bota: — Am înţeles că va fi o ceremonie la Bruxelles pentru premianţi.

Florin Bădiţă: — Va fi pe 22 mai la Bruxelles. Cele 5 persoane, câte una din fiecare categorie, vor fi premiate. EuroNews va transmite live.

Anca Mureşan Bota: — Ce efecte a avut acest grup, Corupţia ucide? Ce simţi că a schimbat în societate acest grup? În afară de urmarea evidentă a demisiei premierului de atunci, Victor Ponta.

Florin Bădiţă: — Când apăruserăm noi, erau proteste la Roşia Montană şi aveai, ştiu eu, 400 de oameni maxim. Ulterior a fost peste jumătate de milion de oameni în stradă. Odată cu noi, a crescut şi numărul de persoane care s-au implicat civic, care au ieşit în stradă când au văzut nişte abuzuri din partea guvernanţilor.
Corupţia ucide este o poveste care de-abia acum începe să se concretizeze. Noi ca şi interni suntem un grup de vreo 20 de persoane. În afară de asta, avem colaboratori câteva sute de oameni cu care lucrăm. Şi comunitatea de peste 100.000 de oameni care ne urmăresc pe Facebook, pe care noi încercăm să-i implicăm cât mai mult posibil.

Anca Mureşan Bota: — Am găsit o descriere foarte interesantă, pe care am să o citez. Potrivit EuroNews, titlul de Personalitatea europeană a anului ar trebui să fie deţinut de cineva care „şi-a folosit forţa de caracter, capacitatea de a mobiliza publicul pentru a aduce o transformare pozitivă fie în munca umanitară, activism, dezvoltarea comunităţii sau altele. Ei – cei care candidează – şi-au pus inima şi sufletul într-un proiect nu pentru un câştig personal, ci pentru o cauză demnă.” Te regăseşti în aceste cuvinte?

Florin Bădiţă: — Este un singur loc unde mă regăsesc doar parţial. Am încercat mereu, mai ales în ultimii câţiva ani, să găsesc lucrurile care mie-mi plac şi cumva îmi iau ceva din ele, dar să le fac în direcţia în care le este de folos și altora. La ultima parte a enunțului pot să spun că am şi un câştig personal, prin experienţa pe care o capăt. Dar încerc tot timpul în lucrurile pe care le fac să merg pe o direcţie care ajută şi pe ceilalţi.

 

Anca Mureșan Bota/ transcriere interviu Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj