Ascultă Radio România Cluj Live

Brânza mucegăită și mazărea țin bolile departe de noi

Brânza mucegăită și mazărea ne apără în special de cancerul hepatic, susțin cercetătorii.

branza cu mucegai
Foto: Brânza mucegăită și mazărea țin bolile departe de noi

Articol de Bianca Câmpeanu, 26 mai 2017, 06:00

Potrivit oamenilor de știință, cele două alimente conțin spermidină. Spermidina ar putea fi marea descoperire din ultimii ani în domeniul tratamentelor împotriva cancerului hepatic. Substanța respectivă administrată în concentrație mare reduce riscul apariției cancerului hepatic și dezvoltarea tumorilor maligne.

Spermidina se mai regăsește în ciuperci și în porumb. Cercetătorii au efectuat o serie de teste pe cobai, adăugând această substanță în alimentația lor zilnică. După cum au constatat oamenii de știință, spermidina prevenea apariția cancerului la ficat la şoarecii care aveau această predispoziție. De asemenea, la aceşti cobai creștea cu 25% durata de viață, în cazul în care li se administra substanța.

În cazul oamenilor, dacă li se administrează substanța respectivă, atunci ei pot trăi până la o sută sau chiar mai mulți ani. Curios este faptul că durata de viață creștea semnificativ în special la șoarecii care primeau această subsanță încă de la vârstă fragedă. Chiar și cei care primeau mai târziu substanța, trăiau cu 10% mai mult, comparativ cu restul cobailor cărora nu li se administra spermidina, relatează MED daily.

Potrivit unei descoperiri recente, cașcavalul tare poate proteja dantura de carii. Important este de reținut faptul că persoanele care doresc să slăbească ar trebui să consume lactate cu un conținut ridicat de grăsimi.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate