Ascultă Radio România Cluj Live

De unde provin condimentele de Crăciun?

De unde provin condimentele de Crăciun?

Articol de cristina.rusu, 26 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2017, 11:12

Scorţişoară, cuişoare, nucşoară sau ghimbir, 4 arome extraordinare care ne duc cu gândul la sărbătorile de iarnă. Sunt folosite peste tot, de la prăjituri sau vin fiert, până la lumânările parfumate.

Majoritatea condimentelor atât de iubite astăzi au apărut în Europa în Evul Mediu, când cruciaţii au început să se întoarcă din Orient, cu desagii plini cu plante rare şi mâncăruri neobişnuite.

Mai târziu negustorii veneţieni, situaţi convenabil între Occident şi Levant, au devenit orchestratorii afacerilor cu mirodenii, trimiţând corăbii întregi cu încărcătura lor preţioasă spre Europa de Vest.

Rolul lor a fost însă uzurpat de comercianţii olandezi, germani sau portughezi, mult mai versaţi în arta comerţului pe mare.
Atât de valoroase erau aceste condimente, încât erau folosite ca monedă de schimb pentru a mitui judecători, a plăti datorii sau a obţine favoruri. Abia în secolul XIX, ele au devenit mai ieftine şi astfel accesibile pentru consumatorii obişnuiţi.

Scorţişoara

Se obţine prin măcinarea cojii arborelui de scorţişoară, o plantă veşnic verde, ce creşte până la o înălţime de 15 m. Provine din Sri Lanka, India, Burma sau Bangladesh. Este cunoscută încă din Antichitate, dar era atât de scumpă încât doar nobilii cei mai bogaţi îşi permiteau să o folosească. Conform istoricului Pliniu, o livră romană de scorţişoară (aproximativ 337 grame) costa 300 dinari, bani obţinuţi pentru 10 luni de muncă.

În Egipt, condimentul era atât de preţuit încât se folosea ca ofrandă pentru zei.
În Evul Mediu, circulau în Europa tot felul de legende privind provenienţa scorţişoarei. Se zvonea că este pescuită cu plasele în fluviul Nil, sau că este colectată de păsări exotice pentru a-şi face cuib.

Cuişoarele

Se obţin din mugurii unui arbore înrudit cu mirtul şi cu eucaliptul. Dovezi arheologice susţin că se consumă încă de acum 3000 de ani. Cel mai bătrân arbore de cuişoare are peste 350 de ani şi se află în Indonezia pe Insulele Moluce, numite şi Insulele Mirodeniilor.

Olandezii, care au avut în stăpânire insulele pentru o lungă perioadă de timp, îşi apărau cu străşnicie monopolul asupra acestui condiment. Se ştie că atunci când aflau de existenţa unui arbore de cuişoare care nu se afla sub controlul lor, îl distrugeau. Astăzi, planta se cultivă în Indonezia, Madagascar, Zanzibar, India sau Tanzania.

Nucşoara

Este tot un condiment originar din Insulele Mirodeniilor. Locaţia exactă a Insulei Banda, singura sursă de provenienţă a plantei, era un secret păstrat cu sfinţenie de către comercianţii arabi. Britanicii şi olandezii au avut numeroase conflicte cu privire la controlul insulei Banda. Mai târziu, olandezii au masacrat populaţia băştinaşă, pentru a-şi asigura monopolul asupra proviziilor de nucşoară.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir provine din partea sudică a Chinei, răspândindu-se ulterior în Insulele Mirodeniilor, Africa sau Caraibe.

Atât în cultura chineză, cât şi în cea britanică medievală, ghimbirul era considerat ca având însemnate virtuţi medicale, ca afrodiziac sau ca ajutor pentru sistemul digestiv.

Datorită gustului de lămâie piperată, încă de timpuriu se folosea în prăjituri sau în produse de patiserie de sezon, cum ar fi turta dulce.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate