Ascultă Radio România Cluj Live

Concert simfonic dirijat de Andrei Feher

Filarmonica de Stat „Transilvania” prezintă vineri, 24 martie, concertul simfonic dirijat de Andrei Feher.

Concert simfonic dirijat de Andrei Feher

Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2017, 06:00 / actualizat: 23 martie 2017, 8:45

Pe scena Colegiului Academic este invitată şi pianista Oxana Shevchenko, ce revine la Cluj, după ce anul trecut a susţinut două concerte alături de orchestra filarmonicii clujene. De data aceasta va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian de Prokofiev.

În cadrul programului veţi putea asculta, în primă audiţie absolută, lucrarea compozitorului clujean Ciprian Gabriel Pop – Ragnarok, dar şi Suita baletului Pasărea de foc, de Stravinksi.

Născut în România într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal.

Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tânăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitan din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014).

Aceste experienţe i-au deschis calea unor colaborări cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden, Michael Francis şi Alexander Shelley, dar şi cu solişti ca Radu Lupu, Emanuel Ax, Janine Jansen, Jennifer Larmore, Alina Pogostkina şi Nicolas Altstaedt. În septembrie 2014, Andrei Feher a fost numit asistent al directorului muzical al Orchestre de Paris, Paavo Järvi, dirijând orchestra în cadrul seriei de concert „Young Public” la Philharmonie de Paris.

În stagiunea 2015/2016, Andrei s-a reîntors la Orchestra Métropolitan şi la Orchestra Simfonică din Québec şi a dirijat Orchestre de Paris în concerte cu Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi Lupul de Prokofiev şi Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A fost invitat la pupitrul ansamblului Orchestre de Pau Pays de Béarn pentru premiera mondială a lucrării Soleil noir de Pierre Jodlowski (pe care a dirijat-o apoi la Toulouse, în noiembrie 2016) şi pentru Verklärte Nacht de Schönberg, eveniment în urma căruia Andrei Feher a fost reinvitat de această orchestră în stagiunea 2017/2018, în cadrul căreia va debuta şi cu Les violons du Roy.

În această stagiune, Andrei Feher debutează cu Orchestra Simfonică din Montréal, cu Orchestra Simfonică din Kitchener Waterloo, cu Orchestra de Cameră din Lausanne (cu care va realiza producţia în premieră mondială a operei Les Zoocrates de Thierry Besançon) şi cu Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo.

Recunoscută internaţional ca o pianistă de mare sensibilitate, Oxana Shevchenko este câştigătoarea Premiului I la Concursul Internaţional de Pian din Scoţia, ediţia din 2010. Imediat după aceea, şi-a lansat primul compact disc, cu lucrări de Şostakovici, Mozart, Ravel şi Liszt, la casa de discuri Delphian Records.

Născută în Kazahstan, Oxana Shevchenko a absolvit Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova, unde a studiat pian, muzică de cameră şi acompaniament. Şi-a completat apoi studiile la Royal College of Music din Londra şi Haute Ecole de Musique din Lausanne. În prezent, studiază la Academia „Santa Cecilia” din Roma.

În palmaresul ei, se înscriu cele mai importante premii în competiţiile de profil: Premiul I la Concursul „Franz Liszt”, Premiul Criticii Muzicale Internaţionale şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Busoni la Concursul Internaţional „Ferruccio Busoni” (Italia, 2009), Premiul III la Concursul de Pian din Shanghai (2009), Premiul III la Concursul Internaţional de la Sendai (Japonia, 2007).

Pianista a susţinut primul concert cu orchestra la vârsta de nouă ani, cu Orchestra Simfonică de Stat din Kazahstan, iar debutul internaţional a avut loc în 2004 la Vilnius, cu Orchestra Simfonică Naţională a Lituaniei, dirijată de Juozas Domarkas.

Au urmat apoi concerte cu BBC Scottish Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Radio din Pilsen, Orchestre National de Lorraine, Orchestra Filarmonicii din Sendai, Orchestra Simfonică a Operei din Norrland (Suedia), Wuhan Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică a Royal College of Music, Orchestra Simfonică de Stat din Panama, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică din Lituania. Printre dirijorii cu care a colaborat, îi regăsim pe Vladimir Ahkenazy, Martyn Brabbins, Pascal Verrot, Koji Kawamoto, Rumon Gamba, Tolepbergen Adbrashev, Anatoly Levin. A fost invitată în cadrul Festivalurilor din Sion, Lucerna, Gstaad şi Tiradentes (Brazilia).

Oxana Shevchenko este implicată şi în proiecte muzicale camerale, prin colaborările cu Cvartetele Kopelman şi Brodsky şi cu artiştii Tatjana Mazurenko, Narek Hakhnazaryan, Alena Baeva şi Christoph Croisé. În 2011, a primit Premiul pentru cel mai bun acompaniator la Concursul Internaţional „Ceaikovski”, unde a interpretat în compania câştigătorului competiţiei, violoncelistul armean Narek Hakhnazaryan.

afis 24 martie 2017 (1)

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj