Ascultă Radio România Cluj Live

De ce e bine ca mamele să consume alune pe perioada alăptării

alaptare

De ce e bine ca mamele să consume alune pe perioada alăptării

Articol de Bianca Câmpeanu, 29 septembrie 2017, 06:00

Oamenii de știință canadieni recomandă mamelor să consume alune pe perioada alăptării, dar şi să introducă în alimentaţia bebeluşului aceste fructe înainte de împlinirea vârstei de un an, pentru a-şi proteja copiii faţă de o formă severă de alergie.

Până de curând, medicii le sfătuiau pe mame să nu le ofere copiilor alune pentru a evita alergii.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Manitoba din Winnipeg, este mult mai eficient pentru copii să se obișnuiască cu alimente riscante, încă din primele luni de viaţă. Odată o alergie dezvoltată, în cele mai multe cazuri, aceasta rămâne pentru întreaga viață.

Studii recente au arătat că evitarea arahidelor în copilăria timpurie crește riscul de alergie. Specialiștii nu examinaseră, însă, şi problema consumului de alune de către mame în perioada alăptării. Oamenii de ştiinţă canadieni au analizat datele dintr-un studiu privind alergiile şi astmul bronşic, urmărind 342 de copii născuţi în Winnipeg şi Vancouver în 1995, până la vârsta de 15 ani. Printre copiii ale căror mame au mâncat arahide în perioada alăptatului și le-au dat copiilor lor înainte de vârsta de 12 luni, reacţiile la alergeni sunt cele mai scăzute – 1,7%.

În cazul mamelor care au consumat alune în perioada alăptării, însă le-au introdis în alimentaţia copiilor lor după vârsta de un an, acest procent este de 15,1%. Copiii analizaţi în cadrul studiului aveau un risc crescut de alergii.

Simptomele alergiei la arahide pot fi ușoare – prurit și congestie nazală, dar și acute și foarte grave, în cazul în care căile respiratorii se închid prin șoc anafilactic.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate