Ascultă Radio România Cluj Live

Zeama de varză – beneficii

zeama de varza

zeama de varza

Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2017, 06:00

Încă din cele mai vechi timpuri, zeama de varză a fost foarte apreciată datorită proprietăţilor sale terapeutice uimitoare, iar bunicii noştri cunoşteau foarte bine proprietăţile uimitoare ale acestei licori.

„Moarea de varză”, aşa cum mai este cunoscută zeama de varză, este o licoare excelentă pentru detoxifierea şi vitaminizarea organismului şi nu numai.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumăm zeamă de varză.

Zeama de varză este foarte bogată în fitonutrienţi, aceştia având proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor.

Stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate şi de a preveni astfel anumite afecţiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac şi cancerul de prostată. Conţine acid lactic, un detoxifiant foarte eficient al colonului.

De asemenea, este un puternic agent anti-inflamator şi poate preveni şi trata artrita şi alte boli inflamatorii degenerative. Zeama de varză face minuni în cazul persoanelor care suferă de astm şi bronşită, datorită proprietăţilor sale de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator.

Este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice şi de diverticuloză şi pentru vindecarea problemelor digestive, în general. Zeama de varză conţine suflorafan, o substanţă care ucide bacteriile care cauzează apariţia ulcerului pepticx (Helicobacter pylori).

De asemenea, previne şi tratează refluxul gastroesofagian. Zeama de varză este bogată într-un element foarte important pentru menţinerea stării generale de sănătate, aminoacidul glutamină, foarte important pentru sănătatea sistemului digestiv.

În plus, zeama de varză conţine iod şi clor, două elemente foarte importante pentru protejarea sănătăţii tractului gastro-intestinal. Stimulează sistemul imunitar şi promovează şi echilibrează celulele T.

De asemenea, sprijină organismul în tratarea alergiilor, datorită unei substanţe numită histidină. Glucozinaţii întâlniţi în zeama de varză stimulează sistemul imunitar.

Zeama de varză scade colesterolul şi are un efect detoxifiant asupra ficatului. Un studiu japonez a arătat că oamenii care au consumat zeamă de varză au redus drastic nivelurile colesterolului rău (LDL). Zeama de varză contribuie la încetinirea conversiei carbohidraţilor în grăsime şi astfel poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Consumul de zeamă de varză îi permite organismului să asimileze elementele nutritive mult mai rapid. Timpul de absorbţie este redus de la câteva ore, la mai puţin de 15 minute.

Zeama de varză roşie conţine cantităţi mari de acizi graşi esenţiali Omega3, aceştia având proprietatea de a reduce colesterolul şi trigliceridele. Astfel, previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Conţine cantităţi foarte mari de magneziu, potasiu, calciu, sodiu şi alte elemente nutritive. De asemenea, conţine vitaminele A, E, C, K şi vitamina D şi aproape toate vitaminele complexului B, inclusiv acid folic.

Femeile care consumă varză murată de cinci ori pe săptămâna prezintă un risc cu 70% mai scăzut de dezvoltare a cancerului la sân. Zeama de varză conţine suflorafan, unul dintre cele mai importante substanţe în lupta împotriva cancerului şi este foarte bogată în fier.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate