Ascultă Radio România Cluj Live

Sistemul imunitar, responsabil de stările proaste

Sistem-imunitar-slabit

Sistemul imunitar, responsabil de stările proaste

Articol editat de cristina.rusu, 11 noiembrie 2017, 06:00

Biologii japonezi au descoperit efecte neaşteptate ale sistemului imunitar asupra schimbului de substanţe în celulele nervoase.

Activate şi nerestricţionate de proteine speciale, limfocitele T îndepărtează majoritatea moleculelor tirozină şi triptofan din fluxul sanguin. Aceşti aminoacizi joacă rolul de precursori pentru neurotransmiţătorii dopaminei şi serotoninei, esenţiale pentru menţinerea stării psihice normale. Lipsa lor duce la creşterea anxietății.

Celulele imunitare, în special limfocitele T, sunt activate în cazul unui risc de infecţie. Prin acestea, metabolismul este reconstruit, însă, până în prezent, nu se ştie cum influenţează schimbul de substanţe din organism. Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, oamenii de știință au apelat la experimente pe şoareci, cărora le-au exclus gena PD1.

Aceasta codifică proteina cu acelaşi nume care restricționează activitatea limfocitelor T şi astfel protejează organismul împotriva bolilor autoimune.

În serul sanguin al rozătoarelor, la care funcţia limfocitelor T nu a fost restricţionată de PD1, a fost semnificativ mai puţină tirozină şi triptofan decât în grupa animalelor controlate.

Astfel, s-a stabilit că aceşti aminoacizi au fost absorbiţi de celulele imune care le-au luat de la neuroni. Bazându-se pe aminoacizii în cauză, neuronii produc neuromediatori ai dopaminei şi serotoninei, care oferă o dispoziție normală şi o bună dispoziţie, iar dopamina este implicată şi în reglarea mişcărilor.

Deficiența neurotransmiţătorilor a influențat comportamentul şoarecilor. Rozătoarele lipsite de PD1 s-au mişcat mai puțin şi au fost mai agitate. S-a dovedit că activarea sistemului imunitar ca răspuns la infecţie influenţează mai multe organe.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate