Ascultă Radio România Cluj Live

Prea mulţi cartofi prăjiţi reduc speranța de viață a oamenilor

Consumul de prea mulţi cartofi prăjiţi reduce speranța de viață a oamenilor, afirmă un nou studiu american. Acest lucru se datorează compoziției foarte grase a cartofilor, dar şi stilului de viață al celor care consumă mari cantităţi de cartofi prăjiţi.

cartofi prajiti

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iunie 2017, 06:00

În cazul celor care mănâncă mai mult de două porții de cartofi prăjiţi pe săptămână, probabilitatea unui deces prematur ar fi de două ori mai mare, potrivit specialiştilor în nutriţie şi în neuroştiinţe care au efectuat un studiu pe un eşantion de 4.400 de persoane. Acesta a fost publicat pe 7 iunie în American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultatele lui demonstrează o legătură între consumul frecvent de cartofi prăjiţi (mai mult de două ori pe săptămână) și numărul de decese premature. Doi factori pot explica acest rezultat. Conținutul ridicat de grăsime al cartofilor poate provoca boli grave, cum ar fi unele tipuri de cancer, obezitate, diabet sau boli neurodegenerative. Apoi, marii amatori de cartofi prăjiţi ar tinde să aibă un stil de viață mai puţin sănătos decât media oamenilor, ceea ce conduce, de asemenea, la riscul de boli grave.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate