Ascultă Radio România Cluj Live

Aproape 200 de persoane din Alba Iulia vor fi scoase în stradă, din imobilul în care locuiesc

blocul Turturica din Alba Iulia

blocul Turturica din Alba Iulia
Foto: blocul Turturica din Alba Iulia

Articol editat de andreea.leonid, 10 octombrie 2017, 10:56 / actualizat: 12 octombrie 2017, 11:36

UPDATE ora 11.00 – Peste 150 de persoane de etnie romă, printre care şi copii, sunt evacuate marţi dintr-un bloc din Alba Iulia în care locuiau illegal de ani de zile.

Autorităţile locale nu au găsit până în prezent o soluţie pentru cazarea temporară a persoanelor evacuate. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coşer, spune că în adăpostul de noapte din Alba Iulia sunt disponibile doar 25 de locuri şi îi îndeamnă pe cei evacuaţi din blocul Turturica să se întoarcă în localităţile de domiciliu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Cea mai grea dintre problemele administraţiei locale din Alba Iulia o reprezintă evacuarea blocului G2, cunoscut sub numele de Turturica.

Viceprimarului Gabriel Pleşa spune că municipalitatea are de aplicat, în această săptămână, o sentintă judecătorească irevocabilă.

El a mai precizat că, în blocul Turturica nimeni nu locuieşte cu forme legale din 2009, pentru că administraţia nu a mai prelungit contracte de închiriere, deoarece a existat intenţia de demolare a imobilului. În plus, nu se plătesc utilităţi.

Gabriel Pleşa ne spune ce soluţii au găsit autorităţile pentru aceşti oameni care vor trebui să-şi părăsească locuinţele:

Am pregătit un pachet social de protecție împreună cu protecția copilului, prin care putem face, la cererea părinților, o instituționalizare temporară a copiilor de peste trei ani, la cei sub trei ani avem asistenți maternali, dacă vor să-i dea iar părinții pot merge temporar în adăpostul de noapte de lângă gara Alba Iulia unde avem 25 de locuri plătite.

În cele 67 de locuințe care se vor executa, nu există mai mult de 150 de persoane, din care 59 copii. (Gabriel Pleșa)          

Maria Ciociu, reprezentanta Agenției Naționale pentru Rromi, Biroul Regional Alba:

Este o situație critică, ne aflăm în fața faptului împlinit, ama avut mai multe întâlniri organizate la nivel de municipiu Alba Iulia, în vederea găsirii de soluții pentru 67 de familii care au pierdut procesul în instanță cu Primăria Alba Iulia. Din păcate în momentul acesta noi nu vedem nici o soluție, oamenii sunt în fața blocului, cu bagaje, cu mobilier, cu copii mici de mână. (Maria Ciociu)         

De cealată parte, oamenii spun că nu au unde să meargă în prag de iarnă, pentru că nici măcar în chirie nu sunt primiţi dacă spun că provin din blocul Turturica:

Ne scoate afară din locuințe și nu avem unde merge, pe timp de iarnă. Stau de 13 ani ani aici, am o pensie de 270 de lei, nu pot să-mi permit o chirie, să ni se ofere și nouă locunță socială în altă parte, da zice că nu este. (locatară)

Am un copil de 4 luni și ne țâpă afară, n-avem unde să mergem, în chirii nu ne primesc, că vrem, că nu vrem, că zice că suntem din Turturica. (locatară)

Pe timpul ăsta să scoată afară, oameni bolnavi, femei care au copii mici e chiar strigător la cer. Trebuie să facă ceva pentru noi, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii mici. Ei vor să i-a copiii mici de lângă mame și să-i bage la un centru de adăpost pentru copii, să ieie copilul de lângă mamă să-l pună separat. Sau să-l ieie numa cu mamă, fără soț. E incredibil ce se întâmplă. (locatar)

Eu n-am unde să mă duc. Am crescut în orfelinat, unde să mă duc? Îs bolnavă, nu-s de chirie, am o pensie mică, nu mă ajung cu medicamentele. (locatară)             

Mai mulţi locatari s-au întâlnit cu prefectul județului Alba, Dănut Emil Hălălai.

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Apreciază:

Etichete:
Poluare gravă în județul Bihor
Social duminică, 14 aprilie 2024, 10:57

Poluare gravă în județul Bihor

Poluarea s-a produs pe tronsonul din Oradea până în localitatea Sântandrei, după ce s-au scurs dejecţii menajare printr-o canalizare pluvială....

Poluare gravă în județul Bihor
Sprijin pentru autoritățile locale
Social sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:24

Sprijin pentru autoritățile locale

Autoritățile locale vor putea solicita de la Ministerul Finanțelor până cel târziu în data de 30 septembrie 2024, contractarea de împrumuturi...

Sprijin pentru autoritățile locale
Percheziții în cazul albinelor moarte
Social vineri, 12 aprilie 2024, 15:49

Percheziții în cazul albinelor moarte

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu-Mare, au fost ridicate înscrisuri şi substanţe susceptibile a fi utilizate pentru tratarea...

Percheziții în cazul albinelor moarte
Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Social vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Social vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Social vineri, 12 aprilie 2024, 15:19

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov

Restricţiile se aplică sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 9:00 la ora 19:00, pe un sector de 4 kilometri, iar duminică, 14 aprilie, de la ora 9:00...

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Social vineri, 12 aprilie 2024, 14:05

Asociația Caiac SMile a fost premiată

Implicarea asociației din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost premiată în data de 10...

Asociația Caiac SMile a fost premiată
Social vineri, 12 aprilie 2024, 13:58

Noi instrumente pentru combaterea dezinformării online

Informațiile, în mediul online sunt transmise cu foarte mare viteză și pot proveni din diverse surse, credibile sau nu.   Pentru a oferi...

Noi instrumente pentru combaterea dezinformării online