Ascultă Radio România Cluj Live

Secretul boabelor de cacao

Consumul regulat de ciocolată îmbunătăţeşte funcţia cerebrală, datorită componentelor neuroprotectoare pe care le conţine cacaoa, relevă un nou studiu.

boabe_cacao
Foto: Secretul boabelor de cacao

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2017, 06:00

Substanţele care abundă în antioxidanţi şi se găsesc în boabele de cacao sunt denumite flavonoide. Conform unui nou studiu al cercetătorilor italieni, consumul de cacao bogată în flavonoide are legătură cu îmbunătăţirea memoriei, funcţia cognitivă pe termen scurt şi contracararea declinului cognitiv.

Administrarea de flavonoide din cacao poate avea ca rezultat un efect imediat de optimizare cognitivă, de susţinere a performanţei mai ales în afecţiuni de solicitare cognitivă, precum oboseala şi lipsa de somn, afirmă autorii studiului, Valentina Socci şi Michele Ferrara, de la Uiversitatea L’Aquila, din Italia.

Cercetătorii au realizat o metaanaliză şi au descoperit că flavonoidele miraculoase au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în creier şi intensifică viteza de procesare a imaginilor vizuale. O dietă bogată în ciocolată, pe o perioadă lungă de timp, a dus la îmbunăţăţirea performanţelor cognitive ale adulţilor mai în vârstă. Pentru aceştia, consumul de cacao pe termen lung are un efect pronunţat asupra atenţiei, a fluenţei verbale şi a memoriei. Efectele sunt chiar şi mai puternice la persoanele în vârstă care trec deja printr-un declin cognitiv. Totodată, flavonoidele din cacao îmbunătăţesc şi circulaţia sângelui către inimă, previn formarea cheagurilor de sânge şi luptă împotriva degradării celulare, potrivit Harvard Medical School.

Trebuie amintit şi faptul că ciocolata neagră este o sursă mai bogată în beneficele flavonoide, decât cea cu lapte. Experţii avertizează, însă, şi asupra laturii calorice a abuzului de ciocolată, din cauza conţinutului ridicat de zahăr şi lapte, care, deşi răsfaţă simţurile, nu asigură proprietăţile nutritive pe care cacaoa le are asupra creierului.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate