Ascultă Radio România Cluj Live

Recomandări de la nutriționiști în perioada postului

Postul nu înseamnă doar cartofi, orez şi pâine

Recomandări de la nutriționiști în perioada postului
Foto: Recomandări de la nutriționiști în perioada postului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 martie 2017, 06:00

Postul universal nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Trebuie să ținem seama de caracteristicile fiecărui individ care dorește să ţină post, a declarat dr. Mitko Rigov, nutriţionist la Centrul Medical pentru nutriţie medicală şi scădere în greutate sănătoasă din cadrul Spitalului Universitar Alexandrovska.

Potrivit acestuia, întotdeauna este bine ca înainte de Postul Mare să fie o zi sau două de tranziţie, când să se consume brânză de vaci, iaurt, albuș de ou, pește, fără carne.

După un post, ar trebui să se acorde, de asemenea, organismului astfel de zile de tranziție.

Femeile însărcinate au nevoie de alimente care conțin mai multe proteine, fier și calciu, care în timpul postului nu sunt prezente în cantități mari. Pentru obținerea acestora, există metode alternative – mai multe nuci, mai multe leguminoase, legume de culoare verde închis, seminţe. O bună opțiune este de a ţine postul cel mult cinci zile, a subliniat dr. Rigov.

În ceea ce priveşte copiii, specialistul bulgar a subliniat că acestora nu li se recomandă postul timp îndelungat – cel mult o săptămână sau două.

Este necesar ca micuţii care ţin post să mănânce fasole, grâu, ovăz, secară, hrișcă, paste, orez, quinoa. Părinţii trebuie să fie, de asemenea, conștienți de starea generală de sănătate, trebuie să știe dacă există un deficit de fier, susţine medicul bulgar. Atunci când se ţine post, în special atunci când se consumă zaharuri uşor de digerat şi făină albă, cartofi, există pericole pentru persoanele cu predispoziţie la obezitate şi care au probleme metabolice, putând lua foarte uşor în greutate. Lipsa cărnii și a altor alimente care oferă saţietate, fac ca aceste persoane să simtă foamea, au un apetit mai crescut în această perioadă.

Postul nu înseamnă doar consum de cartofi, orez şi pâine. Există multe alte alternative – linte, mazăre, năut, fasole verde, spanac, dovlecei, legume congelate, conopidă, broccoli, ciuperci. La toate aceste alimente se pot adăuga din când în când şi cartofi. Pot fi consumate cereale, nucă de cocos, soia, lapte de migdale. Sucurile de fructe şi legume, nucile, semințele, fructele pot face ca dieta să fie bine echilibrată. De asemenea, trebuie avută în vedere o cină moderată, a mai spus specialistul în nutriţie.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate