Ascultă Radio România Cluj Live

Votăm Avram Iancu pentru titlul de înotătorul anului!

avram iancu1

avram iancu1
Foto: Avram Iancu

Articol de cristina.rusu, 8 decembrie 2017, 12:00 / actualizat: 3 ianuarie 2018, 8:33

Înotătorul Avram Iancu a fost nominalizat la titlul de înotătorul anului, de către World Open Water Swimming Association şi se află în competiţie alături de alţi 12 sportivi din întreaga lume, decizia finală urmând a fi comunicată la începutul anului viitor, pe baza voturilor primite.

Bibliotecarul de 41 de ani din Petroşani: a traversat, înotând, Canalul Mânecii şi a fost primul om care a reuşit să înoate toată lungimea fluviului Dunărea, aproximativ 2860 km, fără costum de neopren. Dan Izvoreanu a aflat mai multe chiar de la el:

Avram Iancu: Este vorba de World Open Water Swimming Association, o asociaţie din America – mai exact din California -, care monitorizează foarte atent şi pe criterii de specialitate activitatea tuturor înotătorilor.

Pe 1 noiembrie, în fiecare an, nominalizează un număr de înotători pentru a primi titlul Man of the Year, cel mai râvnit titlu în materie de înot în ape deschise. Anul acesta avem marea surpriză ca printre cei 13 oameni nominalizaţi din 11 ţări, să fie şi un român.

Aşa că avem şansa ca pe 1 ianuarie 2018, când se termină acest proces de vot, să avem un nou nr. 1 mondial, de această dată la înotul în ape deschise, după ce Simona Halep ne-a făcut marea bucurie de a deveni nr. 1 mondial la tenis de câmp.

Dan Izvoreanu: Spune-mi dacă îi cunoşti pe ceilalţi nominalizaţi şi cam ce isprăvi au făcut ei.

Avram Iancu: Pe unii dintre ei îi cunosc, pe unii nu. Ei pot fi văzuţi, atât numele lor cât şi isprăvile lor din acest an, pe site-ul acestei asociaţii, World Open Water Swimming Association, unde puteţi să vedeţi exact ce au făcut.

În mare parte au trecut anumite strâmtori din lumea largă: aşa cum eu am traversat anul trecut Canalul Mânecii, aceşti înotători au traversat astfel de strâmtori. Iar pentru faptul că am reuşit să stabilesc o premieră mondială, şi anume aceea de a înota întregul fluviu Dunăre, fără costum de protecţie, am fost nominalizat şi eu, cu mari şanse de câştig.

Dar cum am spus, acum are loc un vot popular, care se va încheia pe 1 ianuarie.

Dan Izvoreanu: Poţi să ne spui pe ce site trebuie să intrăm ca să te votăm?

Avram Iancu: Foarte simplu, pe site-ul World Open Water Association trebuie făcută o înregistrare. Mai multe detalii am postat şi pe pagina mea de Facebook, în ultima postare fixată sunt absolut toţi paşii care trebuie urmaţi.

Dan Izvoreanu: A trecut ceva timp de la momentul în care ai terminat cursa ta fenomenală, ai străbătut întreg fluviul Dunărea, de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră. Cum vezi acum această performanţă? Ai mai repeta-o odată?

Avram Iancu: Nu mă întorc niciodată acolo unde reuşesc. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am avut parte de sănătate, fără sănătate nu puteam face nimic. Mulţumesc tuturor românilor care m-au sprijinit din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere moral şi spiritual.

E, aşa cum am spus, o premieră mondială: nu este la îndemâna oricui, dar în acelaşi timp pot să spun că nu este imposibil. Dar este nevoie de un organism foarte puternic, o determinare foarte mare şi o voinţă de fier.

Nu este uşor să înfrunţi un fluviu: este foarte capricios, ridică tot felul de obstacole pe care de acasă nici nu ni le putem imagina.

avram iancu

Dan Izvoreanu: Spune-mi dacă această performanţă a ta, premiera mondială pe care ai făcut-o pe Dunăre, ţi-a schimbat viaţa într-un fel?

Avram Iancu: Bineînţeles că nimic nu mai este ca înainte de această călătorie. Viaţa mea s-a schimbat radical, un exemplu ar fi acela că foarte multă lume pe stradă mă opreşte, mă felicită pentru ceea ce am făcut. Eu mereu spun un singur lucru, că „nu este important ceea ce am făcut eu, important este să fim împreună”.

Împreună suntem puternici, pentru că România reprezintă totalitatea acţiunilor noastre.

Dan Izvoreanu: Tu eşti din Petroşani: acolo locuieşti, acolo munceşti?

Avram Iancu: Aşa este. Sunt născut, crescut în Petroşani, lucrez la Biblioteca Municipală din Petroşani.

Dan Izvoreanu: — Unde te antrenezi de obicei, pe Jiu?

Avram Iancu: Iarna mă antrenez foarte mult şi la bazinul de înot din Petroşani, alerg foarte mult pe munţii aceştia minunaţi din jurul Petroşaniului, cu care Dumnezeu a binecuvântat România.

Merg foarte mult cu bicicleta, iar când apele se dezgheaţă, înot în lacul care se află în spatele casei mele. Anul trecut am înotat în Mureş, în Siret…

Câştigarea acestui titlu are loc în doi paşi: primul pas foarte important este nominalizarea, care se face pe criterii strict de specialitate; iar mai departe, pasul al doilea constă în votul oamenilor.

Oamenii decid care dintre cei 13 înotători nominalizaţi anul acesta va fi marele câştigător. Eu nu mai pot să fac nimic, ce am putut să fac am făcut: am dat probabil de milioane de ori din braţe pentru a ajunge la ţintă la kilometrul 0.

Acum compatrioţii mei pot să facă ceva, să aloce trei-patru minute, să dea din mânuţe dacă doresc ca pe 1 ianuarie să fim cu toţii părtaşi la o victorie comună.

 

Dan Izvoreanu/Andrea Nagy

Foto: facebook

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Simona Halep ar dori să se califice la JO
Sport marți, 26 martie 2024, 15:32

Simona Halep ar dori să se califice la JO

Cu toate acestea, ea a spus că şansele sunt minime deoarece trebuie să urce în primele 70 de locuri ale clasamentului WTA într-un timp scurt....

Simona Halep ar dori să se califice la JO
România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta
Sport marți, 26 martie 2024, 13:28

România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta

Pe tabloul principal, România a învins Marea Britanie și Japonia, însă a pierdut în sferturi, scor 45-43, contra Coreei de Sud, echipă aflată...

România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta
Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami
Sport marți, 26 martie 2024, 13:22

Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami

Sorana a fost învinsă, aseară, în două seturi, scor 6-3, 6-2, de americanca Danielle Collins, sportivă aflată pe locul 53 în ierarhia...

Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami
Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League
Sport luni, 25 martie 2024, 10:50

Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League

Gloria se impusese şi în prima manşă, cu scorul de 32-30.   La finalul jocului, Cristina Laslo, autoare a nouă goluri, a fost cea mai bună...

Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League
Sport luni, 25 martie 2024, 10:43

Sorana Cîrstea a obținut o nouă victorie la Miami

Ea a reușit această performanță după ce a învins-o în două seturi, scor 7-5, 6-2, pe rusoaica Daria Kasatkina, sportivă aflată pe locul 11...

Sorana Cîrstea a obținut o nouă victorie la Miami
Sport duminică, 24 martie 2024, 10:23

Fotbal U19: România a învins Germania după un meci dramatic

După înfrângerea cu Turcia, scor 2-0, „tricolorii” au obţinut o victorie spectaculoasă în faţa echipei Germaniei, prin golurile...

Fotbal U19: România a învins Germania după un meci dramatic
Sport duminică, 24 martie 2024, 10:14

Sorana Cîrstea merge mai departe la Miami

Aflată pe locul 24 WTA, ea a învins-o în două seturi, scor 6-2, 6-1, pe americanca Sloane Stephens, ocupanta poziției 41 în ierarhia mondială....

Sorana Cîrstea merge mai departe la Miami
Sport sâmbătă, 23 martie 2024, 13:13

Campionatele Naţionale de tenis de masă – rezultate

Bernadette Szocs, jucătoare în top 10 mondial, a învins-o în finală pe Irina Ciobanu cu scorul de 4-1.   La masculin, Ovidiu Ionescu a...

Campionatele Naţionale de tenis de masă – rezultate