Ascultă Radio România Cluj Live

Vinovat de a fi diferit: conferinţă despre stigmatizare în Cluj-Napoca

Vinovat de a fi diferit: conferinţă despre stigmatizare în Cluj-Napoca

Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2018, 14:42

Departamentul de psihiatrie din cadrul UMF Cluj a organizat marţi, 20 martie, o conferinţă având ca temă stigmatizarea. La eveniment au participat studenţi şi specialişti, dar şi părinţi care împărtăşesc alături de copiii lor experienţa stigmatizării.

Schizofrenic; obez; transgender; persoană cu dizabilităţi; femeie care a făcut un avort; copil cu autism sau cu sindrom Down. Sunt persoane care trăiesc realitatea stigmatizării în fiecare zi a vieţii lor.

Pentru aceşti oameni, dar mai ales pentru specialiştii care îi ajută a fost organizată această conferinţă. Ne spune mai multe prof. univ. dr. Ioana Micluţea, cadru didactic la catedra de psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmaceutică din Cluj-Napoca.

Ioana Micluţea: A pornit de la o situaţie reală, ne-am lovit de mai multe impedimente concrete în rândul autorităţilor. Şi atunci ne-am propus să sensibilizăm opinia publică şi forurile decidente în legătură cu felul în care se poate discuta, într-un mod demn şi decent, situaţia persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Sunt situaţii în care se procedează la internări nevoluntare, care la rândul lor sunt verificate printr-o comisie desemnată. Apoi instanţa analizează felul în care s-a făcut internarea nevoluntară şi pacientul este audiat.

Citaţiile de audiere a pacienţilor erau afişate pe domiciliile lor la vedere, ca şi cum ar fi inculpaţi. Şi de fapt persoanele nu săvârşiseră nimic. Sau mai putem vorbi de felul în care pacienţii sunt aduşi de către jandarmii din anumite localităţi cu cătuşe, situaţie care contravine demnităţii şi drepturilor persoanelor. Nu orice persoană este atât de agitată încât să trebuiască să-i fie restricţionată libertatea.

Andrea Nagy: Cui i se adresează această conferinţă?

Ioana Micluţea: Se adresează specialiştilor, se adresează factorilor direct implicaţi. Mass-media de exemplu ar trebui să fie interesată să-şi schimbe modalităţile prin care reflectă situaţia pacienţilor cu boli psihice.

Se perpetuează de multe ori clişee despre pacienţi, sau se vehiculează diagnostice care nu sunt conforme cu realitatea. Sunt titluri de articole în presă care spun: Un dement şi-a înjunghiat soţia. Ori această persoană nu are demenţă, ci probabil că este o persoană în stare de ebrietate sau geloasă.

Printre invitaţi nu s-au aflat doar specialişti în domeniul psihiatriei, ci şi părinţi care au împărtăşit cu copiii lor experienţa stigmatizării.

Am stat de vorbă cu Ana Dragu, coordonator al centrului pentru Copiii cu autism Micul Prinţ din Bistriţa şi mama unui copil diagnosticat cu autism.

Ana Dragu: Am fost invitată să susţin o prezentare despre stigmatizarea în autism. Prevalenţa autismului a crescut foarte mult în ultimii ani, astăzi vorbim despre undeva între 35000 şi 80000 de persoane cu autism în România, care au nevoie de servicii psihologice şi servicii sociale, de suport şi de comunitate.

Din păcate aceste persoane se confruntă cu discriminare de mai multe tipuri: copiii, cu discriminare atunci când vorbim de incluziunea în învăţământul de masă, iar pentru adulţi nu există servicii, nu există centre de respiro, centre de zi suficiente şi adaptate nevoilor cu TSA.

Ei nu sunt pregătiţi din timp pentru posibilitatea de a deveni productivi pe piaţa muncii. Şi atunci e o problemă care ţine de comunitate, faptul că adulţii noştri cu dizabilităţi în general şi cei cu autism în special, după ce termină orice parcurs şcolar, sunt închişi în casă şi rămân acolo uitaţi de lume.

Andrea Nagy: În curând va avea loc evenimentul ”Albastru pentru autism”. Cu ce vă veţi pregăti pentru acest eveniment?

Ana Dragu: La nivelul asociaţiei noastre vom organiza un marş paşnic de protest. Apoi vom face cadou familiilor persoanelor cu autism o zi într-o bază de recuperare cu loc de joacă pentru copii.

Anul acesta vom încerca să invităm toate familiile să ia parte la această oază de relaxare. De asemenea vom depune o petiţie la autorităţile locale, la primării, prin care le solicităm să îşi asume responsabilitatea persoanelor cu autism din localităţile lor şi să facă tot ce pot pentru a oferi servicii de recuperare copiilor şi mai târziu servicii de incluziune pe piaţa muncii pentru adulţi.

Totul se reduce la ceea ce considerăm a fi normal. Lucrările prezentate la conferinţa de psihiatrie ne învaţă că înainte de a condamna pe cineva pur şi simplu pentru că este diferit, să ne punem întrebarea dacă există de fapt normalitate şi dacă, aşa cum ne place să credem, chiar ne încadrăm întru totul în această categorie privilegiată.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune
Sănătate marți, 16 aprilie 2024, 10:10

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune

Despre ce înseamnă diabetul, cum este să trăiești cu această afecțiune, care sunt măsurile de prevenție și ce ar trebui să facem pentru a...

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune
Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 17:58

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută

Rata de vaccinare la nivelul judeţului Alba este la prima doză de 71% şi la a doua doză de doar 47%.   Pentru a evita o epidemie, rata de...

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută
Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 14:25

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon

Polițiști de la serviciul omoruri și procurorii Capitalei au reluat astăzi audierile, în cadrul unui dosar penal in rem deschis pentru omor....

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Sănătate sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:48

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”

A început deja urmărirea penală pentru infracţiunea de omor. În paralel, continuă ancheta internă şi verificările făcute atât de Colegiul...

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 10:34

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru omor, adică sunt cercetate faptele, fără să...

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 09:55

Este nevoie de sânge!

Reprezentanții unității atrag atenția că stocul de sânge la aceaste grupe este aproape epuizat.   Ei mai spun că în spitalele din județ...

Este nevoie de sânge!
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 08:35

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale

Astfel pe lângă concediile medicale din categoria celor cu indicele 01 – pentru boală obişnuită, se va plăti în continuare contribuţia...

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 19:13

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a anunţat joi, 11 aprilie, că bărbatul din Vurpăr a fost internat după 10 zile la Spitalul de...

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei