Ascultă Radio România Cluj Live

Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio Concert dedicat aniversării Radio România Muzical – 20 de ani

Vineri 24 martie, ora 19:00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite şi Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu, inclusă de prestigioasa publicaţie International Piano Magazine între primii 30 de pianişti ai lumii cu vârsta sub 30 de ani.

Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio Concert dedicat aniversării Radio România Muzical – 20 de ani
Foto: Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio Concert dedicat aniversării Radio România Muzical - 20 de ani

Articol de Bianca Câmpeanu, 23 martie 2017, 16:30

Concertul are o semnificaţie cu atât mai specială cu cât data de 24 martie coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate a postului Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice.
Cu un program 100% romantic, seara va debuta cu Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră, op. 18, de S. Rachmaninov, iar în partea a doua va prezenta Simfonia nr. 4 în mi bemol major – Romantica de A. Bruckner.
Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Între evenimentele recente care l-au propulsat în atenţia publicului internaţional se numără colaborarea cu Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.
Absolventă a Royal Northern College of Music, a Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat

de Onoare al Royal Northern College of Music, Alexandra Dariescu colaborează în prezent cu orchestre prestigioase, ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo, Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra, lucrează sub îndrumarea lui Sir András Schiff, iar în trecut a studiat cu celebra pianistă Imogen Cooper. Alexandra Dariescu Foto Adrian Stoicoviciu

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997, în Bucureşti. În ultimii 20 de ani, s-a impus ca un reper al calităţii în peisajul media şi cultural, rămânând unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creaţiei româneşti şi universale, în interpretări de marcă, româneşti şi străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creaţiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.
Radio România Muzical este conectat la realităţile scenelor de concert internaţionale prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin reţeaua Uniunii Europene de Radio şi Televiziune – EBU. La Radio România Muzical pot fi ascultate în direct spectacole puse în scenă la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, aşa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.
Radio România Muzical pune la dispoziţia partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, unele special organizate pentru stagiunile EBU, aşa cum a fost festivalul Bucureşti, oraş al muzicii din anul 2007.
Radio România Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni români de valoare. În 2013, la propunerea Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica a participat şi a şi câştigat concursul New talent de la Bratislava, o rampă de lansare în viaţa internaţională de concert. Alţi tineri muzicieni propuşi de Radio România Muzical la concursul Concertino Praga au obţinut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceştia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – menţiune (2016), pianistul Cadmiel Boţac – menţiune (2013).
Radio România Muzical transmite în direct şi înregistrează cele mai importante evenimente muzicale româneşti: de la Festivalul internaţional George Enescu, la Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni.
Radio România Muzical este organizator al unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc: de la Festivalul Dinu Lipatti din 1999, unde printre protagonişti a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la Zilele Lipatti din 2010 şi stagiunile de concerte organizate în 2014 şi 2015 la Muzeul Naţional Cotroceni.
Din 2010, Radio România Muzical a organizat pentru prima dată proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în spaţii neconvenţionale. Astăzi, Ascultă 5 minute de muzică clasică este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România, desfăşurat pe două paliere: în şcoli şi în spaţii neconvenţionale (mall-uri, hipermarketuri, sedii de firme, librării, muzee, magazine de mobilă şi bricolaj).
În 2013, Radio România Muzical a organizat prima ediţie a proiectului Votează discul de muzică clasică al anului. Interpreţii discurilor câştigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană şi pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Ştirbăţ (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).
Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvenţe: 104.8 FM (Bucureşti) şi 97.6 FM (frecvenţă regională), ca şi pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro şi prin aplicaţiile IOS şi Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, ştiri, alte 7 stream-uri on demand.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Concert 24mar afis
Cristian Măcelaru – Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.
A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră.
Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice şi dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.
Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum şi cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie Orkest, Hallé Orchestra,Orchestra Métropolitain din Montréal. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu mult succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia.
Opera este un alt gen care l-a fascinat mereu pe Cristian Măcelaru, astfel a debutat la Opera din Houston în Madama Butterfly de G. Puccini. Tot în seria spectacolelor de operă se înscrie şi premiera operei Turning Point de Colin Matthew alături de Orchestra Centrului Muzical Tanglewood.
Dintre ultimele succese repurtate amintim concertele susţinute atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Germania alături de Orchestra Naţională Daneză. Totodată, amintim o excepţională colaborare ce s-a realizat între dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.
Menţionăm şi concertele susţinute alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din New York, concerte mult apreciate atât de publicul spectator cât şi de critica de specialitate.
Datorită profesionalismului şi aprecierii de care se bucură, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo.
Alexandra Dariescu – Apreciată şi aplaudată pe unele din cele mai prestigioase podiumuri ale artei muzicale, este un artist complex, care reuşeşte să atingă şi să inspire inimile tuturor printr-un talent muzical fără egal.
Stagiunea 2016-2017 o găseşte pe Alexandra Dariescu în mijlocul unor colaborări realizate cu importante orchestre precum: London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo (dirijor Clemens Schuldt), Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra. În stagiunea precedentă a debutat cu Orchestra Simfonică Stavanger şi John Storgårds şi a colaborat cu Orchestra Naţională Regală a Scoţiei. A întreprins un turneu cu Royal Philharmonic Orchestra, alături de Fabien Gabel şi Ben Gernon, de asemenea cu Orchestra Hallé şi dirijorul Jamie Phillips. Recitalurile susţinute la Wigmore Hall, Royal Albert Hall şi la Festivalul internaţional George Enescu alături de cvartetul Ad libitum au fost primite cu mult entuziasm de public.
Alexandra Dariescu a realizat înregistrări dintre care amintim un compact disc ce include Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de P. I. Ceaikovski, alături de Royal Philharmonic Orchestra şi o suită de concert într-un aranjament semnat de Mikhail Pletnev după Spărgătorul de nuci, pentru Signum Records. A înregistrat şi lucrarea Mesmerism pentru pian şi orchestră de Emily Howard alături de Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, înregistrare ce a apărut la NMC Records. Pentru casa de discuri Champs Hill Records a înregistrat Preludiile de D. Şostakovici şi K. Szymanowski.
Este absolventă a Royal Northern College of Music, al Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music. Cu o atenţie deosebită asupra formării şi evoluţiei sale profesionale, Alexandra Dariescu primeşte sfaturi şi îndrumări de la Sir András Schiff, de-a lungul timpului mai primind îndrumări şi de la Imogen Cooper. A fost răsplătită cu Premiul Verbier CUBS la Academia Festivalului Verbier din Elveţia, a mai primit în anul 2013 premiul Women of the Future în domeniul artelor şi culturi, iar în anul 2015 a fost distinsă cu Medalia Custodele Coroanei române.
Alexandra Dariescu este inclusă de publicaţia International Piano Magazine între cei 30 de pianişti sub vârsta de 30 de ani destinaţi unei cariere spectaculare.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 15:51

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days

Radio România organizează, în zilele de 16 şi 17 noiembrie a.c., în parteneriat cu ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), conferința Media...

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 12:50

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)

În programul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității Teatrul Național Radiofonic prezintă la Radio România Cultural premiera absolută...

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Stiri Radio Romania sâmbătă, 4 noiembrie 2023, 12:28

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online

O nouă colecţie de spectacole sonore ale Teatrului Naţional Radiofonic a fost lansată pe platforma eteatru.ro, o colecție alcătuită cu...

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania joi, 2 noiembrie 2023, 10:22

Câștigătorii premiilor Galei Radio România

Radio România a sărbătorit, la 1 noiembrie, 95 de ani de existență neîntreruptă. Cu acest prilej, Gala Radio România a premiat excelența în...

Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 13:12

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO

Tribut adus performanței individuale și colective, Gala Radio România aduce în prim-plan 60 de nominalizări remarcabile în 12 domenii de...

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 11:32

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența

De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții...

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 09:18

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!

Ultima ediție din acest an a Caravanei Gaudeamus Radio România se va desfășura între 1 și 5 noiembrie în Capitala Culturală Europeană,...

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!
Stiri Radio Romania marți, 24 octombrie 2023, 12:04

Gala Radio România

Gala Radio România reprezintă o inițiativă distinctivă, bazată pe fundamentele memoriei culturale specifice Radio România și care își face...

Gala Radio România