Ascultă Radio România Cluj Live

Transilvania Rally 2017, detalii din ziua a doua de concurs

Transilvania Rally 2017
Foto: Transilvania Rally 2017

Articol editat de Carmen Sas, 6 mai 2017, 09:38 / actualizat: 26 aprilie 2018, 12:33

 

1. Giandomenico Basso/Lorenzo Granai – Hyundai i20 R5
2. Bogdan Marișca/Carmen Poenaru – Ford Fiesta R5
3, Bernd Casier/Pieter Vynke – Ford Fiesta
4. Dan Gîrtofan/Tudor Mârza – Skoda Fabia R5
5. Valentin Porcișteanu/Dan Dobre – Mitsubishi Lancer Evo IX
6. Luca Rossetti/Eleonora Mori – Toyota GT86 CS-R3
7. Robert Woodside/Allan Harryman – Mitsubishi Lancer Evo X
8. Manuel Mihalache/Alina Pop – Mitsubishi Lancer Evo X
9. Sorin Badea/Botond Csomortani – Hyundai I20 R5
10. Adrian Răspopa/Cosmin Diacu – Citroen DS3 R3T

Primele locuri în super-speciala de la Cluj Arena sunt ocupate de Giandomenico Basso, urmat de Bogdan Marișca și Dan Gârtofan.

Proba continuă în fața a mii de spectatori cu mașinile următoare dar toți piloții intervievați de Radio Cluj au apreciat organizarea, prezența spectatorilor și aerul de Campionat European care s-a simțit pe tot parcursul celor două zile de competiție.

Înaintea ultimei probe, super-speciala de la Cluj Arena, clasamentul general arată astfel:

Giandomenico Basso la Transilvania Rally

Giandomenico Basso la Transilvania Rally

1. Giandomenico Basso
2. Bogdan Marișca la 1m 18 sec
3. Bernd Casier la 1 min și 23 de sec
4. Dan Gîrtofan la 2 min și 1 sec
5. Valentin Porcișteanu la 4 min și 24 de sec
6. Luca Rossetti la 5 min și 33 de sec
7. Robert Woodside la 6 min și 41 de sec
8. Manuel Mihalache la 7 min și 15 sec
9. Sorin Badea la 8 min și 10 sec
10. Adrian Răspopa la 8 min și 26 de sec

Giandomenico Basso este mulțumit că a terminat și proba specială de la Dângău 2, în vreme ce Bogdan Marișca a pus mașina la 90 de grade pe drum și a întârziat cu câteva secunde.

Bernd Casier a venit cât a putut de repede, pe locul 2, dar nu suficient pentru a îl ajunge pe pilotul clujean, este mulțumit cu locul 3, în vreme ce Dan Gîrtofan s-a instalat pe locul întâi în probă și își adjudecă și punctele din Powerstage.
La general, Bogdan Marișca mai are 13 secunde avans față de Casier înainte de Superspeciala de la Cluj Arena și este greu de crezut că va mai putea pierde locul 2 în TER și prima poziție în Transilvania Rally.

Înaintea probei speciale de la Dângău 2, Powerstage în Campionatul Național de Raliuri, în clasamentul general conduce echipajul Giandomenico Basso/Lorenzo Granai, urmat de Bogdan Marișca/Carmen Poenaru și Bernd Casier/Pieter Vyncke.

Pe locul 4 sunt Dan Gîrtofan și Tudor Mârza, urmați pe 5 de Valentin Porcișteanu/Dan Dobre, pe 6 Luca Rossetti/Eleonora Mori, pe 7 Robert Woodside/Allan Harryman, pe 8 Manuel Mihalache/Alina Pop, pe 9 Sorin Badea/Botond Csomortani, iar pe locul 10 sunt Adrian Răspopa și Cosmin Diacu.

Proba specială de la Mănăstireni 2 a început cu Giandomenico Basso realizând o medie orară de 122,38 de kilometri dar cel mai bun timp a fost obținut de Bernd Casier care a reușit o viteză medie de 123,73 de kilometri pe oră.

Dan Gîrtofan a venit la 1,3 secunde de belgian, Basso la 2,8 iar Bogdan Marișca este pe locul 4 în clasamentul probei.
În continuare au sosit Valentin Porcișteanu, Luca Rossetti.

………………………………………………………..

În urma examinarii computer tomografice efectuate la Spitalul Clujic Judetean de Urgenta, pilotul echipei Hynday, Chevon Lim, va mai ramane internat inca doua zile la sectia de Urologie, iar copilotul Martijn Wydaeghe va fi externat in cursul zilei de astazi, a precizat doctorul SMURD Cristian Ursu, medic sef al Transilvania Rally.

În urma investigatiilor s-a confirmat un traumatism cranio-cerebral minor- gradul I – la pilotul Chevon Lim, cotuzii la nivelul coloanei cervicale, la nivel toracic, al bazinului si al antebratului drept. Mai este prezenta o plaga prin contuzie pe scrotul drept. Mai urmeaza un consult si probabil va mai ramane doua zile internat la Urologie, a precizat medicul sef al raliului.

In ceea ce-l priveste pe copilotul Martijn Wydaeghe, acesta a suferit o contuzie in reguinea mentoniera si o contuzie in zona toracica – inghinal dreapta, a afirmat sursa citata. Navigatorul va fi externat in cursul zilei de astazi.

Remintim, Ehipajul Chevon Lim / Martijn Wydaeghe, aflat la bordul unui Hyunday i20 R5 a fost implicat, in aceasta dimineata, intr-un accident in timp ce se aflau pe proba speciala 5 – Valea Fericirii – prima a acestei zile. Echipajul a parasit traseul, s-a izbit de un stalp si a iesit in décor. Cei doi au fost transportati la sertia de Urgente a Spitalului Clinic Judetean Cluj.

…………………………………….

După proba specială de la Valea Fericirii 2, Powerstage, pe locul întâi la general rămâne, lider necontestat, Giandomenico Basso pe Hyundai i20 R5 urmat de Bogdan Marișca pe Ford Fiesta R5, Bernd Casier pe Ford Fiesta, Dan Gîrtofan cu Skoda Fabia R5, Valentin Porcișteanu cu Mitsubishi Lancer Evo IX și Luca Rosetti care pilotează o Toyota GT86 CS-R3 cu două roți motrice.

În clasamentul Powerstage, Basso câștigă 5 puncte, Bernd Casier pleacă cu 4, Bogdan Marișca cu 3, Dan Gîrtofan are 2 iar Robert Woodside câștigă ultimul punct.

……………………………………………………………………..

A început proba specială 11, în Valea Fericirii, Powerstage în TER, pentru câștigarea căreia se obțin 5 puncte suplimentare în clasamentul general al sezonului.

Din nou, Giandomenico Basso a stabilit timpul de referință, 5 minute 39 de secunde și 5 zecimi, cu o medie orară de 102,54 km/h pe un traseu uscat și însorit.
Bogdan Marișca a sosit la 8 secunde și 3 zecimi iar Bernd Casier a declarat că nu a forțat pentru punctele Powerstage dar a obținut al doilea timp al probei, cu 2 zecimi mai bun decât cel al lui pilotului clujean.

…………………………………………….

Aproape de finalul probei speciale de la Florești, în clasamentul general conduce Giandomenico Basso urmat de Bogdan Marișca la 1 minut și 3 secunde și de Bernd Casier la alte 28 de secunde.

Pe locul 4 continuă să fie situat Dan Gîrtofan la 2 minute și 3 secunde de lider, apoi Valentin Porcișteanu la 3 minute și 31 de secunde și Luca Rosetti, cela mai bine clasat pilot pe o mașină cu 2 roți motrice, la 4 minute 46 de secunde.

A început proba specială 10, cea de a treia trecere a traseului de la Florești, cu anvelope noi, timpul de referință a fost stabilit de Giandomenico Basso iar Bogdan Marișca a sosit cu o întârziere de 9 secunde și este deocamdată pe locul 4.

Pilotul clujean a scăpat de problemele cu frânele și va încerca să conserve locul 2 în clasamentul TER și primul loc în campionatul național.
Al doilea timp al probei a fost stabilit de Bernd Casier, doar 2 zecimi mai mult decât Basso iar pe locul 3 a venit Dan Gîrtofan la 5,2 secunde.

…………………………………………………

În Transilvania Rally urmează o regrupare și apoi intrarea în parcul de service iar în jurul orei 14:00 se va relua competiția cu cea de a 3-a trecere a probei de la Florești.

Așa cum a anunțat Marco Tempestini, în această etapă de service se va încerca și recuperarea câtorva minute din cele 25 cu care a fost întârziată competiția.

………………………………………..

La finalul primei bucle de astăzi, 6 mai 2017, în clasamentul general, conduce Giandomenico Basso, urmat de Bogdan Marișca la 54 de secunde și Bernd Casier la 1 minut și 31 de secunde.

Pe locul 4 se situează Dan Gîrtofan la 1 minut și 57 de secunde, apoi Valentin Porcișteanu la 3 minute și 22 de secunde și Luca Rosetti la 4 minute și 31 de secunde.
…………………………………………………

Se desfășoară proba de la Florești, în care, la finalul evoluției sale, Bogdan Marișca a declarat că a rezolvat problema cu frânele și că este bucuros că se menține pe locul întâi în Transilvania Rally și pe locul 2 la TER.

Ambii membri ai echipajului condus de Chewon Lim sunt înafara oricărui pericol și își vor reveni în curând.

Florin Tincescu a abandonat cu roata din stânga față ruptă.
Primii sosiți în proba de la Florești au fost, în ordine: Giandomenico Basso, Bernd Casier, Dan Gîrtofan Bogdan Marișca, Valentin Porcișteanu și Luca Rosetti.

……………………………………………………………………………………..

ORA 12:00 S-a încheiat proba specială de la Dângău, în urma căreia, în clasamentul general continuă să conducă Giandomenico Basso urmat de Bogdan Marișca la 49 de secunde, Bernd Casier la 1 minut și 31 de secunde, Dan Gîrtofan la 1 minut și 55 de secunde, Valentin Porcișteanu la 3 minute și 14 secunde și Luca Rosseti la 4 minute și 62 secunde.

……………………………………………………………………………………………………

ORA 11:00 Olandezul Jim van den Heuvel spune la finalul probei de la Dângău că „a stricat” cutia de viteze și își dorește să poată ajunge la parcul service.

În clasamentul probei primul a sosit Giandomenico Basso, urmat de Bogdan Marișca la 10,7 secunde, Bernd Casier la 10,9, apoi Dan Gîrtofan la 13,1 secunde și Robert Woodside la 26,5 secunde.
În continuare Jim va den Heuvel, Valentin Porcișteanu, Luca Rosetti, Manuel Mihalache și Sorin Badea

………………………………………………………………………………………………..

ORA 10:00 S-a încheiat proba specială 7, Mănăstireni, în lungime de 8,74 kilometri, și a fost dat startul în proba următoare Dângău 1.

La vârful clasamentului general conduce Giandomenico Basso urmat de Bogdan Marișca la 43,3 secunde și Bernd Casier la 1 minut și 20 de secunde.
Florin Tincescu a avariat o roată și încă nu a ajuns la finalul probei speciale Mănăstireni.

……………………………………………………………………………………………………………..

Imagini din probele speciale (special stages) de astăzi, de pe traseul: Valea Fericirii 1 (circa 10 km), Beliș 2 (14 km), Mănăstireni 1 (9 km), Dângău 1 (12 km), Florești 2 (7,2km), Florești 3 (7,2 km), Valea Fericirii 2 (10 km), Mănăstireni 2 (9 km) și Dângău 2 –Power Stage (12 km).

 

sursă foto: Radu Berindean

………………………………………………………………………………………

Datorită timpului necesar pentru intervenția ambulanței pe proba specială numărul 5, Valea Fericirii 1, probele Mănăstireni, Dângău și Florești 2 vor fi întârziate cu aproximativ 25 de minute.

Acum este în desfășurare proba specială 7, Mănăstireni, în lungime de 8,74 kilometri, în care Bogdan Marișca a ajuns la 9,7 secunde de Giandomenico Basso dar Bernd Casier i-a mai „furat” clujeanului 1,3 secunde și a venit pe locul 2 în clasamentul probei

În clasamentul general, după proba specială numărul 6, Beliș 2, pe prima poziție se află Giandomenico Basso urmat de Bogdan Marișca la 33,6 secunde în timp ce locul 3 continuă să fie ocupat de belgianul Bernd Casier la 1 minut și 11 secunde de lider.

În continuare, pe 4 este Dan Gîrtofan la 1 minut 31 de secunde, apoi Florin Tincescu la 1 minut 54 și Valentin Porcișteanula 2 minute și 29 de secunde.
Luca Rossetti este pe locul 7 la general dar conduce în clasamentul mașinilor cu 2 roți motrice.

………………………………………………………………………………..

Este în desfășurare proba specială numărul 6 Beliș 2, au sosit deja Giandomenico Basso, Bogdan Marișca are în continuare probleme cu frânele și a pierdut alte 19,9 secunde în raport cu Basso, Bernd Casier a sosit pe locul 2 în clasamentul probei, la 9,7 secunde de lider.

Chewon Lim a lovit un stâlp pe care l-a rupt și apoi a căzut cu mașina în râu iar unul dintre membrii echipajului are pierderi temporare de cunoștință.

…………………………………………………………………………………..

În clasamentul provizoriu al probei speciale Valea Fericirii 1 conduce Giandomenico Basso urmat de Bogdan Marișca, Bernd Casier și Dan Gîrtofan. Pilotul corean Chewon Lim a abandonat, mașina este în șanț dar echipajul este bine.

………………………………………………………………………………

Se desfășoară prima probă specială a zilei, Valea Fericirii 1, în lungime de 9,67 kilometri. Bogdan Marișca are probleme cu frânele și a pierdut câteva secunde în disputa cu Giandomenico Basso. Va fi dificil pentru pilotul Napoca Rally Academy în condițiile în care urmează probe speciale pe coborâre.

Știre în curs de actualizare, în funcție de ce se întâmplă pe traseul raliului.

 

Florin Pruteanu&Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.