Ascultă Radio România Cluj Live

Spectacolele sfârșitului de săptămână la Teatrul Puck

Spectacolele sfârșitului de săptămână la Teatrul Puck

Articol de cristina.rusu, 2 februarie 2018, 15:00 / actualizat: 2 februarie 2018, 20:06

Primele spectacole ale lunii februarie la Teatrul „Puck”: „Legenda Sfântului Ladislau” și „Ivan Turbincă”

Două spectacole mai noi ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor fi prezentate la sfârșitul acestei săptămâni.

Este vorba de „Legenda Sfântului Ladislau”, în regia lui Szentirmai László, programat pentru sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11.00 și de „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, în regia lui Ion Iurcu, care va fi prezentat duminică, 4 februarie, de la orele 11.00 și 12,30.

„Legenda Sfântului Ladislau”/ „Sziklahitű Szent László”, spectacolul programat pentru sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11, este scris, proiectat și regizat de către Szentirmai László. Conceptul propus de artist îmbină lumea vizuală a vechilor codexuri cu pasiunea față de tehnica „Paper Theater” (ilustrând povestea prin jocuri de umbre și siluete).

Conform viziunii regizorului, Sfântul Ladislau a fost singurul rege din istoria maghiară care a reușit să țină ordine păstrându-și tot timpul integritatea.

Pentru tineretul de astăzi trebuie demonstrat – fie prin legende, fie prin istorie – că există și a existat, iată, exemplul: se poate trăi și așa. Faptul că Ladislau a fost sanctificat este important fiindcă maghiarimea – care a adoptat creștinismul la momentul oportun în Europa aflată într-o permanentă schimbare și mișcare – a contribuit și ea cu sfinții proprii, cu modele relevante în epoca respectivă. În prezent acest lucru ar fi mult mai dificil…, precizează regizorul.

Spectacolul se joacă în limba maghiară.

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

Ivan Turbincă revine pe scena Teatrului „Puck”.

După premiera din 21 ianuarie, spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă va avea două noi reprezentații duminică, 4 februarie, de la orele 11 și 12,30. Este un spectacol foarte viu, antrenant și amuzant, asezonat cu muzică și dialoguri pline de haz cu publicul.

Tema spectacolului este reprezentată de alegerile pe care le facem în fiecare zi și puterea lor de a ne schimba viața.

M-a atras tema din poveste, e un pic mai reală, despre viață și moarte, se pun niște întrebări existențiale, mărturisește Ion Iurcu, cel care a realizat scenariul (alături de Oana Rogojină), scenografia și regia spectacolului. De asemenea, acesta este și actor în distribuție, alături de Ramona Atănăsoaie. Pictura este semnată de Nelu Pitic.

Spectatorii mai mari sau mai mici vor regăsi în această variantă a poveștii un Ivan Turbincă bun și generos, vesel nevoie mare, dornic să urmeze povețele din bătrâni.

E o poveste mai puțin mediatizată și cunoscută în rândul copiilor, tocmai pentru că are o temă destul de dură. Nu ar trebui să ne ferim să discutăm despre moarte, despre bine și rău, despre Diavol și alte personaje care apar în poveste. Este un spectacol despre despre toate acestea, dar mai ales despre alegeri, subliniază Iurcu.

În viziunea lui Iurcu, fiecare trăiește în viața reală în Iad sau în Rai, în funcție de alegerile de zi cu zi.

Chiar dacă tema poveștii este gravă, spectacolul a fost realizat într-o cheie comică. Toate situațiile devin amuzante. Până și Dracul, personaj mai degrabă fioros, ajunge de data asta să fie simpatic, ca un mic animal care face tot felul de șotioare, dar este pus rapid la punct, precizează Ion Iurcu.

Un alt detaliu special ține de scenografia spectacolului. Povestea este redată pe scenă prin răsfoirea paginilor unei cărți.

Unul dintre scopurile pe care mi le-am propus cu acest spectacol este promovarea lecturii, a plăcerii de a citi. Le sugerăm copiilor că deschizând o carte pot descoperi lumi noi acolo. Ține doar de ambiția fiecăruia de a trece peste plictiseala de moment și a repeta exercițiul de a crea în imaginație fiecare scenă, mai spune Iurcu.

Spectacolul se joacă în limba română.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție