Ascultă Radio România Cluj Live

Ambasada Franței premiază Orașele Durabile

Ambasada Franței premiază Orașele Durabile

Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2018, 14:43

Creșterea populației din ultimele decenii, nevoia tot mai mare de spații de locuit, progresele tehnologiei au transformat orașele în care trăim în locuri tot mai zgomotoase și înghesuite. Din fericire, putem transforma marile aglomerări urbane în spații mai prietenoase.

Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România au lansat prima ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.
Data limită de înscriere în competiție este 30 martie 2018.

De ce ”Orașul durabil”? Este un subiect despre care se vorbește mult, dar despre care lumea nu are neapărat o idee specifică. Toată lumea se gândește, probabil, la lucrurile pe care le vedem în filmele științifico-fantastice, orașele-minune care se dezvoltă într-o zi cât altele în 10 ani. Nu: orașul durabil este o sumă de lucruri și de factori extrem de concreți, care depind foarte mult de oameni.

Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Există mai multe teme: apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; mobilitate urbană; eficiență energetică; valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.

Juriul va evalua inițiativele locale și bunele practici care au permis o mai bună adaptare la schimbările climatice și au avut un impact pozitiv asupra calității vieții populației.

Dosarul de candidatură va trebui să cuprindă:

– formularul de candidatură (în limba franceză sau în limba română) ;
– o prezentare a colectivității locale (în limba franceză sau în limba română) ;
– o prezentare detaliată a proiectului (în limba franceză sau în limba română) ;
– un buget detaliat al proiectului.
(Andrei Popov, responsabil de comunicare al Institutului Francez din București)

Ca la orice concurs, vor exista și premii, pentru că e importantă puterea exemplului, iar initiațivele care ne fac viața mai bună merită promovate.

Trebuie încurajate exemplele de bună practică. Acest tip de proiect nu iese în evidență, nu ia ochii prin nimic; o pubelă de colectare selectivă a deșeurilor, oricât de performantă, nu va face niciodată o știre de primă pagină.

Însă pentru că Franța este unul dintre liderii mondiali ai orașelor durabile și politicilor publice referitoare la mediu, dorește să încurajeze aceste inițiative. Colectivitățile premiate vor avea ocazia să facă vizite de documentare în Franța, în alte comunități teritoriale care au derulat proiecte inovante în materie de mediu.

(Andrei Popov, responsabil de comunicare la Institutul Francez din București)

Ambasada Franței în România și partenerii săi invită toate autoritățile locale din România să trimită, înainte de 30 martie 2018, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din experți independenți.
O colectivitate locală poate depune mai multe dosare de candidatură cu condiția ca acestea să se refere la categorii tematice diferite ale concursului.

Formularul de candidatură, precum și regulamentul concursului sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Franței: https://ro.ambafrance.org/Lansarea-concurs-Ora%C8%99ul-durabil.

”Orașul durabil” este și tema Întîlnirilor Europene din Transilvania, ajunse la cea de-a opta ediție. Acestea vor avea loc în 14 martie la Cluj-Napoca și în 15-16 martie, la Alba-Iulia.

Tema „Orașe durabile” va fi împărțită în trei subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile.

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?
Social joi, 25 aprilie 2024, 10:22

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?

Despre ce este vorba? Pornită de la o simplă aplicație, Be my Eyes a ajuns o comunitate globală de persoane nevăzătoare și voluntari care...

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?
Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 16:30

Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]

Un magazin Carrefour din Nojorid a fost amendat și închis de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor. La un control...

Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]
Utilaje agricole arse într-un incendiu
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 15:10

Utilaje agricole arse într-un incendiu

Două echipaje de stingere și un echipaj de pompieri paramedici din cadrul Stației de Pompieri Săcueni au intervenit pentru stingerea focului de...

Utilaje agricole arse într-un incendiu
Turistă britanică atacată de urs
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 10:36

Turistă britanică atacată de urs

Femeia, o scoțiană în vârstă de 72 de ani, se afla cu mașina pe Transfăgărășan, când în fața mașinii au apărut doi urși.   În...

Turistă britanică atacată de urs
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:23

”Oradea donează o pâine”

Este vorba de Piața Rogerius, Piața Decebal, Oradea Plaza, Bisericuța Nufărul și cartierul Ioșia (stația de autobus-blocul Pensionarilor)...

”Oradea donează o pâine”
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Social marți, 23 aprilie 2024, 08:34

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe

Peste 1 milion de români îşi serbează onomastica. Cine a fost Sfântul Gheorghe: Marele Mucenic Gheorghe a fost ofițer de rang înalt în armata...

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe
Social luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei