Ascultă Radio România Cluj Live

Plimbările regulate reduc riscul de deces

plimbare parc

plimbare parc

Articol de cristina.rusu, 9 noiembrie 2017, 06:00

Un nou studiu relevă faptul că mersul pe jos poate reduce riscul de deces.

Mulţi cred că mersul pe jos poate fi benefic doar dacă se realizează zilnic un anumit număr de paşi, de exemplu, 10.000. Rezultatele cercetării efectuate de oameni de ştiinţă americani sugerează că plimbările regulate, chiar şi fără a ţine cont de numărul de paşi, pot reduce riscul de deces în comparație cu stilul de viață sedentar.

Mersul pe jos este descris ca un exercițiu fizic perfect, deoarece este simplu, nu necesită echipamente sau pregătire specială şi se poate face la orice vârstă, a susţinut dr. Alpa Patel de la Societatea Americană de Oncologie.

Vârstnicilor li se recomandă să aibă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică în ritm susţinut pe săptămână.

Studiul a fost efectuat cu participarea a 140.000 de persoane de peste 65 de ani.

95% dintre participanţi au urmat recomandările privind mersul pe jos regulat, în timp ce pentru ceilalți nu a fost caracteristică nici activitatea fizică moderată, nici activitatea fizică susţinută.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că mersul pe jos mai puţin de două ore pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu un stil de viață sedentar.

Plimbarea între două ore şi jumătate şi cinci ore pe săptămână reduce riscul de deces cu 20%.

Mersul pe jos, peste 6 ore pe săptămână, este asociat cu un risc de mortalitate cauzată de boli respiratorii cu 35% mai mic.

Participanţii pentru care mersul pe jos este singura formă de activitate fizică au un risc cu 20% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare şi cu 9% mai mic de deces cauzat de cancer.

Rezultatele studiului sunt publicate în American Journal of Preventive Medicine.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate