Ascultă Radio România Cluj Live

Filmul de weekend: Cui îi este frică de genul horror?

Pentru că în acest sfârșit de săptămână la Biertan, județul Sibiu, are loc ”Lună Plină”, festivalul de filme horror și fanstastice, la rubrica de film ne ocupăm de filmele de groază: am întocmit o listă cu cele mai reușite producții ale genului.

Filmul de weekend: Cui îi este frică de genul horror?

Articol editat de cristina.rusu, 12 august 2017, 06:00

O glumă veche sugerează că dacă te simți singur seara, soluția este să te uiți la un film de groază. Și pentru că este important ce alegem, am căutat o listă a celor mai bune thrillere.

„Goodnight Mommy” este un film austriac din 2014 care a stârnit numeroase controverse, încă de la apariția trailer-ului. Mulţi dintre amatorii genului horror au spus că acesta este „cel mai înfricoşător trailer și film realizat vreodată”.

Chiar dacă pe mulți i-a speriat, filmul a câştigat numeroase premii internaționale. Povestea sună cam așa: Este vară şi doi fraţi gemeni îşi aşteaptă mama într-o casă izolată din pădure. După ce ea vine acasă, bandajată în urma unei operaţii estetice, lucrurile se schimbă radical. Copiii încep să se întrebe dacă femeia respectivă este într-adevăr mama lor.

Criticii de film au remarcat că regizorul s-a inspirat din două filme clasice ale genului, ”Dead Ringers” (1988) și celebrul ”The Shining” (1980) regizat de Stanley Kubrick, cu un Jack Nicholson senzațional în rolul principal.

Tot pe lista de horror clasice, orice iubitor de filme trebuie să pună ”Poltergeist” din 1982 și ”Cel de-al șaselea simț”, din 1999, cu Bruce Willis.

În istorie au existat și filme de groază care au fost interzise din cauza tematicii lor. Bunăoară ”Natural Born Killers”, filmul lui Oliver Stone din 1994, bazat pe scenariul lui Quentin Tarantino, care s-a inspirat din viețile unor criminali în serie. Filmul a fost complet interzis în Irlanda, având mari probleme chiar și în SUA. Oliver Stone a fost nevoit să taie patru minute din secvențele considerate mult prea violente. Numai așa a reușit regizorul să distribuie filmul in Statele Unite.

Nu știu dacă și voi sunteți de acord, dar mulți consideră că cel mai horror dintre filmele horror este ”Exorcistul”, lansat în 1973. Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină trei scenarii într-o temă de succes. O fetiţă de 12 ani este posedată de demoni şi numai un exorcist o poate salva. Ea locuieşte împreună cu mama ei şi trăieşte simptome ciudate, care îi pun în pericol viaţa și nici un ajutor medical nu o poate salva de demoni.

”Exorcistul” a devenit un film cult în istoria cinematografică și definitoriu pentru genul horror. Efectul puternic pe care îl are de atâția ani asupra publicului i-au făcut pe critici să îl numească cel mai înspăimântător film din istorie. Din motive religioase și pentru că era considerat mult prea înfricoșător, și acest film a trecut prin perioada interzicerii în anumite țări. A avut un impact atât de puternic asupra publicului, încât în unele cinematografe existau echipe de paramedici la intrarea în sală, în caz că unora dintre spectatori li se făcea rău.

În Marea Britanie, filmul a fost disponibil abia în 1990, la 17 ani de la apariție, însă a rămas interzis minorilor. Spre deosebire de alte filme de acest gen, povestea nu a șocat prin scene exagerat de violente, fiind considerat un horror psihologic, dar poate tocmai de aceea mai periculos decât un film cu imagini dure. S-a spus de asemenea că scenariul ascunde mesaje subliminale cu care ar putea manipula o masă mare de oameni.

La final vă recomand ”Safari”, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, care rulează începând de vineri la cinematografele din România. Chiar dacă nu este un horror propriu-zis, este tot despre dorința unor oameni de a ucide alte ființe, de această dată animale sălbatice. Filmul a avut premiera la festivalul de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile de la Cluj, în cadrul TIFF.

„Ce poate fi mai oribil decât să plătești sume imense de bani pentru a omorî animale sălbatice superbe?” Vedeți și judecați voi în filmul ”Safari”.

 

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj
Cultural marți, 9 aprilie 2024, 13:29

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 

Stagiunea 2023 – 2024 este așadar una aniversară pentru Trupa Mihai Raicu, pentru publicul din Satu Mare și nu numai.    Scurtă...

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 
Cultural duminică, 7 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Meditaţiile Ritei

Traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică: Florian Pittiș.   În distribuţie: Emilia Popescu şi Florian Pittiş. Regia de...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Meditaţiile Ritei