Ascultă Radio România Cluj Live

Modernizare drum judeţean DJ 107 I: ”Transalpina de Apuseni”

Astăzi, 28 iunie 2017, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR) din Alba Iulia, a fost semnat de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi Maria Ivan, director Direcţia Coordonare ADR Centru, al nouăsprezecelea contract de finanţare din perioada de programare 2014-2020, primul care reabilitează un drum judeţean.

Modernizare drum judeţean DJ 107 I: ”Transalpina de Apuseni”

Articol editat de cristina.rusu, 28 iunie 2017, 16:16

Este vorba de drumul care are originea în municipiul Aiud şi punctul de sfârşit în DN 74, aproape de Abrud. Acest drum face legătura între Autostrada Sebeş-Turda, drumul naţional DN 74 care duce în inima Ţării Moţilor şi drumul naţional DN1, asigurând conectivitatea zonei Munţilor Apuseni cu coridoarele de transport europene şi naţionale. Contractul de finanţare pentru acest proiect, are o valoare totală de peste 188 milioane lei.

Documentaţia tehnico-economică, devizul general şi indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti — Geogel — Măcăreşti – Bîrleşti Cătun — Cojocani — Valea Barnii — Bîrleşti — Mogoş – Valea Albă — Ciuculeşti — Bucium — Izbita — Coleşeni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu)”, indică faptul că valoarea totală a investiţiei este de peste 44 milioane euro, iar durata derulării întregii investiţiei este estimată la mai puţin de şase ani, din care doi ani pentru lucrările efective de modernizare.

Această rută străbate culmile munţilor Trascăului şi Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor: Rîmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu terminare în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud, pe o lungime totală de 78,42 km.

Am dat startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective şi va crea noi oportunităţi pentru numeroşi locuitori din comunităţile aflate în această zonă a judeţului Alba. Fie că e vorba de dezvoltarea turismului şi a activităţilor economice, în general, sau doar de economiile făcute cu transportul, sunt sigur că efectele benefice ale acestei investiţii se vor face resimţite rapid pentru locuitorii de aici şi nu doar pentru ei.

Parteneriatul Consiliului Judeţean cu administraţiile locale a demonstrat încă o dată că împreună se pot face lucruri importante şi mă bucur că avem astăzi onoarea de a fi noi cei care semnăm primul contract de finanţare pe acest domeniu în Regiunea Centru, în perioada de programare 2014-2020 a spus, Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Proiectul, semnat astăzi, prevede creşterea portanţei DJ 107I, obiectivul lucrărilor de modernizare fiind creşterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale şi urbane din judeţul Alba situate în proximitatea reţelei TEN-T.

Beneficiile modernizării drumului, constau nu numai în realizarea unei noi căi rutiere, în lungime de peste 78,4 km, care va lega municipiul Aiud de oraşul Abrud, fiind deserviţi direct aproape 30.000 de locuitori, ci şi creşterea calităţii mobilităţii cetăţenilor prin utilizarea pistelor pentru biciclete pe o distanţă de 6,7 km şi amenajarea de trotuare – 12.610 mp.

Acelaşi proiect prevede asigurarea semnalizării rutiere moderne, amenajarea unui număr de 21 de staţii autobus, reducerea timpului de deplasare, reducerea consumurilor de transport şi creşterea siguranţei de deplasare, se arată în comunicatul ADR Centru.

Acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare întocmită de ADR Centru, iar după depunerea cererii de finanţare la sfârşitul anului trecut a fost analizat atent de evaluatori, din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor impuse de finanţator, respectiv faţă de prevederile Ghidului solicitantului.

Este un parteneriat benefic între Consiliul Judeţean Alba şi Consiliile locale al municipiului Aiud şi ale comunelor Bucium, Mogoş, Râmeţ Ponor. Suntem siguri că, la momentul recepţiei lucrărilor implementate prin acest proiect, respectiv peste doar doi ani, întregul traseu va fi funcţional, în integralitatea sa, deschizându-se astfel o nouă poartă către frumuseţile Ţării Moţilor, de această dată prin partea de nord a judeţului Alba.

Ne bucură şi faptul că această investiţie este complementară şi cu proiectul de Modernizare a DJ 107M, Aiud-Buru, două căi care converg la Aiud şi care conectează mii de oameni la reţeaua europeană de transport, a declarat, Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la importanţa acestui proiect REGIO.

Cezar Firu/Nicolae Mărginean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 12:30

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației

Festivalul Madrigal are loc în perioada 15 – 28 aprilie și reprezintă un amplu turneu desfășurat la Baia Mare și Sighetu Marmației, ce...

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:53

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a adus detalii, luni, 15 aprilie, la Radio Cluj, despre proiectul finalizat:   Este un drum...

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:19

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov

Restricţiile se aplică sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 9:00 la ora 19:00, pe un sector de 4 kilometri, iar duminică, 14 aprilie, de la ora 9:00...

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 14:05

Asociația Caiac SMile a fost premiată

Implicarea asociației din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost premiată în data de 10...

Asociația Caiac SMile a fost premiată
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 09:00

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra

Contractul a fost parafat joi, 11 aprilie 2024, la sediul companiei aeriene din Chișinău, fiind semnat de city-managerul Mihai Jurca,...

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra