Ascultă Radio România Cluj Live

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Se mânca păsulă, fasolea cu curechi cu hribi uscate, cu copite uscate (ciuperci uscate)…

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?
Foto: Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Articol de cristina.rusu, 9 aprilie 2017, 06:00

Cu umor specific ardelenesc, Ligia Bodea, tânăra sălăjeancă pasionată de valorile satelor de pe Valea Barcăului aduce în atenția publicului, preparate culinare de post, simple, bazate exclusiv pe ingrediente locale, fără gram de coloranți sau conservanți artificiali.

Sarmale cu păsat, mămăligă cu miere de prune (silvoița), care este nelipsită; o dulceață care are în consistență apa, se fierbe în căldare până se elimină lichidul, fiind de o consistență care se poate folosi atât în aluate, cât și mâncarea ei. Este un produs sănătos, nu se folosește zahăr, fără conservanți.

Și la desert avem o plăcintă, scoverzi, prăjitură cu miere de prune, care o făcea bunica, nelipsită, fiind din ulei, fărină, din aceea nulașă dacă avea…adică din aia mândră, care se folosea de multe ori în scop ceremonial, pentru că ei mâncau pâinea cea de toate zilele, din fărină învălită, adică din mălai, porumb măcinat și cu secară; de grâu prea puțin…

Sunt multe rețete, trebuie să le degustăm…(Ligia Bodea)

Și nu puteam vorbi despre mâncare fără să intru în bucătărie, de această dată printre farfuriile doamnei profesoare Silvia Hodiș, o altă sălăjeancă pasionată de frumusețea satului ardelenesc.

Am vrut să-ți fac o surpriză, am pus grăunțe la fiert (boabe de porumb), ceea ce se făcea în satul meu iar în cuptor am făcut mălai. Nu este o plăcintă ci este un fel de prăjitură de mălai.

De regulă în zilele de post (sigur, nu săptămânal) se fierbea câte o oală de grăunțe, pe aragazul de la țară de dimineața până de cu seară, până când se moaie foarte bine și apoi cu zahăr…deci apa respectivă amestecată cu grăunțe și cu zahăr… Era un dulce pentru copii, da toată lumea mânca și era extraordinar de bun.

După un desert pe bază de grăunțe am plecat convins că încă mai putem mânca sănătos chiar și într-o lume ticsită de alimente industrializate, cu etichete pe care numai chimiștii le pot citi și înțelege.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

          

     

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla