Ascultă Radio România Cluj Live

[VIDEO] Cu toţii avem o dizabilitate: ori una vizibilă, ori una înăuntrul nostru

[VIDEO] Cu toţii avem o dizabilitate: ori una vizibilă, ori una înăuntrul nostru

Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2018, 06:00

Alexandru Bologa este unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi cu dizabilităţi din România.

Judoka nevăzător, laureat cu bronz la Jocurile Paralimpice de vară din 2016, cucereşte medalie după medalie la competiţiile internaţionale.

Alexandru Bologa este un luptător, pauza e ceea ce nu-şi acordă niciodată. Este înscris la două facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, iar în timpul lui liber învaţă lucruri noi, cum ar fi limbajul mimico-gestual.

Recent, a obţinut medalia de aur la Open-ul Internaţional de Judo pentru Nevăzători organizat în Heidelberg, Germania.

Despre planurile sale, dar şi despre antrenamentul unui sportiv cu dizabilităţi, Alexandru Bologa a stat de vorbă cu Andrea Nagy.

Andrea Nagy: Felicitări pentru rezultatul obţinut la Heidelberg! Pentru ce competiţii te pregăteşti acum?

Alexandru Bologa: Competiţia de la Heidelberg a fost prima din acest an. Urmează luna viitoare un grand prix la São Paulo, dar obiectivul principal din acest an rămâne campionatul mondial din noiembrie, de la Lisabona.

Andrea Nagy: Îţi acorzi o pauză între competiţii sau te pregăteşti în permanenţă?

Alexandru Bologa: Eu nu iau pauză. În fiecare zi mă antrenez, în fiecare zi merg la sală şi muncesc pentru obiectivele pe care mi le propun. În preajma competiţiilor am 4 ore de antrenament pe zi. Când nu e o perioadă competiţională, mă antrenez doar 2 ore în fiecare zi.

Andrea Nagy: Eşti înscris şi la facultate. Cum îţi împarţi timpul între antrenamente şi studii?

Alexandru Bologa: Nu pot să spun că e simplu. Totuşi timpul liber pe care îl am îl acord pentru a studia, pentru a învăţa lucruri noi.

Andrea Nagy: Unde sunt emoţiile mai mari, la o competiţie sau în sesiune? De fapt, cât de mult se aseamănă cele două situaţii din punctul de vedere a ceea ce simţi în momentul confruntării?

Alexandru Bologa: Nu aş putea să generalizez, înaintea fiecărei competiţii sentimentele sunt diferite. Depinde atât de mult de starea de spirit, de atmosfera din sală, de adversarul pe care îl am. Aşa e şi la examene, în sesiune. Nu sunt cu totul relaxat, bineînţeles, dar încerc să mă mobilizez să trec, la fel ca în perioada competiţiilor.

Andrea Nagy: Ce diferenţe sunt în antrenamentul unui sportiv cu dizabilităţi, faţă de unul fără dizabilităţi?

Alexandru Bologa: Desigur că sunt diferenţe, dar nu sunt semnificative. Atât sportivii cu dizabilităţi, cât şi cei fără, ne antrenăm la fel. Intervine dizabilitatea la nivel de regulament aplicat în timpul antrenamentului. De exemplu în judo, nevăzătorul porneşte din prize, în timp ce sportivul normal porneşte de la distanţă. Până la urmă, nu poţi să spui despre nimeni că nu are nicio dizabilitate. Cu toţii avem o dizabilitate: ori una vizibilă, ori una care nu este vizibilă, înăuntrul nostru.

Andrea Nagy: Am înţeles că mulţi sportivi ţin la anumite superstiţii, anumite ritualuri înainte de o competiţie. Tu ai aşa ceva?

Alexandru Bologa: Da, am. După fiecare meci trebuie să mănânc o ciocolată. Una destul de mare! Cu cât e mai mare, cu atât sunt mai puternic în următorul meci!

Andrea Nagy: Deci ţii la gestul în sine, nu la aportul caloric.

Alexandru Bologa: Nu, la gest. Să fie cât mai mare şi cât mai bună!

Andrea Nagy: Tu călătoreşti în medie mai mult decât majoritatea oamenilor. Ce ţi se pare cel mai greu la acest stil de viaţă?

Alexandru Bologa: Răbdarea de a sta în avion; drumul; să-mi fac bagajul! În rest, îmi place tot timpul să încerc ceva nou.

Andrea Nagy: Dacă aş vrea să învăţ judo (desigur nu să fac performanţă, ci ca autoapărare), ce m-ai sfătui, la ce să fiu atentă?

Alexandru Bologa: Orice om poate să înveţe să facă judo. Nu oricine poate să facă performanţă, dar pentru apărare se poate. În primul rând, cred că este important începând cu copiii, ca să înveţe să cadă. Tu practic prin judo înveţi să cazi. Niciodată nu ai să aluneci, să cazi şi să-ţi rupi o mână ori un picior; tu din reflex ai să te protejezi.

 

Andrea Nagy

Sursa video: Youtube/ Mișcare de eliberare

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor