Ascultă Radio România Cluj Live

Munții din Patagonia, magnet pentru alpiniștii români

Mihnea Prundeanu

Munții din Patagonia, magnet pentru alpiniștii români
Foto: Mihnea Prundeanu

Articol de Bianca Câmpeanu, 28 februarie 2018, 16:44 / actualizat: 5 martie 2018, 13:32

Alpinistul clujean Mihnea Prundeanu s-a întors dintr-o expediţie care a durat peste o lună în Patagonia. El a parcurs acolo 5 trasee de dificultate tehnică variată. Patagonia este cunoscută în rândul alpiniştilor ca fiind o zonă deosebit de spectaculoasă. Atracţia aici nu este dată de altitudini mari sau munţi masivi precum în Himalaya, ci mai degrabă de dificultatea tehnică, de pereţii imenşi şi verticali de granit şi de clima foarte capricioasă, specifică capătului sudic al continentului Sud American.

Miercuri 28 februarie de la ora 18:30, Mihnea Prundeanu vă invită la o proiecţie foto-video a expediţiei din Patagonia în clădirea de birouri The Office.

Mihnea a fost marți seară, 27 februarie, în direct la Sens Unic şi a povestit mai multe cu Alina Vigoniuc:

Alina Vigoniuc: — Eu mă declar fericită să stau de vorbă cu tine. Mă impresionează să aflu că ai stat din 15 decembrie până în 25 ianuarie în Patagonia. Ce ai făcut atâta vreme în Patagonia, Mihnea?

Mihnea Prundeanu: — Am aşteptat vremea bună! O excursie în Patagonia merită mai mult timp, mai ales pentru că zona este cunoscută pentru vremea nefavorabilă.

Alina Vigoniuc: — Tu practici alpinismul tehnic. Descrie-ne puţin în ce constă asta şi de ce ai nevoie de o vreme bună ca să stabileşti nişte trasee în Patagonia.

Mihnea Prundeanu: — Îmi plac toate ramurile alpinismului, dar în ultima vreme cred că m-am axat un pic mai mult pe partea aceasta tehnică. Cred că această parte este mai puţin practicată la noi. Iar în Patagonia este un teren de joacă deosebit pentru această ramură a alpinismului.

Alina Vigoniuc: — Ai parcurs 5 trasee de dificultate tehnică variată. Ce înseamnă asta, în ce au constat cele 5 trasee şi în ce a constat dificultatea lor?

 

Mihnea Prundeanu: — Este variată într-adevăr, pentru că fiecare munte este diferit. Asta este partea cea mai frumoasă a alpinismului, că nu se desfăşoară într-o sală; totul este diferit de la un versant la celălalt, de la o creastă la alta, de la un turn de stâncă la altul. Aşa este şi în Patagonia. Iar munţii de acolo, deşi nu au altitudini foarte mari, dau alpiniştilor o provocare deosebită: cea a abrupturilor stâncoase, cea a înălţimii pereţilor ş.a.m.d. Sunt nişte munţi deosebiţi: de altitudine mai mică, dar foarte dificili de urcat. Sunt foarte abrupţi, inaccesibili. Şi mai sunt şi înconjuraţi de un sistem climatic cu totul aparte.

Alina Vigoniuc: — Am înţeles că este un vânt care bate cu peste 100 de km pe oră acolo.

Mihnea Prundeanu: — Da, este greu şi să mergi pe potecă. Iar să te caţeri, bineînţeles că e şi mai greu.

Alina Vigoniuc: — Şi alpiniştii nu sunt tocmai nişte oameni solizi.

Mihnea Prundeanu: — Datorită rucsacilor, ajungem să fim solizi.

Mihnea Prundeanu: — S-a întâmplat pur şi simplu. Mai bine zis, mi-am dorit eu de foarte mult timp să ajung şi acolo, ca şi în multe alte locuri de pe glob pe care vreau să le descopăr prin intermediul alpinismului. Mi-am dorit foarte mult să ajung acolo şi să cunosc stilul de căţărare de acolo. Bineînţeles că de fiecare dată când mergem pe undeva, încercăm să aducem câteva suveniruri. Am adus aceste fotografii şi aceste video-uri pe care am încercat să le fac. Ele înglobează o mică poveste a aventurilor mele de acolo.

Alina Vigoniuc: — Ai mers singur sau însoţit?

Mihnea Prundeanu: — Am mers cu un prieten, cu un partener de coardă (cum spunem noi, alpiniştii), un prieten din Cipru.

Cerro Torre and its clouds helmet

Alina Vigoniuc: — Vorbeşte-ne puţin despre expoziţia pe care o organizezi.

Mihnea Prundeanu: — Am reuşit într-un timp destul de scurt să punem laolaltă toate aceste filmări pe care le-am făcut acolo, cu o mică poveste în spatele lor. Voi avea o prezentare legată de aceste experienţe pe care le-am trăit în Patagonia la ora 18.30, în clădirea The Office, de pe Bulevardul 21 decembrie 1989.

Alina Vigoniuc: — Tu eşti şi preşedintele Clubului Alpin Român, Secţia Universitară Cluj, care ştiu că a deschis înscrierile la ediţia nr. VIII a Maratonului Apuseni.

Mihnea Prundeanu: — Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le organizăm ca şi club. Am deschis înscrierile pe 16 februarie. Deja avem peste 400 de înscrişi. Înscrierile se pot face până la 2 săptămâni înainte de eveniment. Evenimentul este în 26 mai.

Alina Vigoniuc: — Mai sunt mulţi alpinişti români care ajung prin Patagonia?

Mihnea Prundeanu: — Nu sunt foarte mulţi, dar anul acesta a fost o surpriză de fapt: ne-am întâlnit acolo mai mulţi.

Alina Vigoniuc: — Te-ai întâlnit cu Vlad Căpuşan şi cu Zsolt Török acolo?

Mihnea Prundeanu: — Da, ne-am întâlnit acolo. Ei au venit cam la 2 săptămâni după ce am ajuns eu. Ne-am mai întâlnit şi cu Mihnea Rădulescu, un alt român care locuieşte în Franţa, pe care îl ştim din comunitate mai mult decât din munţii noştri.

 

Alina Vigoniuc/ Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Tarifele la RCA, plafonate
Social joi, 28 martie 2024, 14:19

Tarifele la RCA, plafonate

Guvernul a aprobat, joi, 28 martie, un act normativ care prevede prelungirea plafonării cu trei luni.   Potrivit sursei citate, măsura este...

Tarifele la RCA, plafonate
S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători
Social joi, 28 martie 2024, 13:53

S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători

Decizia va intra în vigoare de la 1 aprilie.   Există şi unele preţuri care vor rămâne neschimbate. Conducerea CFR Călători a explicat...

S-a aprobat o nouă majorare de tarife la CFR Călători
Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș
Social joi, 28 martie 2024, 13:50

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș

Aici se înregistrează și cel mai consistent strat de zăpadă din țară, care măsura în această dimineață 204 cm.   Potrivit...

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș
Miei vânduți la export
Social joi, 28 martie 2024, 11:30

Miei vânduți la export

Animalele au ajuns în Italia şi Croaţia, ţări care se pregătesc să sărbătorească Paştile la sfârşitul acestei săptămâni, dar şi în...

Miei vânduți la export
Social joi, 28 martie 2024, 11:18

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre

Atât liniile de cale ferată care urmează să fie modernizate, cât și rețeaua de autostrăzi vor trece prin Cluj, zonă care, spune comisarul...

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre
Social joi, 28 martie 2024, 09:55

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie

Sunt propuse ieșiri în natură la Cheile Turzii și Sibiu – sâmbătă, 30 martie, la Alba Iulia – duminică, 31 martie și la Bistrița –...

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie
Social joi, 28 martie 2024, 09:39

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură

Directorul executiv al instituției, Mihai Ponea, a declarat pentru Radio România Actualități că din cele 2.500 de tipuri de salmonella prezente...

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură
Social miercuri, 27 martie 2024, 17:18

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”

A fost modernizat și dotat pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ”Prichindelul”, în vederea...

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”