Ascultă Radio România Cluj Live

Laurențiu Duță: scopul nostru este să lăsăm o amprentă în muzica românească

Laurențiu Duță: scopul nostru este să lăsăm o amprentă în muzica românească

Articol editat de cristina.rusu, 13 ianuarie 2018, 06:00

Au lansat zeci de hituri în peste 20 de ani de carieră. Sunt numiţi gentlemanii muzicii româneşti. Chiar dacă au luat o pauză de câţiva ani, s-au reunit în 2014 iar de atunci sunt nedespărţiţi.

Dacă nu v-aţi dat seama, este vorba despre cei trei băieţi de la 3 Sud Est. În această lună vor lansa un nou album şi vor porni într-un turneu prin ţară, turneu care se va încheia în 17 februarie la Cluj.

Dan Izvoreanu a povestit mai multe cu Laurenţiu Duţă, compozitorul şi fondatorul trupei 3 Sud Est.

Dan Izvoreanu: Salut, Laurenţiu. Bun venit pe frecvenţele Radio România Cluj.

Laurenţiu Duţă: Salut, Dan. Bine te-am găsit, atât pe tine cât şi pe ascultătorii tăi.

Dan Izvoreanu: Aşadar începeţi în forţă noul an. După un pic de odihnă acum, de sărbători, veniţi cu un album nou-nouţ.

Laurenţiu Duţă: Hai să nu-i spunem nou-nouţ, pentru că albumul are şi piese lansate din 2014, de fapt de la come back-ul nostru, piesa ”Emoţii”, până la ”Am dat tot”, un alt single lansat anul trecut. În plus de acestea, avem 4 piese noi, printre care şi ”Stele”. Deci e un mix de piese din 2014 până astăzi.

Dan Izvoreanu: Practic e o colecţie de hituri, pentru că fiecare piesă pe care voi aţi lansat-o de când aţi revenit sub titulatura de 3 Sud Est, fiecare melodie a intrat în topuri şi a devenit un hit. Când va fi lansat noul material?

Laurenţiu Duţă: În prima fază, noi o să plecăm într-un mini-turneu în 10 sau 12 oraşe, printre care va fi şi Clujul (la Winners Sports Club). Cei care vor veni să ne vadă, să ne asculte la concert, vor auzi în premieră piese lansate live cu trupa noastră.

În plus, vor primi cadou din partea noastră CD-ul. Deci în primă fază, doar cei care vor veni la concert vor auzi piesele în variantă live, dar vor putea intra şi în posesia noului album. Iar după ce încheiem acest turneu, undeva la sfârşitul lui februarie, va fi prezent în toate magazinele de specialitate şi nu numai (pe iTunes etc).

Dan Izvoreanu: La 20 de ani de la lansarea trupei 3 Sud Est, care e acum abordarea voastră asupra muzicii şi ce s-a schimbat în timp în ceea ce priveşte muzica pe care voi o cântaţi?

Laurenţiu Duţă:  Cred că ne-am mai maturizat. Este un hibrid între ceea ce era 3 Sud Est acum 15-20 de ani, dar şi vârsta, experienţa acumulată, muzica în viaţă şi-a pus oarecum amprenta pe muzica noastră. Încercăm oarecum să păstrăm linia noastră clasică 3 Sud Est, dar tot odată să venim şi cu elemente – nu neapărat noi -, elemente surpriză, elemente uneori clasice (vezi piesa Emoţii, sau noul nostru single, Stele, care are ceva din sound-ul anilor ”60-”70)

Dan Izvoreanu: Ştiu că tu eşti unul dintre cei mai prolifici compozitori din muzica românească, pentru că ai compus de-a lungul anilor foarte multe hituri, pentru cântăreţi cunoscuţi, solişti, trupe ş.a.m.d. Cât la sută din timpul tău aloci compoziţiei pentru alţi artişti şi cât la sută pentru 3 Sud Est?

Laurenţiu Duţă: Ca să fiu sincer, în 2017 prea puţin pentru alţi artişti, din cauză că am fost mai tot timpul plecat în turnee, în spectacole. Consider că 3 Sud Est merită mai multă atenţie, mai mult decât oricând.

Au fost perioade când lucram pentru 2, 3, 4 artişti şi nu că neglijam 3 Sud Est, simţeam că nu aloc suficientă energie trupei 3 Sud Est.

Anul acesta mi-am propus din nou să lucrez şi cu alţi artişti, aşa că pe lângă 3 Sud Est voi mai compune şi pentru doi-trei artişti noi (sau nu neapărat noi).

Dan Izvoreanu: Muzica românească – şi nu numai – s-a schimbat foarte mult în ultimii 10 ani. Au tot venit curente noi. Cum ai caracteriza muzica de acum, care se cântă, se ascultă, se difuzează acum la radio?

Laurenţiu Duţă: Trendurile se schimbă, undeva la 2-3 ani piaţa urmează un alt trend. Acum a venit perioada muzicii pop, în special a baladelor, fie că sunt un pic mai ritmate, mai energice.

De obicei, când vine o piesă atât de puternică încât să schimbe trendul, artiştii se cam aliniază. Deşi nu este foarte sănătos pentru industria muzicală lucrul acesta, raportându-ne la piaţa muzicală din America – şi nu numai -, unde în Top 10 vezi diverse piese de diverse facturi.

Acum, la noi este un trend general către baladă, ceea ce nu este rău, că se cântă din nou în limba română. Şi se pune mai mult preţ pe mesaj, pe versuri.

Dan Izvoreanu: Din artiştii noi care sunt acum în vogă, care-ţi plac în mod special?

Laurenţiu Duţă: Fără discuţie, artiştii care au venit din Republica Moldova, sunt toţi foarte talentaţi. Au venit cu un suflu foarte fresh. În ultimii doi ani, au venit cu un alt sound, care probabil că acolo este cunoscut, dar aici la noi a fost o gură de aer proaspăt.

Dan Izvoreanu: — Cum preconizezi că va fi anul 2018 pentru voi?

Laurenţiu Duţă: Cred că o să semene oarecum cu 2017. Avem cam acelaşi traseu: începem cu puburile, apoi plecăm într-un turneu pentru românii noştri din America şi Canada. Ne întoarcem în ţară în aprilie şi ce o mai fi, om vedea.

Deocamdată piesa ”Stele” îşi face loc printre piesele bune ale momentului, deja este difuzată de marile staţii de radio din România. E un început de an bun.

Fiecare melodie nouă pentru un artist înseamnă noi emoţii, iar satisfacţia finală este când, după o lună, două, trei, dacă melodia devine unul dintre hiturile momentului, îndrepţi microfonul către public şi nu mai cânţi tu, cântă publicul.

Dan Izvoreanu: Voi sunteţi, cred, una dintre cele mai longevive trupe pop-dance din muzica românească de acum. Care e secretul care v-a ţinut atâţia ani împreună?

Laurenţiu Duţă: Uite că nici noi nu am fost constanţi: am lipsit totuşi 6 ani. Secretul, care să fie? Uite, să laşi de la tine, de multe ori. Că inevitabil apar, ca în orice colectiv, apar discuţii, apar diferenţe de opinii. Trebuie să laşi de la tine şi să-ţi vezi de drumul tău.
Ne bucură enorm de mult că am lăsat ceva urme în muzica românească.

Asta ne-am şi dorit, de când eram mai mici, să nu trecem prin muzică ca gâsca prin apă, ci să fim una dintre trupele care să lase urme, care să influenţeze noii artişti care vor veni.

 

Dan Izvoreanu/Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 11:28

Radioul înseamnă viață

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri care sunt pensionari acum, dar pentru care lucrul în radio a însemnat bucurie, prietenie, viață...

Radioul înseamnă viață