Ascultă Radio România Cluj Live

Oslea Hiride 2018 – snowboard şi schi în condiţii extreme

Singura competiţie de snowboard şi schi în condiţii extreme, RedBull Oslea Hiride, ajunge în acest an la cea de-a VII-a ediție.

Oslea Hiride 2018 – snowboard şi schi în condiţii extreme
Foto: Pintican Roxana și Ionuț

Articol editat de cristina.rusu, 21 februarie 2018, 06:00

130 de sportivi s-au înscris la concursul care se va desfăşura în weekendul, 23-25 februarie, în Masivul Oslea.

Radio Cluj este partener media al acestui eveniment care promovează sportul şi adrenalina. Doi dintre câştigătorii de anul trecut, Roxana şi Ionuţ Pintican, au stat de vorbă cu Dan Izvoreanu despre acest sport care le-a unit destinele.

Dan Izvoreanu: Din câte am văzut pe site-ul competiţiei, voi aţi participat la categoria Veterani. Asta înseamnă că practicaţi acest sport de ceva vreme, nu-i aşa?

Ionuţ Pintican: S-au adunat 18 ani poate. De la 14 ani am primit prima placă. Am lăsat schiurile, au trecut poate 5 ani în care nu am mai pus picioarele în schiuri. Când am descoperit placa, am spus că nu mai am nevoie de schiuri. Am reluat schiurile recent, dar pentru momentele în care condiţiile nu sunt aşa de bune.

Dan Izvoreanu: Şi tu, Roxana?

Roxana Pintican: La 14-15 ani am început să mă dau. Nu am început cu schiurile, chiar dacă sunt din Petroşani. Am început cu snowboardul şi, după 5 ani, l-am cunoscut pe Ionuţ care m-a învăţat mai multe.

Dan Izvoreanu: Chiar sunt curios, v-aţi cunoscut undeva pe o pârtie?

Ionuţ Pintican: Începea sezonul de iarnă. Fierbea sângele în noi, aşteptam să ajungem pe pârtie. Ne-am întâlnit în Janis Club.

Roxana Pintican: La ziua unor prieteni.

Ionuţ Pintican: Din puţinele cuvinte pe care le-am schimbat, ne-am dat seama că avem un lucru în comun: din prima ne-am dat seama că putem să ne dăm împreună pe placă.

Dan Izvoreanu: Voi de când participaţi la Oslea Hiride?

Roxana Pintican: Am fost de la prima ediţie. În afară de anul trecut când nu am fost în ţară, la fiecare ediţie am participat.

Dan Izvoreanu: Când aţi câştigat pentru prima oară un premiu acolo?

Roxana Pintican: Chiar de la prima ediţie. Atunci am câştigat premiul pentru cea mai bună urcare (am scos cel mai bun timp la fete), după care am făcut cam tot podiumul (am avut şi locul I).

Ionuţ Pintican: Eu în primii ani nu am avut podium. Acum 2 sau 3 ani am avut un podium. Iar anul trecut a ieşit mai bine, a ieşit locul I.

Dan Izvoreanu: Trebuie să spunem că există mai multe categorii la acest concurs: există Snowboard Pro şi Snowboard Open; la fel şi schi, Pro şi Open. Ce înseamnă Snowboard Pro, la care voi aţi concurat?

Ionuţ Pintican: În momentul în care îţi doreşti să concurezi la categoria de Pro, ar trebui să fi câştigat concursuri de snowboard din zona aceasta de Freeride. În momentul în care ai în palmares aşa ceva, atunci te poţi înscrie la snowboard. Ca şi provocare sunt la fel, doar că se punctează diferit.

Dan Izvoreanu: În ce munţi v-aţi dat până acum cu snowboardul?

Roxana Pintican: Cred că cel mai mult ne-am dat în Valea Jiului (Straja, Parâng, inclusiv la Oslea). Şi Bâlea cred că e pe locul II, acolo mergem de obicei când e vreme proastă.

Dan Izvoreanu: Câte plăci aveţi în total?

Ionuţ Pintican: Eu cred că am 5.

Dan Izvoreanu: Cât ţine o placă pe care o foloseşti intensiv?

Ionuţ Pintican: Free-ride-ul e snowboard în afara pârtiei în general. Practicând acest sport, inevitabil mai loveşti obstacole (pietre, buşteni) şi se mai distruge echipamentul. Din toate cele 5, probabil una singură e funcţională, restul sunt defecte.

Dan Izvoreanu: Una e placa bună.

Ionuţ Pintican: Da, e placa de duminică!

Dan Izvoreanu: Tu câte ai, Roxana?

Roxana Pintican: Eu am 3. La mine, pur şi simplu din cauză că am învăţat să mă dau mai bine, am depăşit ce putea placa să facă. Şi atunci mi-am cumpărat altele. Deci la mine sunt complet funcţionale toate.

Dan Izvoreanu: Este snowboardul un sport periculos?

Ionuţ Pintican: Era încadrat în categoria de sport extrem, dar din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie încadrat aici. Cu suficiente informaţii şi cu măsurile de rigoare, nu ar trebui să prezinte pericole.

Dan Izvoreanu: Aţi avut multe căzături până acum?

Roxana Pintican: Da, în fiecare weekend.

Dan Izvoreanu: La Oslea de exemplu, în cadrul competiţiei se ia în seamă inclusiv urcarea aceea până la 2000 m altitudine. O urcare destul de dificilă cu snowboardul, aşa e?

Ionuţ Pintican: Aşa e, se punctează şi urcarea. Trebuie să ai condiţie fizică, ceea ce mie-mi place, pentru că ne obligă să ne menţinem în formă. Asta e un aspect destul de important la sportul acesta. Şi căzăturile altfel le suporţi dacă eşti mai în formă.

Dan Izvoreanu: Ce a făcut diferenţa dintre locul I pe care tu l-ai obţinut şi celelalte locuri?

Ionuţ Pintican: Mă antrenez şi în afara sezonului. Anul trecut la coborâre condiţiile nu erau grozave. Încercând o manevră mai dificilă care mi-a ieşit, aşa am ajuns pe podium.

Dan Izvoreanu: Voi practicaţi un sport de iarnă, ceea ce înseamnă că sunt câteva luni de zile în care vă puteţi bucura de pasiunea voastră. Ce faceţi în restul anului?

Roxana Pintican: Încercăm mai multe sporturi, cum ar fi căţăratul sau bicicleta. Cea mai nouă pasiune a noastră e că am descoperit surful. În fiecare weekend încercăm să ieşim din Cluj, ca să facem ceva mişcare.

Dan Izvoreanu: Cum aţi caracteriza concursul acesta de la Oslea?

Roxana Pintican: Adrenalină, multă transpiraţie pe urcare şi entuziasm. Când ajungi în creastă şi ştii că trebuie să cobori, e o senzaţie incredibilă.

 

Dan Izvoreanu/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor