Ascultă Radio România Cluj Live

Frăția vâslelor: patru români au stabilit un record mondial la traversarea Atlanticului


Frăția vâslelor: patru români au stabilit un record mondial la traversarea Atlanticului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2018, 06:00

Echipa românească Atlantic 4, formată din Andrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu şi Marius Alexe, a stabilit un nou record mondial de traversare a Oceanului Atlantic la cea mai dură competiţie de ambarcaţiuni cu vâsle. Cei 4 români au traversat Oceanul Atlantic în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, recordul precedent fiind de 44 de zile. Prima echipă din România şi totodată din Europa de Est participantă la cea mai grea cursă de canotaj din lume, Atlantic Challenge, a plecat din Spania la data de 14 decembrie 2017 şi a ajuns în Antigua (Caraibe) la 22 ianuarie . Despre aventura celor 4 temerari Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu Andrei Roşu.

Andrei Rosu

Dan Izvoreanu: — Spune-ne, cum a fost în această nouă aventură pe ocean?

Andrei Roşu: — A fost un fel de frăţie a vâslelor. Această competiţie, care a ajuns la a XX-a aniversare, presupune să traversezi Oceanul Atlantic din Insulele Canare, din Spania, până în Antigua, Insulele Caraibe; aproximativ 5000 km, într-o ambarcaţiune omologată pentru vâslitul oceanic – ambarcaţiune de 9 m -, propulsată exclusiv cu vâsle. Noi am participat la categoria 4. Sunt şi echipaje de 2, de 3, dar şi temerari solo care traversează acest ocean.

Dan Izvoreanu: — Câte echipe au pornit la start la categoria voastră de 4?

Andrei Roşu: — În total în competiţie la start au fost 28 de echipaje. La categoria noastră sunt două tipuri de ambarcaţiuni, concept şi pure. La cele clasice am participat şi noi, cu noi în competiţie erau încă 3 ambarcaţiuni.

Dan Izvoreanu: — Am înţeles că voi aţi câştigat cu un avans de câteva zile.

Andrei Roşu: — Pare mult o săptămână, dar dacă ne gândim la distanţă, dacă ai o viteză de 0.1-0.2 noduri pe oră faţă de echipajul următor, la această distanţă 5000 de km înseamnă zile întregi.

Dan Izvoreanu: — Dar ce a făcut diferenţa între voi şi locul II?

Andrei Roşu: — Cred că diferenţa a făcut-o antrenamentul: noi ne antrenăm de doi ani (aproape toate weekendurile au însemnat deplasări la mare, departe de familie). Cred că suntem echipa cu cele mai multe mile marine bifate în antrenamente. De asemenea partea de navigaţie este importantă, să ştii ce rută alegi din variantele care există. Ne-am luat o rută mai dificilă, ruta de nord, care este mai dificilă pentru că vremea este capricioasă, însă este mai scurtă cu 100 de mile.

Dan Izvoreanu: — În total câte zile aţi petrecut pe mare?

Andrei Roşu: — 38 de zile şi jumătate. Mi-ar fi plăcut chiar să petrecem (apropo de verbul folosit). Nu am petrecut foarte mult, pentru că în permanenţă ori vâsleam, ori ne odihneam, ori verificam sistemele de siguranţă, întotdeauna era ceva de făcut în ambarcaţiune. Au fost puţine momente de respiro: de Crăciun câteva minute, de revelion câteva minute. Şi având la bord şi câţiva sfinţi – Ion, Vasile -, am sărbătorit şi atunci. Moderat însă, pentru că nu am avut alcool la bord. Am avut doar nişte mâncare de acasă: dulceaţă de la bunica, zacuscă de la mama ş.a.m.d.

Dan Izvoreanu: — Aţi avut timp să pescuiţi?

Andrei Roşu: — Nu am pescuit, din mai multe motive. În primul rând, nu eram acolo pentru a pescui. Un alt motiv este că eu personal sunt vegetarian şi nu am în dieta mea animale. În plus faţă de acestea, noi am vrut să respectăm oceanul: dacă tot suntem la o astfel de competiţie, să ne dedicăm activităţii principale, vâslitului.

Dan Izvoreanu: — Voi aţi stabilit un nou record mondial cu această ocazie, nu?

Andrei Roşu: — Este un record al acestei curse. Precedentul record a fost de 44 de zile, iar actualul record este de 38 de zile. Întâmplarea face ca recordul să fi fost stabilit în urmă cu două ediţii de aceeaşi ambarcaţiune, noi am cumpărat ambarcaţiunea de la foştii deţinători ai recordului. Noi am mai îmbunătăţit-o, am optimizat-o şi în ceea ce priveşte încărcătura, pentru că orice kg contează când vâsleşti.

Dan Izvoreanu: — Cine sunt coechipierii tăi şi cu ce se ocupă ei?

Andrei Roşu: — Coechipierii mei (pe care îi felicit încă odată, îi felicit cu orice ocazie în public) sunt dr. Vasile Oşean, care este şi medicul lotului naţional olimpic de canotaj, Ionuţ Olteanu (chinetoterapeut) şi Marius Alexe, corporatist cu 15 ani de experienţă.

Dan Izvoreanu: — Voi când aţi format această echipă?

Andrei Roşu: — Proiectul a demarat în vara lui 2015, dar anunţul oficial în care ne căutam echipă a fost dat în mai 2016. De atunci a început să se formeze echipa, după ce am triat vreo 240 de aplicaţii.

Dan Izvoreanu: — Deci voi patru nu vă cunoşteaţi dinainte?

Andrei Roşu: — Eu cu medicul Vasile Oşean ne cunoşteam. Cu ceilalţi colegi ne-am cunoscut pe parcurs.

Dan Izvoreanu: — Cum v-aţi înţeles pe parcursul cursei? Presupun că aţi trecut şi prin momente dificile.

Andrei Roşu: — Au fost momente dificile, atât în plan individual, cât şi în ceea ce priveşte echipa. Eşti într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi şi îţi lipseşte intimitatea de care avem nevoie cu toţii. Noi am gestionat foarte bine acele momente, suntem adulţi şi niciunul nu a ajuns cu ochii vineţi la final.Ne-am atins şi obiectivele, aşa că eu cred că totul a fost în regulă.

Dan Izvoreanu: — Ce urme a lăsat această competiţie dură asupra voastră?

Andrei Roşu: — În primul rând, noi am slăbit foarte mult. Bine, ne aşteptasem la acest lucru, aşa că am pus pe noi înainte câte 15-20 kg, pe care le-am dat jos destul de repede. Fiecare a slăbit între 5 şi 15 kg. Am avut şi multe bătături în palmă de la vâslit şi am fost destul de pârliţi de soare, dar acestea sunt lucruri care trec.

Dan Izvoreanu: — Tu eşti alergător, iar acum ai participat şi la o competiţie de vâslit. Mai urmează şi alte sporturi?

Andrei Roşu: — Eu am început relativ târziu să fac sport, la 33 de ani am început cu alergarea. Apoi am încercat pedalatul şi înotul (am învăţat să înot la 35 de ani). Fiecare sport îşi are frumuseţea lui. Nu ştiu ce va urma. Anul acesta sigur nu va urma nimic spectaculos, pentru că sunt dator cu weekenduri dedicate familiei. Eu voi continua să alerg, pentru că vreau să mă menţin în formă până la adânci bătrâneţi, aşa că încep ziua cu 30-40 de minute de mişcare. Mi-aş dori ca cei care ne ascultă să facă acelaşi lucru: să-şi găsească sportul preferat şi să aloce măcar o jumătate de oră în fiecare zi, aşa cum recomandă şi medicii.

 

Dan Izvoreanu/Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc