Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: recomandările bibliotecarului Rodica Uifălean

savatie bastovoi

Ce mai citim: recomandările bibiliotecarului Rodica Uifălean

savatie bastovoi
Foto: Ce mai citim: recomandările bibiliotecarului Rodica Uifălean

Articol de Bianca Câmpeanu, 28 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 28 iulie 2017, 13:24

Astăzi vă propun trei dintre cele mai citite cărţi ale autorilor români din prima jumătate a anului 2017 la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. Sunt cărţi de suflet, de aventură, frumoase ca nişte poveşti, palpitante şi extrem de vii.

Ieromonahul Savatie Baştovoi este un nume singular în literatura contemporană, fiind unul din cazurile rare când un scriitor excelează în toate genurile literare, fiind premiat de Uniunea Scriitorilor la toate secţiunile: poezie, proză şi eseu.

În anul 2015, la Editura Cathisma, apare Cartea despre femei. Volumul a fost imediat îndrăgit şi căutat de publicul larg, denumit şi pereceput ca un nou „Micul Prinţ”, o carte sensibilă şi caldă, sinceră şi ingenuă, impresionând prin acurateţea detaliilor şi un puternic spirit de observaţie.


Inconfundabilă, vocea copilului de altădată a cărui ingenuitate nu se dezminte nici după ce tânărul a îmbrăcat straie monahale, iar prin gura lui Ştefan vorbeşte Savatie. Toate cele 14 texte scurte, reunite sub titlul De ce femeile frumoase se mărită cu bărbaţi urâţi, îl au pe vino-ncoace prin naivitatea vârstei fragile. Dacă-n primul compartiment autorul e sfătos, în cel de-al doilea, Viaţa e ceva mai mult, şi mai cu seamă în cel de-al treilea, Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi, devine de-a dreptul povăţuitor, chit că păstrează harul unor formulări memorabile.
Este o bijuterie dăruită la maturitate, care se înscrie în darurile pe care copilul de cândva le face mamei. Nu este o carte fantezistă, feministă sau postmodernistă. Nu este o carte de filosofie sau de psihologie. Este o carte simplă, dar nu simplistă. Este o carte frumoasă. Este despre suflet.
E scrisă într-un context de genul „proză scurtă” şi se citeşte mai repede decât ai viziona un film. La fel ca multe alte cărţi ale lui Savatie Baştovoi, care se citesc foarte uşor.
E o carte de dezvoltare personală şi atât.
Te ajută în cazul în care ai probleme sentimentale sau mai grav: decepţii, despărţire, divorţ…
Cartea Părintelui vine cu un mesaj. Tema principală nu este femeia, ci iubirea.
Educaţia artistică primită în familie şi, mai târziu, la şcolile de artă, străbate de această dată în forma cea mai directă, cartea fiind ilustrată cu acuarele autorului.

Romanul Biblia pierdută, scris de Igor Bergler, e o carte care a doborât toate recordurile. S-a vândut în peste 82.000 de exemplare, la un an de la lansare, devenind astfel cea mai vândută carte de ficţiune a unui autor român din ultimii 20 de ani.
Apărută la Editura RAO în anul 2015, pare a fi scrisă de un om al Renaşterii, având informaţii vaste din toate domeniile, dar şi ştiinţa de a construi un thriller. Cu un ritm palpitant, cu multe răsturnări de situaţie, acest roman a devenit un bestseller.


E o carte „meticulos documentată” care „dezvăluie motivele reale pentru care cea mai controversată figură a Europei de Est, Vlad Tepeş, prinţul renascentist, a fost transformat de către propaganda epocii în Dracula. El a finanţat un proiect ambiţios care avea să schimbe faţa întregii lumi: multiplicarea unui mesaj menit a fi descifrat doar de anumiţi iniţiaţi. În 1455 codul este ascuns în prima lucrare tipărită vreodată: Biblia B42 cunoscută şi ca Biblia lui Gutenberg. O adevarată odisee culturală care îmbină desăvarşit momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios construite, cartea eveniment captivează de la prima propoziţie şi oferă o experienţă literară de neegalat.

Construită ca un puzzle uriaş ale cărui piese se aşază la locul lor abia la final, scrisă într-un ritm ameţitor, plină de surprize şi răsturnări de situaţie neaşteptate, Biblia pierdută este cartea pe care nu o poţi lăsa din mână până la marele final.

Inocenţii e al treilea roman publicat de Ioana Pârvulescu, după Viaţa începe vineri care a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură şi este tradus în peste zece limbi europene, şi Viitorul începe luni.
Cartea aceasta, Inocenţii, e frumoasă ca un basm adevărat, este povestea unei lumi de copii. Un oraş plin de istorie, o stradă plină de evenimente, o casă cu personalitate, o fetiţă care află că totul poate să devină spectaculos pe lume. Şi o scriitoare care o poate dovedi. Cu inocenţă.Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetiţe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.
Peripeţiile au loc când în Braşov, când în Kronstadt, când în Brassó, când în Stalin şi iar în Braşov, după caz. Patru copiii cresc într-o casă profund antropomorfizată, cum toate cele înconjurătoare – bradul cel vechi, care sângerează răşină, de pildă – au în diferite măsuri suflet şi însuşiri omeneşti. Dacă fiecare are câte-un Humuleşti al său, cel al Ioanei Pârvulescu are profil urban, cu Tâmpa ca piază bună. De fapt, şi dealul ăsta, felurit colorat de anotimpuri, are singur grijă „să nu semene cu el însuşi, ca o femeie cochetă”.
De altfel, nestatornicia e călăuza picilor prin viaţă: paradisul se redefineşte iute, permanent, caleidoscopic, jocul vieţii e mai pasionant decât jocul de domino, se experimentează toate visurile, culminând cu levitaţia, se caută cu lumânarea ca realitatea să fie conformă oricând cu născocirile infinite. Întâmplările trăite sunt tot atâtea plăcinte cu răvaşe, mesaje pe care copilul le descifrează cumva, în timp ce adultul le va găsi alte sensuri.
Inocenţa e singura cale prin care timpul devine reversibil. Despre asta e vorba aici.

Rodica Uifălean, bibliotecar la Biblioteca Județeană Octavian Goga, Cluj

Cărţile propuse le puteţi găsi la Secţia Împrumut pentru Adulţi a Bibliotecii Județene Octavian Goga și le puteți împrumuta pentru 14 zile.

 

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 28 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Nu te găsesc pe nicăieri, publicată în 2021 la Editura Publica e cartea autobiografică a autoarei Laura Ionescu, care și-a descoperit pasiunea...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 21 ianuarie 2024, 06:00

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului

”Tăcerea zeilor”, de Yahia Belaskri, Casa Cărții de Știință, 2023, traducere din limba franceză și note de Alexandra Ionel Născut la...

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim? duminică, 14 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare

Am vizitat pentru prima dată Serbia și Bosnia în vara anului 2021 și întrebarea care mi s-a învârtit prin minte multă vreme a fost legată de...

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 24 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]

”Maniunea”, Narine Abgarian, editura Frontiera, 2023, traducere în limba română de Anca Irina Ionescu Când am aflat că Editura Frontiera a...

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 17 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Romanul lui Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, apărut la editura Humanitas, în anul 2022, este o carte despre erorile,...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 10 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”

Vă recomand astăzi o carte publicată recent în colecția n’autor ficțiune, ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”, cel de-al...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”
Ce mai citim? duminică, 3 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]

A apărut în această toamnă la editura Casa Cărții de Știință traducerea romanului câștigător al premiului Celor Cinci Continente ale...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 26 noiembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]

Interior zero, primul roman al Laviniei Braniște, își are rădăcinile în același cotidian din care s-au născut și primele două volume de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]