Ascultă Radio România Cluj Live

Drama bătrânelor care vând flori în centrul Clujului – dovada exploatării în imagini tulburătoare

9 ii prinde in elastic

9 ii prinde in elastic

Articol editat de miclaus, 4 octombrie 2017, 13:25

Bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi sunt categoriile sociale pentru care scoatem, cel mai adesea, un ban din buzunar pentru a-i ajuta. Chiar dacă suntem conştienţi că e o formă de cerşetorie. Pe vremuri, un copilaş având grijă de un cățel era metoda prin care se stârnea mila. Acum, una dintre cele mai ingenioase metode prin care suntem impresionaţi o reprezintă bătrânele care vând flori la colţul străzii sau pe treptele unei clădiri.
Dar, banii primiţi, nu le ajută pe aceste sărmane, ci ajung la cei care se află în spatele bătrânelor care stârnesc compasiunea.

batrina cu flori

O bătrână trecută de 80 de ani care vinde flori pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca, este o imagine pe care cei mai mulţi clujeni o cunosc.
Pentru o astfel de femeie, ajunsă la bătrâneţe fără să aibă din ce trăi, cei mai mulţi dintre noi avem compasiune.
Dar, oamenii care o ajută nu ştiu însă că, în spatele sărmanei bunici, stau alte persoane care îi aduc florile şi îi strâng banii pe care îi face. Am avut curiozitatea să urmărim acea femeie şi, într-un set de fotografii, realizat în a doua jumătate a lunii august, se vede cum bătrâna vine singură dimineaţa, se aşează pe scările unui magazin şi după aproximativ 15 minute un bărbat la vreo 30 de ani îi aduce și îi aranjează florile.

A doua zi, acelaşi bărbat a fost surprins în imagini luându-i femeii banii primiţi de la trecători.

Scena cu bărbatul care aduce florile am surprins-o şi în ultima zi a lunii septembrie, când în fotografii se vede cum individul chiar serveşte o tânăra care a vrut să cumpere un buchet.

Aşa cum se poate vedea şi din fotografii, bărbatul în cauză are sau lucrează cu cineva care deţine o gheretă de flori în Piaţa Mărăşti şi, prin intermediul bătrânei, îşi vinde o parte din marfă.

in Piata Marasti

În Piaţa Unirii colţ cu Memorandumului, aceeaşi imagine, altă poveste trista. O altă bătrână, ce spune că o cheamă Tatiana, vinde flori pe care singură le face buchete. Recunoaşte că florile sunt cumpărate şi apoi revândute, dar adaugă că cei câţiva bănuţi pe care îi face astfel sunt o ajută să se întreţină. Ne-a povestit că, bolnavă fiind, cineva o mai ajută cu flori, iar buchetele pe care nu le vinde le lasă unei alte persoane, în schimbul câtorva ţigări pe zi.

Io-s de la Ciucea. Aici, în Cluj, stau în chirie. Dau o sută de euro pă lună. Plus cheltuieli. Şi pensia mea, cu tot cu aia de handicap, îi de aprope 700 de lei. Şi ia, vând flori, că altfel, nu aş pute’ trăi. Numa medicamentele mă costă în câte-o lună şi câte cin’şpe milione. Florile le cumpăr. De apro’pe doi ani fac asta. Am mai vinit aşe, da nu în fiecare zi, că nu poci vini în fiecare zâ, că-s bolnavă. Că io fac crize şi pic pe jos. Acuma, în perioada asta, nu mai pre’ sînt şi mi le-o dat, aşe, fără bani, nişte pretine. Ş’apoi desară vine un om şi mi le ie ce rămâne şi mi le duce aicea la el acasă. El, dacă m-o văzut, zâce, mai bine lasă-mi-le că ţi le duc io şi ţi le-aduc dimineaţa. Mie mi-o părut bine, no, ce să zic, decât să le car cu mine în fiecare zi. (Tatiana, bătrână care vinde flori în Piaţa Unirii)

Pentru o astfel de activitate, femeia ar trebui să deţină o autorizaţie, emisă de la primărie. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Oana Buzatu, spune că obţinerea acestui document ar scapă-o de problemele cu poliţia locală.

Orice activitate de comerţ care se desfăşoară pe domeniul public trebuie să fie supusă procedurilor de autorizare, conform legii. Poliţia locală încearcă să ţină lucrurile sub control şi să nu permită exploatarea acestor persoane vulnerabile, dar de foarte multe ori se confruntă în teren cu opoziţia cetăţenilor care, fiind sensibilizaţi, încearcă să oprească poliţiştii să îşi facă treaba, omiţând acest fapt, că nu le fac un bine respectivelor persoane, pentru că ele sunt obiectul, de cele mai multe ori, a exploatării de către alţii. (Oana Buzatu)

Bătrâna care îşi face singură buchetele de flori şi-a ales un loc un loc destul de bun, unde, spune ea, poliţiştii locali intervin mai greu. De ei se fereşte în primul rând, pentru că ei îi fac cele mai multe probleme.

Aşe o zâs cineva: stai aci pă colţ, că aicea îi şi privat, că-i a bisericii ăsteia catolice. Da’ or vinit şase poliţişti la mine… Vă daţ’ sama? Nici la on criminal nu mărg aşe. Şi zâce unu: ştii că n-ai voie să stai aici? Zic: nu vă supăraţ’, că aicea nici nu-i al primăriei, că-i a bisericii. Şi m-o lovit cu pumnu… aicea, în piept. Le-am făcut plângere la primărie, da’ n-o luat nime’ nicio măsură. (Tatiana)

Poliţia locală a încercat de mai multe ori să intervină, dar trecătorii sunt cei care sar în apărarea acestor bătrâne. Adeseori, acţiunile poliţiştilor sunt filmate şi, imagini în care bătrânele care vând flori sunt ridicate sau legitimate, ajung pe reţelele de socializare.

femeie cumpara flori

Numai că, în spatele marii majorităţi a cazurilor în care bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi vând flori sau alte obiecte pentru a-şi câștiga un ban din care să trăiască sunt, în realitate, alți oameni, care profită. Însă, din milă, mulţi continuă să dea un bănuţ, fără să se gândească că ajută astfel ca aceste persoane să fie, în continuare, exploatate.

 

Mihai Miclăuş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICICum s sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 13:32

Harta pistelor de bicicletă din Cluj

Clujul, chiar dacă are o rețea de piste de biciclete dezvoltată în ultimii 10 ani, nu este încă acoperit în totalitate de rute pentru...

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:29

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală

Anul acesta, Rock Academy împlinește 11 ani de existență, reprezentând o instituție emblematică pentru aspiranții muzicieni.   De la...

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:22

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei

Beneficiază de acest sprijin persoanele singure și familiile cu venituri reduse. Ne-a oferit mai multe detalii viceprimarul Dan Tarcea, invitat,...

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 11:43

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!

Precizarea a fost făcută marți, 16 aprilie, de viceprimarul Dan Tarcea, la postul nostru de radio:   Podul Garibaldi are o istorie destul de...

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 10:30

Investiții importante în cartierul Borhanci

Luni, 15 aprilie, au fost semnate patru autorizații de construire în zonă. Pentru ce proiecte ne-a spus, astăzi, la postul nostru de radio...

Investiții importante în cartierul Borhanci
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 09:51

USAMV Cluj își prezintă oferta educațională la Agraria 2024

Evenimentul va avea loc între 18-21 aprilie, în spațiul expozițional dedicat, din comuna clujeană Jucu.   Astfel, cadre didactice și...

USAMV Cluj își prezintă oferta educațională la Agraria 2024
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 16:35

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache

Marți, 23 aprilie 2024, Marius Matache vă invită la Sala Radio Cluj pentru spectacolul aniversar Matache20, parte a turneului aniversar prin care...

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 14:08

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului

O chirie în Cluj-Napoca, într-un apartament cu două camere, este între 430 și 650 de euro. La chirii oferta este mai mare decât cererea, așa...

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului