Ascultă Radio România Cluj Live

Situaţie explozivă la Spitalul Judeţean Satu Mare!

UPDATE:

Situaţie explozivă la Spitalul Judeţean Satu Mare!

Articol de , 12 mai 2017, 13:12 / actualizat: 12 mai 2017, 17:17

Conducerea Consiliului Judeţean n-a ştiut despre situaţia existentă la Spitalul Judeţean Satu Mare!

Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Pataki Csaba, într-o conferinţă de presă organizată vineri, 12 mai, după ce în cursul dimineţii medicii au protestat, nemulţumiţi de lipsa medicamentelor cu care se confruntă.

Pataki Csaba a precizat că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de comunicare între conducerea unităţii medicale şi şefii serviciilor. El a mai spus că deşi există documentele necesare demersului privind achiziţia de medicamente, acestea au zăcut în sertare fără a fi înainte managerului.

Preşedintele Pataki Csaba a mai anunţat că în locului medicului Dumitru Fanea, care a deemisionat din funcţia de director medical, a fost numit, interimar medicul Marius Roatiş.

………………………………………………………………………………………………………………..

Nemulţumiţi din cauza crizei de medicamente care durează de luni bune, şi revoltaţi de atitudinea managerului Camilo Coste, care refuză dialogul, în dimineaţa zilei de vineri, 12 mai, cadrele medicale au protestat în curtea spitalului.

Criza de medicamente cu care se confruntă spitalul nu mai poate continua, spun medicii specialişti şi şefii secţiilor unităţii medicale din Satu Mare, care consideră că în felul acesta viaţa pacienţilor este pusă în pericol:

Ne-am adunat din cauza situaţiei care există de mai mult timp şi care acum a ajuns la limită. Lipsa medicamentelor şi tensiunile existente afectează activitatea noastră zilnică şi pun în pericol vieţile pacienţilor. (Roxana Rugea, medic primar Anestezie Terapie Intensivă).

Situaţia cauzată de lipsa medicamentelor a explodat miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Medical.

Directorul medical interimar Dumitru Fanea şi-a prezentat demisia, iar medicii au decis că nu trebuie să mai ascundă realitatea. Fiecare secţie a spitalului este afectată, afirmă medicii:

– Punem pacienţii să-şi cumpere medicamentele, nu putem face corect terapia durerii, antibioticele sunt doar ciurucuri găsite în fundul magaziei! Pentru noi nu contează cine este manager, ci să aibă o activitate competenta. (Virgil Aniţaş, şef Secţie Ortopedie)

– Activitatea noastră este grav afectată atât de lipsa medicamentelor, cât şi de atitudinea managerului care nu ţine cont că există un Consiliu Medical care trebuie ascultat. (Gabriela Niculescu, medic primar ORL)

– La Chirurgie este foarte grav deoarece nu avem nici măcar analgezicele, antibioticele şi anticoagulantele care este obligatoriu să le administrăm pacienţilor operaţi! Nu avem truse de perfuzii, nici măcar ser fiziologic. (Adriana Ţou, medic primar chirurg)

Camilo Coste, managerul Spitalului Judeţean susţine că şi-a scris deja demisia, deşi în felul acesta ar face pe plac celor care doresc să-i submineze autoritatea şi care au pus la cale protestul:

Îi deranjează că am descoperit abateri şi ilegalităţi foarte grave! Menţionez scoaterea la concurs a unor posturi în neconcordanţă cu prevederile legale în vigoare, şi finanţarea acestora!

Altceva: la Achiziţii Publice, concursul a fost câştigat de o persoană care a declarat public că nu are habar de legislaţie! Ar trebui întrebaţi medicii care mă contestă şi au declanşat protestul, în ce măsură cunosc legalitatea care ne guvernează! Habar nu au! Eu nu mai am de gând să-mi mănânc sănătatea cu un colectiv care nu vrea! (Camilo Coste, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)

Pe de altă parte, Nagy Szabolcs, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean, afirmă că nu înţelege motivul protestului, în condiţiile în care, de-abia joi a fost informat despre criza de medicamente de care se plâng medicii, iar şefii secţiilor nu au înaintat conducerii referatele privind lipsurile cu care se confruntă, deşi le-au fost solicitate în repetate rânduri.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 14:03

Acoperirea vaccinală scade îngrijorător

Avertisment din partea specialiştilor: acoperirea vaccinală scade îngrijorător. O reprezentantă a Institutului Naţional de Sănătate Publică,...

Acoperirea vaccinală scade îngrijorător