Ascultă Radio România Cluj Live

130 de rideri iau cu asalt Masivul Oslea pe 25 Februarie

Pe 25 Februarie, Masivul Oslea din Munții Vâlcan va fi cucerit de 130 de schiori și snowboarderi, în singura competiție de hike&ride din România, Red Bull Oslea Hiride.

130 de rideri iau cu asalt Masivul Oslea pe 25 Februarie
Foto: 130 de rideri iau cu asalt Masivul Oslea pe 25 Februarie

Articol de Bianca Câmpeanu, 21 februarie 2017, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2017, 10:26

La start, se vor afla atât veterani, care au participat la toate cele cinci ediții precedente, dar și concurenți care vin pentru prima oară să-și testeze limitele. Printre veterani îi regăsim pe Sonia Drăgan, Paul Affmeser, George Mosițiu, Ionuț Pintican sau Florina Conț. Ei sunt cei care revin an de an cu plăcere, iar cei noi vin în căutarea unei experiențe cu totul diferită.

Cu ce se diferențiază Red Bull Oslea Hiride de alte competiții de schi și snowboard?

În primul rând, concursul se desfășoară într-o zonă sălbatică din Masivul Oslea, Munții Vâlcan, în vecinătatea Parcului Național Retezat. Aici nu există pârtie amenajată sau instalație care să te ducă pe vârful muntelui.
În al doilea rând, pentru că trebuie să iei muntele la picior, timpul în care urci versantul va conta în clasamentul final. Așa îți testezi și condiția fizică, nu numai abilitățile tehnice și de stil atunci când cobori, în fața juriului. Peisajele și zăpada sunt și ele un punct forte pentru alegerea ce o vei face înainte ca primăvara să își intre în drepturi.

La Red Bull Oslea Hiride vin rideri cu experiență în freeride și este împărțit în două secțiuni – schi si snowboard, fiecare dintre secțiuni incluzând patru categorii – feminin open, masculin open, feminin pro și masculin pro.

Ce spune Ionuț Pintican, unul dintre veterani?

Red Bull Oslea Hiride este genul de competiție la care vii de plăcere. Așa că nu trebuie decât să te bucuri de fiecare moment, de urcare, de natură, de zăpadă, de oameni și nu lua lucrurile prea în serios. Și astfel vei simți despre ce este vorba aici cu adevărat.

Și da, partea frumoasă la Red Bull Oslea Hiride, este că nu trebuie să participi la competiție pentru a te bucura de el. Chiar dacă ești susținător sau spectator, vei experimenta o aventură unică, alături de oameni pasionați care nu stau pe gânduri când vine vorba de adrenalină.

Startul

Concurenții iau startul în ordinea înscrierii în concurs, așa că este bine să veniți din timp. Și, nu vă uitați actul de identitate. Este important să vă identificăm pentru ridicarea numărului de concurs. Nu uitați nici casca și transiverul. Responsabilul de start va verifica dacă le aveți.

Urcarea

Urcarea se va face la picior, pe urmă bătută. Aceasta va fi marcată, așa că mare atenție sa nu depășiți zona delimitată, pentru a nu fi descalificați. Cronometrarea urcării se va face în mod automat cu ajutorul unui cip, iar la coborâre, concurenții vor pleca în funcție de ordinea în care au ajuns pe creastă.

În creastă

După ce ajungeți pe creastă, timpul petrecut acolo nu trebuie să depășească 15 minute. Zona este foarte îngustă și locul este limitat. Pentru a nu apărea eventuale neplăceri și accidentări, această regulă trebuie respectată cu strictețe.

Arbitri și jurizarea

Juriul este format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier și TTR) și Constantin Bodea la snowboard, iar Alin Gavozdea și Bogdan Stanilă, personaje cheie în zona locală de freeride vor juriza la schi.

Pentru clasamentul final, se va lua în considerare atât timpul de urcare, cât și stilul de coborâre. Cel mai bun timp primește 100 de puncte (toate secțiunile cumulate – schi – snowboard – masculin – feminin), iar punctajul scade cu câte 1 punct, în funcție de poziția ocupată. Concurenții care se vor situa sub poziția 100, vor primi 0 puncte.

Punctajul total pentru coborâre se constituie din suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Fiecare arbitru poate acorda maxim 120 de puncte, în funcție de următoarele criterii: linie – maxim 30 de puncte; air and style – maxim 30 de puncte; fluidity – maxim 30 de puncte; control technique – maxim 30 de puncte.

Clasamentul final se calculează adunând punctajul obținut la urcare și coborâre. Clasamentul va fi afișat după concurs la complexul din Cheile Buții. Eventualele contestații pot fi comunicate către brigada de arbitri în termen de o oră de la afișarea clasamentului.

Așadar, ne vedem pe 25 februarie la Câmpușel să scriem împreună încă un capitol în istoria Red Bull Oslea Hiride. Până atunci, bucurați-vă de zăpadă!

Ride ON, ride safe!

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Praf saharian deasupra României
Transilvania miercuri, 27 martie 2024, 15:53

Praf saharian deasupra României

Miercuri, 27 martie și joi, 28 martie, circulaţia aerului va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine...

Praf saharian deasupra României
Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Transilvania miercuri, 27 martie 2024, 11:07

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”

Într-o postare pe facebook, preşedintele ANPC avertizează că inspectorii autorităţii au descoperit operatori economici care hrănesc puii de...

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Transilvania marți, 26 martie 2024, 14:36

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba

Acțiunea are dublu rol: educarea cetăţenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi şi creşterea implicării acestora în susţinerea...

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Transilvania marți, 26 martie 2024, 11:10

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri

Sesizarea privind incidentul a fost făcută, prin Sistemul Unic 112, luni, 25 martie, chiar de mama micuților, aceasta solicitând intervenția...

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Transilvania luni, 25 martie 2024, 12:50

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă

Din această cauză primăriile fiind obligate să pună anunţuri care să avertizeze populaţia asupra riscului la care se expune prin consum,...

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 14:20

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru

Regizorul spune că e un film obraznic, o tragicomedie (cu accente burlești), în care tratează anul 2020 așa cum simte că l-a tratat anul pe el....

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 13:06

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României

Pentru că ultimele date statistice arată că centrul țării se află la doar doi kilometri de cetatea Făgărașului, autoritățile locale vor...

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 09:33

A înflorit laleaua pestriță!

Lalelele pestrițe înfloresc la finalul lunii martie, iar durata de viață a plantei este de aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță,...

A înflorit laleaua pestriță!