Ascultă Radio România Cluj Live

Nu trebuie să fii obez, pentru a prezenta risc de deces

Afecţiunile legate de obezitate îi pot afecta şi pe cei care nu sunt consideraţi supraponderali, relevă un studiu global

cum revii din obezitate
Foto: Unul din trei turci suferă de obezitate

Articol editat de cristina.rusu, 26 iunie 2017, 06:00

Un studiu efectuat la nivel mondial relevă că nu trebuie să fii obez, pentru a prezenta un risc de deces din cauza unor afecţiuni legate de greutatea în exces.

Din cele patru milioane de persoane decedate în 2015, din cauza unor boli puse pe seama greutăţii excesive, aproape 40% nu erau considerate clinic obeze.

Potrivit studiului, peste două miliarde de copii şi adulţi suferă de probleme de sănătate legate de obezitate, inclusiv diabetul de tip doi, afecţiuni cardiace şi unele tipuri de cancer.

Însă un procent tot mai mare dintre aceste persoane prezintă un indice de masă corporală (BMI) de sub 30, care este pragul pentru obezitate.

Concluziile studiului, publicat în New England Journal of Medicine, evidenţiază o criză globală de sănătate publică tot mai mare şi mai tulburătoare.

Oamenii care nu mai acordă atenţie creşterii lor în greutate fac acest luru pe propriul risc – fiind în pericol de afecţiuni cardiovasculare, diabet, cancer şi alte boli ce ameninţă viaţa, a declarat Dr. Christopher Murray, autor al studiului şi director al Institute of Health Metrics and Evaluation, de la Universitatea Washington.

Documentul mai arată şi că rata obezităţii creşte mai repede în cazul copiilor, decât al adulţilor. China, cu 15,3 milioane, şi India, cu 14,4 milioane, sunt statele cu cel mai mare număr de copii obezi, în timp ce ratele cele mai scăzute de obezitate, de 1%, se înregistrează în Bangladesh şi Vietnam.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate