Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Raiul pe pământ, bere și femei goale

Borges își imagina raiul ca o imensă bibliotecă. Îi preluăm și noi ideea și o ducem mai departe: avem certitudinea că raiul există, având în vedere avalanșa de noutăți literare cu care ne ademenesc în fiecare clipă bibliotecile și librăriile.

Ce mai citim: Raiul pe pământ, bere și femei goale

Articol de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2017, 17:00

Între paginile unei cărți s-a întâmplat să găsesc și eu recent ”Raiul pe pământ”. Este chiar numele unui volum apărut în 2017 la editura Art și scris de un polonez cu nume imposibil de pronunțat. Prenumele e simplu, Mariusz, însă despre numele de familie am căutat informații pe internet și tot nu-s convinsă că îl silabisesc cum trebuie: shci-ghi-e-ui. Szczygieł. Este o declarație de dragoste la adresa Cehiei și a cehilor pe care chiar merită să o citiți, și dacă ați vizitat până acum Praga, și dacă nu. Nu este un ghid turistic propriu-zis, deși are și asemenea părți în care descrie opere de artă pe care le-ați văzut poate prin orașul de pe Vltava, dar vă garantez că o să vă facă să vedeți Praga cu alți ochi.

raiul-pe-pamant-cover_big

Se spune că un străin te privește mai obiectiv decât o poți face tu ca localnic; asta face și polonezul care analizează țara vecină. Cu o privire detașată, dar plină de afecțiune, cartea ne propune o analiză a Cehiei contemporane. Asta după ce volumul Gottland, de asemenea tradus în românește (în 2014, tot la Art) punea sub lupă Cehoslovacia secolului trecut. Gottland a fost recompensată cu premiul Cartea europeană a anului 2009 și reunește o serie de reportaje literare din care am aflat, bunăoară, istoria fascinantă a legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care a fondat imperiul de încălțăminte ce îi poartă numele.

La granița dintre demers sociologic și reportaj literar, Raiul pe pământ ne aduce în prezent. Autorul stă mult în Cehia și observă moravurile și obiceiurile locuitorilor. Găsește într-o toaletă publică o inscripție cu mesajul: ”Prețuiți bunăvoința întâmplătoare și faptele frumoase lipsite de sens!”
Are întâlniri cu personalități precum fotograful Jan Saudek, artistul David Černý, dar și cu vedeta de televiziune Halina Pawlowská, un fel de Bridget Jones a Cehiei, botezată ”hipopotam” în adolescență, din cauza dimensiunilor ei și îndemnată să se omoare. În replică, femeia a scris cărți cu titluri ironice precum: De ce nu m-am spânzurat sau Hipopotamii nu plâng.
De altfel umorul este o constantă a paginilor din Raiul pe pământ, un umor de bună calitate, ca cel specific cehilor. Este un popor care se amuză copios, face haz de necaz și care se declară ateu în proporție covârșitoare. ”Aici suferința nu este pe placul nimănui”, citesc în carte, și aflu cu mirare că cehii se feresc cât pot de plânsete, bocete, suferință. Au renunțat la înmormântări, statul nu acordă ajutor bănesc familiilor atunci când le moare cineva și este pe cale de dispariție tot ritualul trist ce însoțește condusul la groapă. Statistica arată că majoritatea cehilor își incinerează rudele decedate și, de foarte multe ori, nici măcar nu participă la ceremonie sau nu ridică urnele cu cenușă de la crematoriu. Surse oficiale informează că în Cehia una din trei urne nu e revendicată de familie.
Multe alte lucruri pe care pun pariu că nu le știați despre cehi și Cehia o să le descoperiți în acest minunat volum de non-ficțiune.

Cum ar fi faptul că în martie 2009 a circulat un apel prin care toate femeile erau chemate să iasă dezbrăcate pe străzi ca să protesteze astfel împotriva terorismului. Inedita solicitare era alimentată de ideea că pentru un bărbat taliban e păcat de moarte să se uite la o femeie goală, dacă nu e femeia lui.

Facem apel la toate femeile ca în ziua de sâmbătă, 15 mai 2009, fix la ora 14, să iasă goale pe stradă. În felul acesta, vor ajuta la identificarea teroriștilor nedoriți, numiți latenți.
Ca efectul antiterorist să fie cu adevărat eficient, se recomandă femeilor să se plimbe pe stradă cel puțin o oră.
Facem apel la toți bărbații să-și sprijine femeile în strădaniile lor, să-și scoată în fața caselor sezlonguri și să admire cehoaicele goale. Vor demonstra în felul acesta că nu sunt membri ai mișcării talibane și totodată își vor demonstra curajul de a se uita la femei goale care nu sunt nevestele lor.
Bineînțeles, bărbații vor participa la aceasta activitate numai din solidaritate cu femeile lor în lupta împotriva terorismului.
Deoarece bărbații talibani nu au voie să bea băuturi alcoolice, o bere în mâna oricărui bărbat ceh va fi o demonstrație a atitudinii lui sănătoase, antiteroriste.
Guvernul apreciază această inițiativă civică și vă mulțumește anticipat pentru ajutorul acordat.

Sau că toți cehii sunt unanim de acord că trăiesc în cea mai frumoasă țară din lume, lucru reflectat și în versurile imnului național:
Apa susură printre lunci,
Printre munți codrii foșnesc,
În livezi, florile primăverii se fălesc,
Se vede că e raiul pe pământ!

 

Text și foto: Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 28 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Nu te găsesc pe nicăieri, publicată în 2021 la Editura Publica e cartea autobiografică a autoarei Laura Ionescu, care și-a descoperit pasiunea...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 21 ianuarie 2024, 06:00

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului

”Tăcerea zeilor”, de Yahia Belaskri, Casa Cărții de Știință, 2023, traducere din limba franceză și note de Alexandra Ionel Născut la...

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim? duminică, 14 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare

Am vizitat pentru prima dată Serbia și Bosnia în vara anului 2021 și întrebarea care mi s-a învârtit prin minte multă vreme a fost legată de...

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 24 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]

”Maniunea”, Narine Abgarian, editura Frontiera, 2023, traducere în limba română de Anca Irina Ionescu Când am aflat că Editura Frontiera a...

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 17 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Romanul lui Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, apărut la editura Humanitas, în anul 2022, este o carte despre erorile,...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 10 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”

Vă recomand astăzi o carte publicată recent în colecția n’autor ficțiune, ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”, cel de-al...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”
Ce mai citim? duminică, 3 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]

A apărut în această toamnă la editura Casa Cărții de Știință traducerea romanului câștigător al premiului Celor Cinci Continente ale...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 26 noiembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]

Interior zero, primul roman al Laviniei Braniște, își are rădăcinile în același cotidian din care s-au născut și primele două volume de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]