Ascultă Radio România Cluj Live

Laptele care unește generațiile

E un fapt cât se poate de natural și una din cele dintâi legături ce se stabilesc între o mamă și copilul său. Beneficiile alăptatului nu mai sunt de mult un secret în societatea actuală, însă doar 25-30% dinte femei îl practică. Cât de importantă este, însă, alimentația la sân pentru un bebeluș?

Laptele care unește generațiile

Articol de Bianca Câmpeanu, 4 august 2017, 16:46 / actualizat: 4 august 2017, 18:16

Pentru specia umană, bine ar fi ca toate femeile să alăpteze și toți copiii să aibă avantajul laptelui de mamă, adică mineralele, proteinele, glucidele, lipidele, toate să fie în concordanță cu necesarul copilului. Mai mult de atât, compoziția laptelui se modifică pe parcursul alăptării.

La început, în primele zile, este un lapte mai consistent, apoi, pe măsură ce crește copilul, este o altă compoziție a laptelui, ca, după vârsta de 6-12 luni, acesta să nu mai asigure necesarul și să fie nevoie și de diversificarea alimentației.

Noi, ca medici de familie și medici pediatri, recomandăm ca femeile să alăpteze măcar până la un an și jumătate – doi ani. Condiția e ca, după vârsta de șase luni, să înceapă să diversifice cu alimente ce conțin carne, ficat, ouă, legume, fructe și alte lucruri. (Ioan Mureșan, doctor)

Fiindcă sănătatea copilului depinde în mod direct și de starea de bine a mamei, e necesar ca dieta acesteia să fie adecvată pe toată durata alăptării:

E nevoie de o cantitate crescută de proteine, de lichide, supe, ciorbe, compoturi, sucuri negazoase. Recomandăm ca anumite alimente care dau dureri de burtă atât pentru adult, cât și pentru copii, să fie evitate, pe cât posibil, în perioada respectivă: varză, păstăi, afumături, murături, alcool, cafea în exces, medicamente. (Ioan Mureșan)

Dincolo de avantajele biologice, valabile atât pentru mamă, cât și pentru copil, conexiunea emoțională dintre cei doi are mult de câștigat.

Copiii care sunt alăptați au o legătură mult mai bună cu mama. Și pentru mamă este bine. Aproximativ 10-20% din mame, imediat după naștere și datorită greutăților sau lipsei de pregătire în a crește copilul, intră într-o perioadă de depresie. Prin faptul că țin copilul la sân, că au o legătură mai apropiată, trec mai ușor peste momentele acestea. (Ioan Mureșan)

Trecând pe lângă un parc de joacă, am fost curioasă să aflu experiența câtorva mame:

• Consider că alăptarea este foarte importantă și, cu cât m-am informat mai mult, cu atât mi-am dat seama de toate efectele ale acesteia. Din păcate, doar până la trei luni am reușit să îmi alăptez copilul, dar știu că e recomandat în jur de doi ani. Nu am avut suficient lapte și fiica mea nu reușea să stimuleze lactația, așa că am folosit și pompe, ceaiuri, pastile.

• E important pentru copil să fie alăptat, pentru că are o imunitate mai ridicată și este mult mai bun laptele mamei decât cel praf, se dezvoltă și mai bine. În timpul în care am avut lapte, nu am mâncat chiar orice, pentru a nu o durea burtica pe fetiță. Trebuie să știi ce să mănânci.

• Cred că alăptarea contează mult și că e mai sănătos pentru copil să bea din laptele mamei. Pe fiica mea nu am alăptat-o decât patru luni, pentru că nu a mai vrut. În perioada alăptării, nu am avut un regim alimentar diferit, am zis că e bine ca cel mic să mănânce de toate.

Alăptarea la sân este recomandată de către doctori, cu excepţia situaţiilor în care acest lucru este împiedicat din cauze medicale.

 

Cristina-Elena Talpoș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 14:03

Acoperirea vaccinală scade îngrijorător

Avertisment din partea specialiştilor: acoperirea vaccinală scade îngrijorător. O reprezentantă a Institutului Naţional de Sănătate Publică,...

Acoperirea vaccinală scade îngrijorător