Tot ce trebuie să știm despre alimentele care conțin nitrați
Ridichea, morcovul, dovleceii pot prezenta pericol pentru sănătate din cauza nivelul ridicat de nitrați pe care îl pot conţine.
Articol de Bianca Câmpeanu, 5 mai 2017, 06:00
Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au preluat mai multe probe pentru verificări şi au constatat un conținut mărit de nitrați în produse autohtone şi într-o probă de produs de import. Astfel, produsele cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichiile, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare.
Dovleceii la fel au demonstrat un conținut de nitrați, proba din produsul autohton indicând o valoare mai mare decât cea din produsul importat. Și pepenii galbeni s-au dovedit a fi cu un conținut înalt de nitraţi.
Care sunt efectele nocive ale nitraţilor?
Cresc conţinutul de proteine din legume, în defavoarea glucidelor şi a lipidelor, influenţează negativ compoziţia tuturor plantelor, a fructelor, a legumelor, a cărnurilor şi a produselor lactate, a căror coacere şi/sau producţie este legată de pământ şi apă, modifică şi/sau sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice şi stomacale, cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.
Ce putem face dacă am consumat un aliment despre care cunoaştem sau aflăm că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi?
Consumăm repede citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C. Vitamina C anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.
Cum reducem conţinutul de nitraţi ai unui aliment?
Prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţându-l de coajă sau ţinându-l în apă timp de o oră.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.