Ascultă Radio România Cluj Live

Progresul a durat cam mult?

Am citit, cu oarecare plăcere, o ştire conform căreia progresele ştiinţei ne vor face viaţa mai lungă, mai eficientă şi mai frumoasă. Zic “oarecare plăcere” fiindcă îmi amintesc o vorbă a lui Murphy, care constata că:

Progresul a durat cam mult?

Articol editat de cristina.rusu, 18 aprilie 2017, 10:40 / actualizat: 20 aprilie 2017, 14:11

Progresul a fost bun la vremea lui, dar a durat cam mult.

Totul OK până la precizarea de final, care mi-a făcut plăcerea zob: deoarece produsele HiTech costă pe rupte, doar bogaţii vor trăi mult şi vor fi plini de vigoare până-n ceasul îndepărtatei lor morţi.

Tichie de mărgăritar, aflu şi că dumnealor, bogaţii, ar putea evolua într-o specie distinctă, graţie biotehnologiei şi ingineriei genetice, după cum zice futurologul american Paul Saffo.

Mai concret, cetăţenii groşi în cont vor deveni un fel de arieni financiari, mereu sănătoşi şi puternici, situaţi hăăăt deasupra celor fără parale, generic denumiţi acum prostime, iar în viitor, probabil, oameni inferiori. Untermensch.

Unde eşti tu, Adolf, să-ţi vezi ideile din Mein Kampf pe cale de întrupare?
Pe de altă parte, la drept vorbind, chiar există specimene inferioare. Civic inferioare.

Încă din vremea democraţiilor greceşti, omul se defineşte drept “zoon politikon” (fiinţă socială), care se implică, oferă şi primeşte ajutor în relaţia cu ceilalţi oameni din grupul său: familie, sat, naţiune. Indiferent dacă are sau nu avere, influenţă ori superdotări fizice bazate pe tehnologia de vârf.

Din clipa în care preocupările lui se restrâng la viaţa cotidiană, el devine un simplu posesor de cetăţenie. Un idiot, în sensul antic grec al cuvântului (cetăţean neimplicat în viaţa comunităţii).

Eu, de pildă, nu reuşesc să mă împac cu gândul că viaţa mea este influenţată major de politicieni aleşi de sfertodocţi “convinşi” cu o bere şi 3 mici, de pensionari cumpăraţi cu mărunte gratuităţi şi de “doamne” pentru care viaţa publică e o prostie ce nu merită nici măcar atenţia acordată murăturilor. Mai nou se adaugă acei tineri pentru care propaganda online e sinonimă cu Adevărul Absolut.

Am visat o societate condusă de elitele spiritului.
Când colo, premisele ne conduc spre o cu totul altă finalitate.

În locul celor mai buni ne vor conduce tot cei mai bogaţi, care însă vor trăi mult şi bine, tot pe seama fraierilor pentru care viaţa va fi tot scurtă, tot cenuşie dar, în compensaţie, scutită de efortul înţelegerii unui buletin de ştiri.
Mă uit la lumea din jur, care grohăie fericită că rigorile civilizaţiei se topesc şi-mi aduc aminte o zicere a lui Petre Ţuţea:

Napoleon a creat adevărata istorie a Revoluţiei franceze. A refăcut ordinea naturală, punând parul pe haimanalele de pe uliţă.

Necazul e că, în epoca noastră, mai ales haimanalele au făcut şi fac bani negri, dar grei.
Iar dacă Paul Saffo nu se înşeală, le vom vedea cumpărându-şi ani lungi de vigoare şi devenind un fel de Supermani cu ghiul.
După care, normal, vor promova involuţia socială, punând parul pe oamenii de valoare, îndeletnicire pentru care muşchii HiTech vor fi de un real folos.

 

Dan Horea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

party
Vorba dulce joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Vorba dulce luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Vorba dulce miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Vorba dulce vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Vorba dulce vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Vorba dulce duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Vorba dulce marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Vorba dulce vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost