Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Perușul ca animal de companie – partea a III-a

partea 3 perusi - poza 2

partea 3 perusi - poza 2

Articol de cristina.rusu, 30 noiembrie 2017, 06:00

Salut și bine v-am găsit. Această ediție este partea a III-a din seria noastră dedicată perușilor.

După ce am descoperit împreună caracteristicile acestui animal, despre cum să fie casa perușului și relația lui cu noi, m-am gândit că ar fi util să vedem ce-ar presupune o dietă echilibrată pentru această pasăre.

Spuneam în edițiile anterioare că perușii sunt niște păsări puțin domesticite – asta înseamnă că au încă multe comportamente în repertoriul lor asemea rudelor din sălbăticie.

Unul dintre acestea este timpul îndelungat petrecut căutând și consumând hrană. Dacă dorim să îi oferim o viață bogată, cu o calitate a vieții crescută, este responsabilitatea noastră să îi respectăm aceste nevoi.

De multe ori avem tendința să aranjăm casa animalului și să îi pregătim hrana, gândindu-ne la nevoile noastre, însă acestea nu coincid mereu cu cele ale animalului.

Spre exemplu în sălbăticie nu mănâncă dintr-un vas, ci pentru a ajunge la o sămânță, s-ar putea să fie nevoie să zboare de la un copac la altul, de pe o creangă pe alta și chiar să scormonească puțin după ea. Asta nu înseamnă că animalului îi este greu – ba chiar dimpotrivă, face ceea ce îi place, ce îl ajută să nu se simtă plictisit și îi menține mintea activă, căutând mereu soluții creative.

Tocmai de asta puteți observa că un papagal plictisit va începe să își smulgă penele, să roadă peretele sau diverse obiecte prin casă. Pe lângă faptul că asta e deranjant pentru noi, în primul rând îi pune sănătatea fizică și psihică în pericol. Dacă însă animalul are posibilitatea să facă acele comportamente naturale, specific speciei, într-un context similar cu cel din natură – aceste comportamente problematice nu vor apărea.

Acum, dieta unui peruș este variată, de la diverse semințe la fructe și legume. Vă invit să trecem în revistă câteva alimente recomandate pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.

partea 3 perusi - poza 3

Pentru început, doar aproximativ 60% din dieta perușului trebuie să fie semințe. Evitați semințele de floarea soarelui în perioade în care perușul este mai inactiv, deoarece conțin foarte multe grăsimi care îi pot afecta sănătatea.

În general, mixurile de semințe din comerț sunt în regulă cu cât sunt mai naturale, diverse și fără coloranți. De asemenea, vă recomandăm să puneți la încolțit unele semințe deoarece acestea sunt foarte nutritive și sănătoase. Atenție mare însă la mucegaiul care se poate dezvolta pe acestea, deoarece e extreme de toxic pentru peruși.

În continuare, cam 10-20% din dieta perușului ar trebui să fie legume proaspete. Legumele recomandate sunt: pătrunjelul, spanacul, mazărea, morcovi, țelina, cartoful dulce, varza, dovleac, ardei etc. Înainte să le puneți la dispoziția păsării, nu uitați să le clătiți bine pentru a evita toxiinfecția.

partea 3 perusi - poza 1

După aceea, puteți chiar să le lăsați așa cu picuri de apă pe ele, le-ar plăcea mult! Evitați aceste legume toxice pentru peruși: avocado, fasole negătită, usturoi, ceapă și frunze de roșii.

Iar în final, aproximativ 5-10% din alimentație ar trebui să fie fructe proaspete. Câteva fructe recomandate: mere, pere, piersici, banana, kiwi, struguri, căpșuni etc. Atenție mare la sâmburii de fructe, sunt extrem de toxici, conținând cianură.

Și-acum că știm ce au nevoie perușii în dieta lor, probabil că vă veți simți motivați să începeți să o schimbați și asta e bine! Recomand însă să o faceți treptat, pentru a avea grijă de sistemul lor digestiv.

Gândiți-vă că tocmai introduceți în alimentația unui bebeluș mâncarea solidă, cam așa trebuie procedat și cu perușul. Începeți cu cantități mici și monitorizați atent excrementele. Nu vă alarmați dacă la început apar modificări, este chiar de așteptat. De asemenea, vă recomand și să vă înarmați cu răbdare dacă la început papagalul evită aceste noi adiții la dieta sa.

Sunt niște păsări inteligente și odată cu această inteligență vine si scepticismul lor – ceea ce e de respectat.

Și acum, un ultim sfat, nu lăsați mâncarea proaspătă să se oxideze dacă nu e consumată la câteva ore – asta cu siguranță îi va dăuna digestiei animalului.

Atât pentru astăzi, sper că ați găsit utile aceste informații despre micuții papagali.

Dacă doriți să lecturați partea I și II a acestei serii, o găsiți pe www.radiocluj.ro la rubrica noastră Animal de companie.

 

Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?