Ascultă Radio România Cluj Live

Bisericile ortodoxă română şi greco-catolică cinstesc Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil

Sfinţii Mihail şi Gavriil

Sfinţii Mihail şi Gavriil

Bisericile ortodoxă română şi greco-catolică cinstesc Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil

Articol editat de Carmen Sas, 8 noiembrie 2017, 10:17 / actualizat: 8 noiembrie 2021, 10:02

 

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, bisericile ortodoxă română şi greco-catolică cinstesc Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Lumea Îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent şi nici din fiinţa Sa. Referatul biblic despre creaţie nu vorbeşte în mod precis despre crearea îngerilor. Despre îngeri, Biserica ne învaţă că ei sunt „duhuri slujitoare” (Evrei,1,14), adică fiinţe fără trup, slugi credincioase lui Dumnezeu şi totodata prieteni şi ocrotitori ai noştri, ai oamenilor. Lucrarea principală a îngerilor este aceea de a-l întări şi sustine pe om, aici, pe Pământ.

Pentru că îngerii sunt netrupeşti, la ei nu se poate vorbi de sex şi nici de o transplantare a speciei, îngerii ei nu se căsătoresc, nu se înmultesc şi nici nu mor. Ei îşi transmit unii altora propriile gânduri şi hotărâri fără să rostească cuvinte. Iar pentru a-şi îndeplini sarcinile, pot lua înfăţişare omenească, pot vorbi sau pot apărea purtând aripi.


Sfântul Arhanghel MihailÎn limba ebraică, numele său înseamnă: „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „strigă”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Ca cine este ca Dumnezeu?„, şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor.Pe seama să se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în lupta pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții  vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.Arhanghelul Mihail apare în icoane sub chipul unui ostaş sever, în mâna dreaptă având o sabie de foc, în stânga un cântar şi la picioare un diavol căzut iar Arhanghelul Gavriil este zugrăvit sub chipul unui tânăr plin de duioşie, cu o floare în mâna dreaptă (de obicei floare de crin), adresându-se respectuos Fecioarei Maria. Arhanghelul Mihail a fost rânduit de Dumnezeu, alături de heruvimi, să păzească intrarea în Răi, cu o sabie de foc, după căderea în păcat a protopărinţilor noştri; Apocalipsa îl înfăţişează, în cap. 12, ca pe un conducător al oştilor îngereşti, care îl alungă din cer pe „balaurul cel mare”, adică pe Diavol.

Dacă Arhanghelul Mihail ne aduce aminte de păcat, dreptate şi moarte, Gavriil ne apropie mâna întinsă a lui Dumnezeu, făcându-se vestitorul iubirii şi al mântuirii.

 

Sfântul Arhanghel Gavriil

În limba ebraică, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conține concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asumă firea omenească. Vestește Sfinților Părinților Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întărește că să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosite vestea Învierii Domnului.

Arhanghelul Gavriil (în tâlcuire „Puterea mea este Dumnezeu”), este mesagerul mântuirii, anunţând naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este, de fapt, îngerul Bunei Vestiri, a cărei bucurie este simbolizată de frumuseţea florii albe de crin, floare lăudată şi de Mântuitorul când spune: „Luaţi seama la crinii câmpului…nici Solomon în toată măreţia lui nu era îmbrăcat ca unul dintre aceştia…”

Cei doi arhangheli sunt pomeniţi împreună pentru că dreptatea şi iubirea trebuie să fie nedespărţite, căci numai aşezate la un loc, cele două Testamente fac Scriptura întreagă!

 

Obiceiuri si tradiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Nu numai că este păcat să nu cinsteşti vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodărie, se spune că “munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine”. Se crede că cel care încalcă această tradiţie se va chinui mult în ceasul morţii sale.

În credință populară, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. El poartă cheile raiului, veghează la capul bolnavilor – dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor – dacă le este hărăzit să mai trăiască.

În trecut, în societatea tradițională, Arhanghelii erau cinstiți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora„. Arhanghelii, în viziunea populară, asista și la Judecată de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

În zonele muntoase, Arhanghelii sunt sărbătoriți și că patroni ai oilor. Există obiceiul ca, în dimineață zilei de 8 noiembrie, să se facă o turtă mare din făină de porumb, numită „turtă arietilor” (arietii fiind berbecii despărțiți de oi). Această turtă era aruncată în târla oilor, odată cu introducerea berbecilor între oi. Dacă turtă cadea cu fața în sus e semn de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu fața în jos, e mare supărare.
Mai mult de 1.300.000 de români îşi serbează, onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit unei statistici a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit statisticilor, peste 580 de mii dintre aceştia sunt femei, iar 735 de mii bărbaţi. Majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 – Gabriela. Dintre bărbaţi, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 – Gabriel.
Radio Cluj le urează tuturor sărbătoriţilor zilei, LA MULŢI ANI!
Redacţia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Începe înscrierea în învăţământul primar
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 08:20

Începe înscrierea în învăţământul primar

Între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.   Între 20 şi 27 mai...

Începe înscrierea în învăţământul primar
Vacanța de Paști
Educaţie marți, 9 aprilie 2024, 15:36

Vacanța de Paști

Anul acesta vacanța de primăvară include doar Paștele Ortodox, întrucât Paștele Catolic a fost celebrat pe 31 martie.   În 8 mai, elevii...

Vacanța de Paști
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 14:58

Academia Română, la 158 de ani

O sesiune festivă a Adunării Generale a avut loc în această dimineaţă, iar până la ora 16:00 s-a desfăşurat Ziua Porţilor Deschise. ...

Academia Română, la 158 de ani
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:59

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj se va implica sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul de vacanță Moara de Pădure, în proiectul...

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:39

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă...

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
Educaţie miercuri, 3 aprilie 2024, 16:28

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari

Finanțarea provine prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la 69,3 milioane de lei.   Clădirea, care va găzdui...

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari