Ascultă Radio România Cluj Live

Show-ri de marcă în debutul BT Transilvania Rally powered by Ford

Cea mai importantă competiție de motorsport din istoria Clujului modern, care se desfășoară în perioada 4-6 mai 2017, când municipiul și județul sunt gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally (TER)și a celei de doua din Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNR), a debutat aseară cu un start festiv cu un număr record de echipaje dar și cu show-uri inedite pe scena de la Cluj Arena.

Show-ri de marcă în debutul BT Transilvania Rally powered by Ford

Articol de Alina Vingan, 5 mai 2017, 15:53 / actualizat: 8 mai 2017, 22:26

rally debut

Organizatorul evenimentului și managerul Napoca Rally Academy, Marco Tempestini, a declarat, în conferința de presă din deschiderea raliului BT Transilvania Rally powered by Ford, că e un eveniment foarte important pentru orașul nostru, foarte important pentru noi, foarte important pentru motorsportul din România. El a adăugat că a încercat să organizeze cât mai bine competiția, care este și etapă de campionat național.

Municipiul Cluj-Napoca este un partener al acestei etape de campionat european și a doua etapă de campionat național, iar Clujul este pus încă o dată pe harta sportului românesc și european. Am demonstrat că suntem capitala sportului românesc. În Cluj-Napoca, competițiile de raliu au o istorie veche, în 1976 a fost organizată prima competiție iar noi le vom sprijini în continuare, a declarat Dan Tarcea, viceprimar al municipiului.

Promotorul TER, Luca Grilli, a apreciat, la rândul său, modul de organizare al acestei prime etape europene din acest an a seriei. El s-a arătat impresionat de oraș și de traseul raliului.
Multiplul campion european, pilotul Giandomenico Basso a spus că este pentru prima oară la Cluj și că totul este surprins de organizarea excelentă.

Totul este nou pentru mine, un nou campionat, o nouă mașină, sunt prima dată la Cluj. Am văzut probele ieri, sunt foarte frumoase și rapide. Felicitări tuturor, nu m-am așteptat la o asemenea organizare, a menționat Giandomenico Basso.

rally debut8

La rândul său, campionul mondial la juniori și campionul național din ultimii doi ani, Simone Tempestini, a precizat că această etapă va fi una spectaculoasă. Sunt foarte fericit că sunt la start la raliul de acasă și mă bucur foarte mult că echipa noastră a reușit să ne aducă o etapă de Campionat European. Este un lucru foarte important pentru campionatul nostru. Vom încerca să fim foarte activi, dar cu siguranță va fi foarte greu, pentru că participă piloți foarte experimentați. Sper să fie o atmosferă plăcută.

 

După conferința de presă de deschidere a raliului, pe eslanada dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă au fost organizate activități sportive și recreative, jocuri pentru copii, expoziții de artizanat. Atracția serii a fost show-ul concurs de gătit condus de master chef-ul Adi Hădean. Cinci echipe a câte trei piloți au urcat pe scenă, având de îndeplinit cerința chef-ului Hădean: friptură de Turda cu varză călită. Juriul, format din organizatorul BT Transilvania Rally powered by Ford, Marco Tempestini, directorul general De Longhi Romania, Massimo Panarotti, viceprimarul Dan Tarcea și promotorul TER Luca Grilli, a deliberat după 30 de minute de gătiti și a decis că echipa românească formată din Simone Tempestini, Bogdan Marișca și Dan Gîrtofan a realizat cel mai delicios platou.

A urmat startul festiv, la care au luat parte sute de clujeni, autorități locale, parteneri ai BT Transilvania Rally powered by Ford, cu o participare record de echipaje: 85.

Astăzi, după shakedown-urile de pe circuitul din Florești, urmează primele patru probe speciale ale raliului.

shakedown

Seria TER a debutat cu etapa de la Cluj, BT Transilvania Rally powered by Ford (4-6 mai), organizată împreună cu Napoca Rally Academy, urmată fiind de celebrul Ypres Rally din Begia(23-24 iunie). A treia competiție TER va fi Rali Vinho da Madeira (Portugalia, 3-5 august), fiind succedată de etapa austriacă, Skoda Rallye Lienzen ( 29 -30 septembrie), iar apoi evenimentul se mută în Eleveția, la Rallye International du Valais. Ultima etapă TER din acest an va avea loc în Italia, odată cu Rally Tuscan Rewind (24-26 noiembrie).

Din punct de vedere sportiv, BT Transilvania Rally powered by Ford este prima etapă TER, dar și a doua în Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNR). Primele patru probe speciale (special stages) vor avea loc astăzi, 5 mai, după cum urmează: Tarnița (circa 25 km), Beliș 1 (circa 14 km), Râșca (22 km) și Florești (circa 7,2 km).
Ziua de sâmbătă, 6 mai, va avea încă nouă probe speciale (special stages) și o super specială (super special stage), în următoarea ordine: Valea Fericirii 1 (circa 10 km), Beliș 2 (14 km), Mănăstireni 1 (9 km), Dângău 1 (12 km), Florești 2 (7,2km), Florești 3 (7,2 km), Valea Fericirii 2 (10 km), Mănăstireni 2 (9 km) și Dângău 2 –Power Stage (12 km).

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului