Ascultă Radio România Cluj Live

Controlează-ți greutatea în tinerețe, pentru o stare bună la bătrânețe

O creștere în greutate între începutul vârstei adulte şi până pe la 50 de ani – chiar modestă – crește riscul de boli cum ar fi diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială mai târziu în viaţă, afirmă un studiu publicat pe 18 iulie.

femeie slaba blugi greutate

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2017, 06:00

Autorii lucrării au stabilit că, în comparaţie cu persoanele care se menţin, o creștere în greutate moderată de 2,2 până la 10 kg înainte de vârsta de 55 de ani crește în mod semnificativ riscul de boli cronice, de moarte prematură şi reduce posibilitatea de îmbătrânire într-o stare bună de sănătate.

Chiar și o creștere modestă a greutății poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii, afirmă Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Facultatea de sănătate publică de la Universitatea Harvard. El este autorul principal al studiului publicat marți, în” Journal of American Medical Association. (JAMA).

Studiul nostru este primul de acest gen, care examinează în mod sistematic relația dintre creșterea în greutate, de la începutul vârstei adulte până spre 50 de ani, şi riscurile majore pentru sănătate, mai târziu în viață, a declarat profesorul Hu. Studiul a analizat datele medicale de la 92.837 de participanți, inclusiv femei care au participat la un studiu naţional asupra sănătăţii asistentelor medicale, între 1976 și 2012, precum și bărbați din sectorul medical calificat, monitorizaţi din 1986 până în 2012.

Cercetătorii le-au cerut participanților să-și amintească greutatea lor atunci cand aveau 18 de ani, în cazul femeilor, și 21 de ani, în cazul bărbaților, și să indice greutatea lor la vârsta de 55 de ani. Femeile au câștigat în medie 10 kilograme și bărbaţii 8,6 kilograme pe parcursul acestor trei decenii. Studiul arată că pentru fiecare 5 kilograme în plus, riscul de diabet adult (de tip 2) crește cu 30%, cel al hipertensiunii arteriale creşte cu 14%, cu 8% pentru bolile cardiovasculare şi 6% pentru formele de cancer ce țin de obezitate. În ceea ce privește mortalitatea prematură, riscul a fost cu 5% mai mare chiar și printre subiecții care nu au fumat niciodată. În concluzie, această creștere în greutate, chiar modestă, pe o perioadă de peste 30 de ani, a fost asociată cu o reducere de 17% a şanselor de îmbătrânire în stare bună de sănătate.

Prevenirea creşterii în greutate prin dietă şi un stil de viață sănătos este extrem de importantă, a declarat Yan Zheng, profesor de epidemiologie la Universitatea Fudan din China, care a contribuit la acest studiu.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate