Ascultă Radio România Cluj Live

Îndulcitorii artificiali păcălesc metabolismul

Rezultatele unui nou studiu pot explica legătura dintre îndulcitorii artificiali și diabet.

Îndulcitorii artificiali păcălesc metabolismul

Articol editat de cristina.rusu, 19 august 2017, 06:00

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Medical din cadrul Universităţii Yale susţin că în natură, intensitatea gustului dulce reflectă cantitatea de energie disponibilă.

În viața modernă, însă, metabolismul organismului este păcălit atunci când o băutură este prea dulce sau insuficient de dulce pentru cantitatea de energie conținută de aceasta.

Acest lucru înseamnă că o băutură îndulcită cu conținut caloric scăzut poate debloca un răspuns metabolic mai puternic decât o băutură light.

Impresia că o cantitate mai mare de calorii deblochează un răspuns metabolic mai puternic și o reacţie mai activă a creierului este incorectă, a declarat conducătorul studiului, expertul în psihiatrie Dana Small.

Caloriile sunt asociate doar cu o parte din ecuație, cealaltă parte este legată de senzaţia de dulceaţă. Atunci când există o discrepanță, rețelele neuronale legate de recompensă nu înregistrează caloriile consumate, a adăugat aceasta.

Un număr de produse nutritive, inclusiv iaurtul cu îndulcitori, sunt asociate unei astfel de „păcăliri” a metabolismului.

Cercetătorii cred că rezultatele vor contribui la explicarea unor studii anterioare care făceau legătură între anumiţi îndulcitori artificiali și diabet.

Acest subiect rămâne controversat, iar oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare studii suplimentare. Rezultatele sunt publicate în „Current Biology.”

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate