Ascultă Radio România Cluj Live

TIFF – recomandări de joi

Chiar dacă, spre deosebire de anii trecuți, în 2017 nu avem niciun film românesc în competiție, cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

TIFF – recomandări de joi

Articol de cristina.rusu, 8 iunie 2017, 09:34 / actualizat: 9 iunie 2017, 8:39

Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri (13 lungmetraje și 14 scurtmetraje) selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește unei explozii într-o uzină. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va avea premiera mondială la Cluj. Este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu.

După premiera mondială de la San Sebastian, Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.

De prima vizionare cu public va avea parte și Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar.

Procesul, regizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan și prezentat tot în premieră mondială, urmărește cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.

Andrei Dăscălescu revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Fotograful Cosmin Bumbuț debutează alături de Elena Stancu în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forțată să emigreze atunci când nu se mai poate întreține din propriul meșteșug. Camera obscură (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate. Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) expune cu umor și absurdul de rigoare paradoxurile din viața producătorilor agricoli locali.

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc.

Documentarul Țara moartă, care prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui august 1944, și Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile și povestea personală a lui Max Blecher.

Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în fața unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Selecția de scurtmetraje include 14 filme și rulează la Casa de Cultură a Studenților.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internațional. Scurtmetrajul a câștigat marele premiu la Dresda și a fost inclus în secțiunea Orizzonti la Veneția.

Cristi Puiu revine astăzi la TIFF cu prima sa expoziție de fotografie. Regizorul va fi prezent și la evenimentul de lansare a DVD-ului Sieranevada, la un an de la premiera în România a filmului.

Cristi Puiu

Cristi Puiu

Proiectat în premieră mondială la Cannes și inclus în competiția Zilelor Filmului Românesc din 2016, Sieranevada, lungmetrajul regizat de Cristi Puiu, va fi lansat într-o ediție de colecție (carte și Blu-ray). Evenimentul va avea loc la TIFF Lounge, de la ora 16:00, în prezența regizorului. Ediția de colecție a filmului a fost tipărită într-un tiraj limitat de 979 de exemplare. Fiecare exemplar este unicat, originalitatea lor fiind dată de câte un set de replici scrise de mână de Cristi Puiu.

Ajunge la Cluj și Expoziția intitulată Sieranevada – o colecție de fotografii selecționate din cele peste 9000 realizate de către Cristi Puiu, pe vremea când regizorul străbătea Bucureștiul în lung și-n lat în căutarea unui cadru perfect pentru afișul filmului. Vernisajul va avea loc la Galeria BARIL (Fabrica de Chibrituri, 9A), începând cu ora 18:00.

O bijuterie a folkului britanic este considerat de către revista Rolling Stone albumul de debut al britanicului Charlie Cunningham. După ce l-ați ascultat integral la Radio Cluj în emisiunea Eurostar, nu ratați întâlnirea live cu muzica de pe albumul Lines. Este un amestec strălucit de folk cu pop, rock și influențe de flamenco.

Concertul lui Charlie Cunningham are loc deseară la Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu, la ora 21.30.

Charlie Cunningham

Charlie Cunningham

Sperăm ca ploaie să nu ne strice și astăzi planurile, de la ora 21.45 în piața Unirii este programată megaproducția indiană Baahubali 2: Finalul.

 

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj