Ascultă Radio România Cluj Live

Gradus ad Parnassum – Concert simfonic cu studenţi ai Academiei de Muzică

Filarmonica de Stat „Transilvania” susţine în fiecare stagiune tinerele talente şi debutul artistic pe scena muzicii clasice, prin seria de concerte Gradus ad Parnassum.

Gradus ad Parnassum – Concert simfonic cu studenţi ai Academiei de Muzică

Articol de cristina.rusu, 13 martie 2017, 18:00

Marţi, 14 martie, de la ora 19, vă invităm în sala Colegiului Academic, la primul concert Gradus ad Parnassum din stagiunea 2016-2017, susţinut de Orchestra Filarmonicii, alături de unii dintre cei mai talentaţi studenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”: Oana Avram (oboi), Cristian Avram (fagot), Lorena Puican (soprană), Gerhardt Békés (trombon) şi Luca Pulbere (pian).

afis 14 martie

Concertul va fi dirijat de Gabriel Bebeşelea. Din programul serii fac parte lucrări de Ludwig Beethoven, Antonín Dvořák, Tomaso Albinoni, Carl Maria von Weber şi Chris Brubeck.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer.

Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, septembrie 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010.

Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. Din stagiunea 2016/2017, Gabriel Bebeşelea este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Între 2006 şi 2009, a fost dirijorul principal şi directorul muzical al Sibiu Youth Orchestra, din 2011 devenind şi Dirijorul Principal al Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei. În anul 2009, Gabriel Bebeşelea a devenit Dirijorul Ansamblului Icon Arts, una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică contemporană, cu care a concertat în România, la Helsinki şi în Festivalul „Enescu”.

Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată în colaborare cu London Symphony Orchestra. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (la Aurora Classical Festival). În vara anului 2016, Gabriel Bebeşelea a dirijat noua producţie a operei rossiniene Il viaggio a Reims la Festivalul de Operă „Rossini” de la Pesaro.

Gabriel Bebeşelea colaborează frecvent cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj. Printre angajamentele următoare se numără colaborările pe care le va avea cu Filarmonica Naţională a Rusiei, Filarmonica Naţională a Ungariei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Filarmonica „Janaçek” din Ostrava, Vienna Chamber Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Rostov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Kazahstan, Orchestra Filarmonicii din Yaroslavl, precum şi debuturile la Musikverein din Viena şi Konzerthaus din Berlin.

Oana Avram s-a născut in Arad şi a început studiul oboiului la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din oraşul natal. A participat la proiectul intitulat „Power of Music”, alături de Internationale Jugendbegegnung Neumarkt, organizat în 2012 la Neumarkt, Germania, iar în 2013 la Arad.

Tot în anul 2013 concertează în postură solistică alături de Cristian George Neagu şi Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad.

A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Ludovic Armin Cora, Vincent Tizon (Conservatoire de Musique et Théâtre de Cannes) şi Aurel Marc. Din 2014 este studentă în cadrul Academiei de Muzică la clasa prof. univ. dr. Aurel Marc şi lect. univ. dr. Adrian Cioban. Începând cu anul 2016 este membră a Orchestrei „Consonantis”.
Născut la Arad, fagotistul Cristian Avram este în prezent student masterand în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa conf. univ. dr. Béla Barabás și asist. univ. drd. Rareș Sângeorzean. De-a lungul carierei sale muzicale a avut apariții scenice în țară și în străinătate, colaborând cu diverse orchestre precum cele ale filarmonicilor din Arad, Târgu Mureș, cu orchestra Young Famous Orchestra; de asemenea a făcut parte din orchestra Isny Opernfestival din Germania.

Din 2014 până în prezent, el este membru al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar din 2016 al Orchestrei Creștine „Consonantis”. Cristian Avram se mândrește cu un palmares de premii dintre care amintim Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală în 2010 și cu participări la cursuri de măiestrie, având oportunitatea de a lucra cu nume precum György Lakatos, Eckart Hubner sau Akio Koyama.

Lorena Puican este absolventă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, fiind în prezent studentă în anul IV la Academia de Muzică, la clasa prof. univ. dr. Elena Andrieş Moldovan. În mai 2011, a obținut o bursă de excelență și a participat la cursurile de măiestrie susținute de mezzosoprana Viorica Cortez și regizorul Vincent Liotta, din cadrul Centrului de Excelență în Operă de la Bucureşti.

În mai 2014, în cadrul Festivalului Studențesc de Operă „Viva Vox”, a paticipat la cursurile de măiestrie susținute de soprana Maria Slătinaru. Printre alte personalități la ale căror cursuri de perfecţionare a participat se regăsesc Ionel Pantea, Mariana Nicolesco, Vlad Iftinca și Giuseppe Sabbatini. Tot în 2014, a fost solistă în Oratoriul Bizantin de Paști de Paul Constantinescu, condus de dirijorului Hermann Ostendarp, în Wattwil și la Domul din St.Gallen, Elveția.

În mai 2016, a fost solistă în același oratoriu, cu Filarmonica de Stat din Sibiu și corul „Codex Apulum”, sub bagheta dirijorului Matei Pop, la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. A colaborat cu Opera Națională Română din Cluj pe 23 septembrie 2016, unde a fost solistă în concertul „Regal de Operă”, dirijat de Tiberiu Soare.

Gerhardt Bekes s-a născut în anul 1992 în localitatea Petrești, județul Satu Mare. Primele legături cu instrumentele de suflat datează din copilărie, avându-l ca îndrumător pe profesorul Mircea Câcu. Studiile muzicale la trombon le-a început în clasa a VIII-a, la Liceul de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, cu profesorul Ioan Boca.

În anii de liceu a participat la numeroase olimpiade și concursuri, obținând diverse premii. Din 2011 a început studiile superioare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. dr. Mircea Neamț-Gilovan. În prezent este masterand în cadrul aceleiaşi instituții. Este şi angajat al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare.

A cântat ca solist cu Filarmonica „Dinu Lipatti”, cu Orchestra „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Stefan Geiger, Brandt Attema și Hőna Gusztáv.

Luca Pulbere s-a născut în anul 1992 la Cluj-Napoca, într-o familie de artişti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj, la clasa doamnei profesoare Teodora Ţugui, apoi alături de doamna conf. univ. dr. Cipriana Gavrișiu. Și-a continuat studiul pianului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde este în prezent masterand în anul I, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Daniel Goiți.

În anul 2014 a studiat în Germania, în cadrul programului Erasmus, la Hochschule für Musik Freiburg, la clasa prof. Tilman Krämer. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri, unde a obţinut diverse distincții (Premiul special al juriului la Concursul „Mozart” pentru duo vioară-pian 2015, Premiul II la Concursul „Mozart” pentru trio cu pian 2011, premii la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală 2009, 2010, 2011, Premii speciale – Premiul „Franz Liszt”, Premiul „J. S. Bach” la concursul Pro Piano din Cluj, diplome de excelenţă, participări la festivalul internațional de muzică de cameră „SoNoRo”, festivalul „Remember Enescu” și altele.

De asemenea, a susţinut numeroase recitaluri pe scenele din ţară, precum și în străinătate: Konstanz, Freiburg im Breisgau, Bad Endorf, Wehr (Germania); Kreuzlingen (Elveția); Veneția (Teatro la Fenice), Italia.

Este de-asemenea bursier al festivalului internațional de muzică de cameră „SoNoRo”, unde de-a lungul anilor a avut ocazia să studieze și să urce pe scenă alături de interpreți importanți din domeniul muzicii de cameră. A concertat alături de Orchestra Academiei de Muzică din Cluj, iar recent alături de Orchestra Filarmonicii din Freiburg, Germania, în cadrul unui proiect în colaborare cu Theater Freiburg.

A participat la mai multe cursuri de măiestrie, atât în România cât și în străinătate, colaborând cu muzicieni de renume precum Mihaela Ursuleasa, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Frank van der Laar, Maximilian Hornung.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție
Cultural luni, 18 martie 2024, 17:26

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”

Teatrul de Nord se alătură și anul acesta Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, care este un stimulator al solidarităţii de...

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”
Cultural luni, 18 martie 2024, 17:17

Primăvară Româno-Spaniolă la Oradea

Festivalul va avea loc în perioada 20-24 martie 2024, este organizat în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Teatrul...

Primăvară Româno-Spaniolă la Oradea