Ascultă Radio România Cluj Live

Un nou Acord de parteneriat bilateral între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg, Germania

Pornind de la interesul comun al Ministerului pentru Justiţie, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Landul Brandenburg, Germania şi al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, privind dezvoltarea continuă a colaborării bilaterale şi pentru extinderea pe termen lung a schimbului de experienţă, delegaţia germană a purtat discuţii luni, 19 iunie, cu oficialităţile din judeţul Alba, despre stadiul actual şi rezultatele parteneriatului dintre cele două regiuni, dar şi despre posibilităţile de extindere a cooperării.

Un nou Acord de parteneriat bilateral între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg, Germania
Foto: Sebes-delegatie Land Brandenburg

Articol editat de cristina.rusu, 20 iunie 2017, 09:24

Concret, în prima parte a zilei, programul vizitei oficiale a Secretarului de Stat Anne Quart a inclus o întâlnire de lucru cu Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, alături de Primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, Directorul Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian şi Carmen Sînc, Directorul Şcolii Profesionale Germane din Alba Iulia. În cadrul acestei întrevederi s-au discutat teme privind parteneriatul dintre Landul Brandenburg şi judeţul Alba, dar şi aspecte privind dezvoltarea colaborării, în special în domeniile culturale şi sociale.

La ora 12,00, la sediul ADR Centru în cadrul unei întâlniri informale cu presa, a avut loc semnarea Acordului de Cooperare dintre Ministerul de Justiţie, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Brandenburg şi ADR Centru. Acordul stabileşte cateva priorităţi pentru cooperarea dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, în domeniile: formare profesională, activităţi şi întâlniri bilaterale ale tinerilor, sprijinirea colaborării în domeniul societăţii civile şi al ONG, parteneriate şcolare, dar şi între oraşe, politici inteligente de promovare, precum şi domeniul energiilor regenerabile.

Vizita Secretarului de Stat Anne Quart în Regiunea Centru reprezintă continuarea firească a activităţii noastre de parteneriat cu Landul Brandenburg, de aproape un deceniu. De-a lungul timpului am dezvoltat numeroase proiecte comune, chiar şi în cadrul unor proiecte transnaţionale – IDEQUA în domeniul turismului, EnErg EuReg – destinat energiilor regenerabile, DART – pe tema evoluţiilor demografice, dar şi pentru formare profesională. Indiscutabil, putem vorbi de dezvoltarea instituţională a ADR Centru cu sprijinul experţilor germani, dar şi un suport esenţial pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligentă. Am beneficiat şi vom mai beneficia de exemple de bune practici pentru dezvoltare urbană durabilă şi generarea de proiecte finanţabile prin POR 2014-2020, ţinând cont de experienţa şi cunoştinţele de care dispune Landul Brandenburg. Suntem siguri că, în domeniile de dezvoltare vizate de regiunea noastră, rezultatele acestei vizite de lucru vor sprijini potenţialii beneficiari de fonduri europene, pentru a-şi valorifica bunele practici în domeniu, a declarat, Simion Creţu, director general ADR Centru.

Este pentru prima dată când fac o deplasare în Regiunea Centru. De-a lungul timpului am aflat informaţii importante şi utile despre relaţia de parteneriat dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, iar astăzi, iată că am posibilitatea să le cunosc la faţa locului. Am avut ocazia ca în această dimineaţă (luni-n.r.) să am discuţii foarte importante, cu rezultate foarte concrete la Consiliul Judeţean Alba, cu preşedintele Ion Dumitrel şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, alături de directorul general ADR Centru, Simion Creţu.

Suntem convinşi că rezultatele bune obţinute până în prezent, având ca partener ADR Centru, să reuşim şi pe mai departe să le urmărim prin a le atinge, prin semnarea unui nou Acord de parteneriat între Landul Brandenburg şi ADR Centru.

Pe lângă domeniile tradiţionale  pe care parteneriatul s-a concentrat până acum, dorim ca în viitor să colaborăm şi pe alte domenii noi, precum: schimburile de experienţă la nivelul tinerilor, parteneriatele şcolare, parteneriatele între oraşe, iar ţinând cont de colaborarea foarte bună în ce priveşte dezvoltarea mediului economic şi dezvoltarea administraţiei, dorim ca această colaborare să o extindem şi mai mult, către dezvoltarea societăţii civile. Un domeniu de asemenea foarte important este cel al regiilor regenerabile, aici cu o concentrare pe ceea ce înseamnă schimbul de experienţă la nivel de structuri de cercetare şi de educaţie.

Mă bucur că am avut acazia să am o discuţie cu partenerii din judeţul Alba, care mi-au transmis rezultatele pozitive pe care ei le-au obţinut în cadrul acestui parteneriat, rezultate pe care trebuie să le recunosc, şi pot spune că şi din punctul nostru de vedere au fost rezultate pozitive, în interesul ambilor parteneri, germani şi români. (Anne Quart, Secretar de Stat în Ministerul pentru Justiţie, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Landul Brandenburg, Germania)

Întrebată, ce calificativ acordă parteneriatului bilateral după 10 ani de colaborare, doamna Birgit Schliewenz, reprezentanta Landului Brandenburg în Regiunea Centru, a declarat:

Pe o scară de la 1 la 10? Încerc să vă răspund  cu un citat al fostului director general a Direcţiei Generale DG Regio, care a spus, citez: „este singurul parteneriat dintre două regiuni, care s-a derulat la acelaşi nivel de ochi, de privire, şi este singurul care există şi funcţionează la nivel european. Un parteneriat care se bazează pe proiecte, pe rezultate concrete, care a contribuit la o mai bună cunoaştere a oamenilor implicaţi în cadrul acestui parteneriat şi care în ultimii ani s-a dezvoltat tot mai mult şi mai mult.

Cred că un mesaj la fel de important, a fost şi cel al ambasadorului României la Berlin, E.S. Emil Hurezeanu, care la una dintre întrevederi, m-a întrebat, dacă nu aş putea să mă împart, deoarece în România mai există şi alte regiuni. I-am răspuns că am crescut cu Regiunea Centru şi plăcerea este aceea de a rămâne aici.

Trebuie să recunosc că nu ar fi existat rezultate pozitive , dacă nu am fi avut un partener atât de solid şi de încredere, precum Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). Întotdeauna , la întâlnirile cu directorul general Simion Creţu, dar şi cu doamna director, Maria Ivan, la anumite idei pe care le prezentam, am constatat că ideile veneau apoi de la sine şi nu erau în avantajul uneia sau alteia dintre părţi, ci numai în avantajul ambilor parteneri.

De pe urma acestui parteneriat de 10 ani, nu putem spune că a profitat doar ADR Centru, ci au profitat toate judeţele componente, respectiv: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. (Birgit Schliewenz, reprezentanta Landului Brandnburg în Regiunea Centru)

În judeţul Alba, delegaţia germană condusă de doamna Anne Quart, Secretar de Stat în Landul Brandenburg, a inclus şi întâlnirea de lucru cu Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeş.

Secretarul de Stat, Anne Quart, a evaluat în termeni pozitivi vizita efectuată la Sebeş. Rezultatele unor astfel de acţiuni se înscriu în demersurile active ale municipalităţii Sebeş de a realiza parteneriate durabile cu autorităţi locale din statele europene, de a accesa fonduri nerambursabile pentru dezvoltare, de a facilita schimburi de bune practici, experienţa germană fiind benefică în contextul investiţiilor şi proiectelor care vor fi derulate în perioada imediat următoare în beneficiul comunităţii locale. (Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeş)

În a doua parte a zilei, delagaţia germană s-a întâlnit cu Gabriel Pleşa, viceprimar al municipiului Alba Iulia. Temele de discuţii au vizat aspecte privind dezvoltarea urbană, rolul comunităţilor locale în procesul decizional, precum şi sprijinirea autorităţii publice în vederea atragerii de noi investitori, inclusiv prin transferul de cunoştinţe dinspre partea germană, pe baza Acordului de Cooperare nou încheiat. Au fost vizitate Muzeul Principia şi Cetatea Alba Carolina.

Pentru, marţi, 20 iunie, delegaţia coordonată de doamna Quart are programată o întalnire oficială cu membrii Consiliului de Dezvoltare Regională Centru, la şedinţa acestui for deliberativ, eveniment care va avea loc la Hotel Aluniş din Sovata.  În cadrul acestei întrevederi, doamna Anne Quart va fi informată de către conducerea CDR Centru asupra stadiului dezvoltării Regiunii Centru şi va participa la discuţiile privind viitoarele proiecte finanţabile cu fonduri nerambursabile, prin programele europene.

După această întâlnire, la Sala mare de Conferinţe a Hotelului Aluniş din Sovata, începând cu ora 12.45, Anne Quart şi domnii Sándor Tamás, Preşedintele CDR Centru şi al CJ Covasna, Ferenc Peter, Preşedintele CJ Mureş şi Simion Creţu, Director general ADR Centru, vor susţine o conferinţă de presă.

De la Sovata, delegaţia germană, însoţită de membrii Reprezentanţei pentru chestiuni de parteneriat bilateral între Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, vor participa la vizite de documentare, atât la proiecte finanţate prin POR 2007-2013, cât şi la obiective de mare interes în municipiile Sighişoara şi Sibiu, în acest din urmă oraş fiind organizată o întâlnire cu comunitatea germană şi o întrevedere cu Consulul Germaniei, doamna Judith Urban.

 

 

Cezar Firu/Mirela Groza/Nicolae Mărginean

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:19

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov

Restricţiile se aplică sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 9:00 la ora 19:00, pe un sector de 4 kilometri, iar duminică, 14 aprilie, de la ora 9:00...

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 14:05

Asociația Caiac SMile a fost premiată

Implicarea asociației din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost premiată în data de 10...

Asociația Caiac SMile a fost premiată
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 09:00

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra

Contractul a fost parafat joi, 11 aprilie 2024, la sediul companiei aeriene din Chișinău, fiind semnat de city-managerul Mihai Jurca,...

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra
Transilvania joi, 11 aprilie 2024, 13:56

Dotări noi pentru pompierii bihoreni

Echipamentele au fost distribuite unității în urma implementării „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a...

Dotări noi pentru pompierii bihoreni
Transilvania joi, 11 aprilie 2024, 09:18

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd

Contractul a fost semnat în 10 aprilie 2024, la sediul Primăriei Aleșd, în prezența primarului Ioan Todoca.   Valoarea ofertei...

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd