Ascultă Radio România Cluj Live

TIFF 2017 musai: recomandările noastre

Filmul de deschidere, ”Regele Belgiei”. Rulează în Piața Unirii vineri seara, poate fi văzut însă și în 10 iunie la Cinema City în Iulius Mall.

filmul Regele Belgiei
Foto: filmul Regele Belgiei

Articol editat de Carmen Sas, 2 iunie 2017, 11:52 / actualizat: 5 iunie 2017, 11:51

Un film în care Estul și Vestul își dau întâlnire, o poveste amuzantă care se petrece în Balcani, de la Istanbul în Bulgaria, o co-producție Belgia-Olanda-Bulgaria.

Proiecție specială la Vlaha: Satul românesc și metehnele lui sunt puse sub lupă, în stilul narativ autohton „haz de necaz”, în documentarul Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), la proiecția din cadrul TIFF de marți, 6 iunie, de la 21.45, în Arkhai Sculpture Park. Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câștigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Iar la finalul zilei sătenii au de a ales între a vinde pe aproape nimic sau a-și distruge recolta.

Filmul ”Povestea iubirii” regizat de Radu Mihăileanu, va avea premiera mondială la TIFF. Pe 7 iunie, în satul Dâncu, din comuna Aghireșu, la doi ani după ce a filmat aici o parte dintre scenele din Povestea iubirii/ The History of Love, echipa filmului se întoarce pentru o proiecție specială. La Dâncu vor fi prezenți regizorul Radu Mihăileanu și Sir Derek Jacobi. Proiecția este cu intrare liberă, dar organizatorii nu asigură transportul pentru cine dorește să meargă acolo. Filmul va fi proiectat însă și în Piața Unirii pe 5 iunie.

100 de lei” filmul regizat de Mircea Săucan în anul 1973. TIFF reunește toată distribuția filmului. Îi vom vedea la Cluj pe Ion Dichiseanu, Violeta Andrei, Dan Nuțu și Ileana Popovici. Este programat pe 9 iunie de la 12:30 la Cinema Victoria.

Cine-concert: Moartea obosită/ Der Müde tod (1921) capodopera lui Fritz Lang în versiune restaurată se va vedea la Biserica Catolică Sfânta Treime de pe strada Universității, vineri, 9 iunie, de la 21:30. Unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi ai generației sale, Thierry Escaich, renumit pentru improvizațiile muzicale și pentru concertele de orgă, este autorul a peste 100 de compoziții ce figurează în repertoriul unor ansambluri importante ca Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestrele Radiodifuziunii Franceze. Lansat în 1921, fascinantul film al lui Fritz Lang urmărește drama unei femei care intră în jocul morții, pentru a-și regăsi logodnicul dispărut.

Întâlnirea cu Alain Delon. Vineri, 9 iunie, de la 21:45 în Piața Unirii. Îl vedem în filmul polițist ”Afacerea Pigot”, pe care actorul l-a și regizat. O proiecție specială în onoarea lui Alain Delon va avea loc și sâmbătă, 10 iunie, de la ora 16:00 la Casa de cultură a studenților. Vedem ”Cercul roșu” un film regizat de Jean Pierre Melville.

La TIFF 2017 ne întâlnim și cu un mai vechi prieten al festivalului, Sebastian Lelio. Regizorul chilian revine la Cluj cu un film foarte așteptat ”O femeie fantastică”. Rulează în 9 iunie de la ora 21:00 la Casa de cultură a studenților și în 10 iunie la Cinema Florin Piersic de la ora 15:45.

Ziua maghiară ne aduce miercuri, 7 iunie, de la 20:30 la cinema Florin Piersic marele câștigător al Festivalului de la Berlin, filmul ”Despre trup și suflet” regizat de Ildiko Enyedi. Îl putem vedea și în 9 iunie de la 21:45 la Cinema Victoria.

De urmărit în programul festivalului și filmele din cadrul secțiunii Focus Austria și Slovenia. Sunt țările invitate anul acesta la TIFF.

Finalul celei de-a 16-a ediţii TIFF va fi la fel de spectaculos. Dumnezeu să ne ierte/ Que Dios Nos Perdone va închide festivalul duminică, pe 11 iunie, în Piața Unirii. În thriller-ul regizat de Rodrigo Sorogoyen (câştigătorul Trofeului Transilvania 2015 cu ”Stockholm”), într-un Madrid aflat în febra pregătirilor pentru vizita Papei, doi poliţişti realizează că nu sunt cu nimic mai presus decât criminalul în serie pe care îl urmăresc. „Un film magnific„, titrează El Pais despre producţia nominalizată la şase premii Goya şi premiată la San Sebastian pentru cel mai bun scenariu.

 

Doina Borgovan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Ziua Maghiară la TIFF
TIFF 2017 miercuri, 7 iunie 2017, 08:44

Ziua Maghiară la TIFF

Miercuri, pe 7 iunie, Ziua Maghiară va aduce la TIFF 8 noi producții de succes ale cinematografiei maghiare, prezentate pentru prima dată...

Ziua Maghiară la TIFF
Radu Mihaileanu
TIFF 2017 miercuri, 7 iunie 2017, 06:00

Radu Mihăileanu: Lumea traversează o criză pentru că se teme să iubească

Radu Mihăileanu (1958) este un regizor și scenarist francez născut în București, de etnie evreiască. fuge din România în 1980 și se...

Radu Mihăileanu: Lumea traversează o criză pentru că se teme să iubească
la-pazza-gioia
TIFF 2017 marți, 6 iunie 2017, 12:29

TIFF 2017- marţi e ziua mondială a filmelor văzute în aer liber

Marți, 6 iunie, un calendar al aniversărilor mai neobișnuite marchează faptul că este ziua mondială a filmelor văzute în aer liber, așa că...

TIFF 2017- marţi e ziua mondială a filmelor văzute în aer liber
TIFF – recomandări de luni
TIFF 2017 luni, 5 iunie 2017, 11:45

TIFF – recomandări de luni

Două documentare despre oameni și relația lor cu natura vor fi proiectate pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Secțiunea EcoTIFF vorbește...

TIFF – recomandări de luni
TIFF 2017 sâmbătă, 3 iunie 2017, 13:00

Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare

Peste 3200 de oameni au asistat vineri seară, 2 iunie, în Piața Unirii la Gala de deschidere a ediției a 16-a a Festivalului Internațional de...

Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare
TIFF 2017 vineri, 2 iunie 2017, 20:00

PRIMUL WEEKEND LA TIFF – recomandările noastre

În cazul în care ați ratat vineri seara deschiderea cu Regele Belgiei / King of the Belgians și cu grupul bulgăresc Sirenele de la Marea Neagră...

PRIMUL WEEKEND LA TIFF – recomandările noastre
TIFF 2017 vineri, 2 iunie 2017, 10:32

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania

Astăzi (n.r. sâmbătă, 2 iunie)  începe la Cluj, Festivalul Internațional de Film Transilvania. 225 de filme din peste 53 de țări, un număr...

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania