Ascultă Radio România Cluj Live

Fondatorul grupului Corupția Ucide, nominalizat la titlul de Personalitatea Europeană a Anului

Florin Bădiță

Fondatorul grupului Corupția Ucide, nominalizat la titlul de Personalitatea Europeană a Anului
Foto: Florin Bădiță

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 martie 2018, 06:00 / actualizat: 27 martie 2018, 12:30

Florin Bădiţă, fondatorul Corupţia ucide, este nominalizat de către Euronews alături de actriţa britanică Emma Watson, antreprenorul francez Xavier Niel, omul de afaceri miliardar Mohed Altrad, francez de origine siriană, modelul britanic Edie Campbell, astronomul belgian Michaël Gillon, avocata Marcia Willis Stewart, activistul maghiar András Fekete-Gyor şi politiciana poloneză Barbara Nowacka.

Anca Mureşan Bota: — Florin Bădiță, faci parte din generaţia celor sub 30 de ani. Se tot spune că tinerii nu se implică în societate, că nu le pasă. Tu eşti contraexemplul.

Florin Bădiţă: — Cred că sunt mai mulţi care sunt contraexemplu, dar poate nu atât de vizibili. E drept că majoritatea este, din păcate, inactivă, dar sunt şi persoane care se implică şi sunt foarte dedicate, totuşi rezultatele lor poate se vor vedea peste 10 ani.

Anca Mureşan: — După Colectiv, în spaţiul public se discutau diferite probleme minore, de genul folosirii artificiilor, când de fapt tema generală era faptul că din cauza corupţiei sistemice s-a putut ajunge la această tragedie. De aceea a şi venit denumirea de Corupţia ucide: pentru că în cazul acela şi în multe alte cazuri, şi înainte şi după, am văzut cum corupţia chiar ucide fizic, nu metaforic.

Florin Bădiţă:  – Eu sunt genul de persoană care tot timpul vrea să facă ceva. Cât timp sunt pe lumea aceasta vreau să mă implic.

Anca Mureşan Bota: — Cum ai aflat că eşti nominalizat la titlul de Personalitatea europeană a anului?

Florin Bădiţă: — Am fost plăcut surprins. M-a motivat să-mi iau agenda telefonică şi prietenii pe care-i am pe Facebook, să le povestesc că EuroNews m-a nominalizat. Acum, deşi sunt nominalizat, există o procedură care trebuie respectată. Există un vot online, pentru European Leadership Award EuroNews va selecta 3 persoane din cele 9 nominalizate. Trebuie să votaţi în toate cele 5 categorii ca votul să fie valid. Ar trebui să adun cât mai multe voturi, mai ales că una dintre contracandidate este Emma Watson. Ea e foarte drăguţă. Se descurcă ea, votaţi-mă pe mine! Se votează până pe 31 martie.

Anca Mureşan Bota: — Am înţeles că va fi o ceremonie la Bruxelles pentru premianţi.

Florin Bădiţă: — Va fi pe 22 mai la Bruxelles. Cele 5 persoane, câte una din fiecare categorie, vor fi premiate. EuroNews va transmite live.

Anca Mureşan Bota: — Ce efecte a avut acest grup, Corupţia ucide? Ce simţi că a schimbat în societate acest grup? În afară de urmarea evidentă a demisiei premierului de atunci, Victor Ponta.

Florin Bădiţă: — Când apăruserăm noi, erau proteste la Roşia Montană şi aveai, ştiu eu, 400 de oameni maxim. Ulterior a fost peste jumătate de milion de oameni în stradă. Odată cu noi, a crescut şi numărul de persoane care s-au implicat civic, care au ieşit în stradă când au văzut nişte abuzuri din partea guvernanţilor.
Corupţia ucide este o poveste care de-abia acum începe să se concretizeze. Noi ca şi interni suntem un grup de vreo 20 de persoane. În afară de asta, avem colaboratori câteva sute de oameni cu care lucrăm. Şi comunitatea de peste 100.000 de oameni care ne urmăresc pe Facebook, pe care noi încercăm să-i implicăm cât mai mult posibil.

Anca Mureşan Bota: — Am găsit o descriere foarte interesantă, pe care am să o citez. Potrivit EuroNews, titlul de Personalitatea europeană a anului ar trebui să fie deţinut de cineva care „şi-a folosit forţa de caracter, capacitatea de a mobiliza publicul pentru a aduce o transformare pozitivă fie în munca umanitară, activism, dezvoltarea comunităţii sau altele. Ei – cei care candidează – şi-au pus inima şi sufletul într-un proiect nu pentru un câştig personal, ci pentru o cauză demnă.” Te regăseşti în aceste cuvinte?

Florin Bădiţă: — Este un singur loc unde mă regăsesc doar parţial. Am încercat mereu, mai ales în ultimii câţiva ani, să găsesc lucrurile care mie-mi plac şi cumva îmi iau ceva din ele, dar să le fac în direcţia în care le este de folos și altora. La ultima parte a enunțului pot să spun că am şi un câştig personal, prin experienţa pe care o capăt. Dar încerc tot timpul în lucrurile pe care le fac să merg pe o direcţie care ajută şi pe ceilalţi.

 

Anca Mureșan Bota/ transcriere interviu Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc